must.com.cy
Μαρία Καραμάνου
Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2022 από το IFOP, το 95% των Γάλλων αισθάνονται αγχωμένοι ή υποκείνται σε αγχώδεις καταστάσεις. Παγκοσμίως, χάνονται 12 δισεκατομμύρια εργάσιμες ημέρες ετησίως λόγω της αγχώδους διαταραχής, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Φυσικά, είναι φυσιολογικό να νιώθετε αγχωμένοι κατά την επιστροφή στη δουλειά μετά από τις διακοπές. Ωστόσο, αν αντιλαμβάνεστε ότι το άγχος σας επηρεάζει σημαντικά τον ύπνο σας ή τη διάθεσή σας, είναι σημαντικό να αναλογιστείτε την κατάστασή σας. Το νευρικό σας σύστημα μπορεί να είναι υπερφορτισμένο, αλλά υπάρχουν λύσεις γι' αυτό.
Για να μειώσετε το άγχος σας κατά την επιστροφή στη δουλειά:
1.Φροντίστε το πνευμονογαστρικό νεύρο σας:
Για να αποφύγετε την υπερκόπωση, είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή στο πνευμονογαστρικό νεύρο, που αποτελεί μέρος του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος. Αυτό το νεύρο ρυθμίζει την πεπτική σας δραστηριότητα και την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Όταν το παρασυμπαθητικό σύστημα ενεργοποιείται, το πνευμονογαστρικό νεύρο εμφανίζει αυξημένη δραστηριότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του καρδιακού ρυθμού, την πιο ρυθμική αναπνοή και την ηρεμία του νευρικού συστήματος. Μια μελέτη που διεξήχθη το 2010 ανέδειξε τη θετική σχέση μεταξύ υψηλού πνευμονογαστρικού τόνου και θετικών συναισθημάτων. Το πνευμονογαστρικό νεύρο διασχίζει περιοχές όπως οι φωνητικές χορδές, οι μύες στο πίσω μέρος του λαιμού και το εσωτερικό του αυτί. Αυτό σημαίνει ότι είναι ευαίσθητο στις δονήσεις που προκαλούνται, για παράδειγμα, όταν τραγουδάμε.
2.Ένα αποτελεσματικό τρικ για να μειώσετε το άγχος είναι το μασάζ στα αυτιά, γνωστό και ως ωτοθεραπεία. Αυτή η τεχνική χρησιμοποιεί τις αντανακλαστικές ζώνες του αυτιού και διεγείρει συγκεκριμένα σημεία πίεσης που συνδέονται με διάφορα μέρη του σώματος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ευχάριστες αισθήσεις και να ελαττώσει το άγχος.
Για να το κάνετε, χρησιμοποιήστε τον αντίχειρα και τον δείκτη σας για ένα απαλό, αλλά σταθερό μασάζ στο πάνω κέλυφος του αυτιού σας, γνωστό και ως "Η Πύλη του Ουρανού". Αν νιώθετε ότι χασμουριέστε ή αν τα μάτια σας αρχίζουν να βουρκώνουν, συνεχίστε, καθώς αυτό υποδηλώνει ότι το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα ενεργοποιείται και σας βοηθά να χαλαρώσετε.
3.Η τακτική άσκηση είναι εξαιρετική για τη γενική υγεία και ευεξία, αλλά πρέπει να είστε προσεκτικοί με τον τύπο και τον χρόνο που ασκείστε, ειδικά αν αντιμετωπίζετε άγχος. Η άσκηση αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης (την "ορμόνη του άγχους") και ενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Παρόλο που αυτό το αποτέλεσμα μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και τη συνεχή άσκηση, εάν είστε επιρρεπείς στο άγχος, θα πρέπει να αποφύγετε πολύ έντονες προπονήσεις, όπως το HIIT, που μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κορτιζόλης και να δημιουργήσει υπερstimulation στο νευρικό σύστημα που είναι ήδη ενεργοποιημένο.
Αν αντιμετωπίζετε αυτό το πρόβλημα, είναι σημαντικό να μην ασκείστε υπερβολικά αργά το βράδυ, όταν τα επίπεδα κορτιζόλης είναι χαμηλά. Αντίθετα, επιλέξτε πρακτικές όπως οι διατάσεις ή η Yin γιόγκα, που προσφέρουν οφέλη από την άσκηση χωρίς την υπερβολική ένταση. Αν δεν θέλετε να εγκαταλείψετε τις προπονήσεις, σκεφτείτε να τις κάνετε το πρωί, όταν τα επίπεδα κορτιζόλης είναι φυσικά υψηλότερα και το σώμα σας είναι πιο έτοιμο να αντιμετωπίσει την άσκηση.
4. Η αναπνοή είναι κάτι που κάνουμε αυτόματα χωρίς να το σκεφτόμαστε, αλλά σπάνια συνειδητοποιούμε πόση επίδραση μπορεί να έχει στο σώμα μας. Η αναπνοή επηρεάζει σχεδόν κάθε σύστημα στο σώμα μας, σύμφωνα με τον ειδικό στην αναπνοή Richie Bostock. Όταν αντιμετωπίζουμε άγχος, το σύστημα μας εκπέμπει σήματα για να αναπνέουμε ραγδαία και επιφανειακά.
Για να αντιμετωπίσετε το άγχος που προκαλεί αυτή η κακή αναπνοή, πρέπει να μάθετε να αναπνέετε αργά. Αυτό σημαίνει να ελέγχετε τον αέρα σας με το διάφραγμα σας. Κατά την εισπνοή, το διάφραγμα σας συστέλλεται και κατεβαίνει, επιτρέποντας την εισροή αέρα στα κάτω μέρη των πνευμόνων σας και επεκτείνοντας την κοιλιά σας. Αυτό ονομάζεται διαφραγματική αναπνοή ή κοιλιακή αναπνοή. Κατά την εκπνοή, το διάφραγμα σας χαλαρώνει και ανεβαίνει, εκπνέοντας τον αέρα έξω από τους πνεύμονες σας.