ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

O κορωνοϊός μας έδειξε ότι χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες ηγέτες

Οι γυναίκες που αντιμετώπισαν την πανδημία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στην Ταϊβάν τα έγκαιρα μέτρα που πάρθηκαν κατάφεραν να ελέγξουν την πανδημία του κορωνοϊού με επιτυχία και τώρα εξάγουν εκατομμύρια μάσκες για να βοηθήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες.

Στην Γερμανία τα τεστ έγιναν γρήγορα και αποτελεσματικά πραγματοποιώντας 350.000 εξετάσεις κάθε εβδομάδα, εντοπίζοντας τον ιό αρκετά νωρίς για να απομονώσει και να θεραπεύσει αποτελεσματικά τους ασθενείς.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας έδρασε άμεσα μέσα από τον περιορισμό του τουρισμού και ένα ολόκληρο μήνα lockdown που επέβαλε στην χώρα περιόρισε τους θανάτους στην χώρα σε μόλις 9.

Σύμφωνα με άρθρο του CNN και οι τρεις χώρες έλαβαν επαίνους για τον εντυπωσιακό χειρισμό της πανδημίας του κορωνοϊού. Μπορεί να είναι διάσπαρτες σε όλο τον κόσμο: η μία βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης, η άλλη στην Ασία και η άλλη στον Νότιο Ειρηνικό έχουν όμως ένα κοινό… Και οι τρείς χώρες διοικούνται από γυναίκες.

Παρόλα αυτά μόνο το 7% του κόσμου έχει γυναίκες σε τέτοιες θέσεις.

Αυτές οι χώρες - όλες οι πολυκομματικές δημοκρατίες με υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης του κοινού στις κυβερνήσεις τους - έχουν περιορίσει την πανδημία μέσω έγκαιρης, επιστημονικής παρέμβασης. Έχουν εφαρμόσει εκτεταμένες δοκιμές, εύκολη πρόσβαση σε ποιοτική ιατρική περίθαλψη, επιθετικό εντοπισμό επαφών και αυστηρούς περιορισμούς στις κοινωνικές συγκεντρώσεις.

Πάρτε την Ταϊβάν, μια δημοκρατία σχεδόν 24 εκατομμυρίων ανθρώπων - με περίπου τον ίδιο πληθυσμό με την Αυστραλία - στα ανατολικά παράλια της Κίνας. Η Ταϊβάν διεκδικείται από το Πεκίνο ως επικράτειά της και «αποφεύγεται» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οπότε θα έπρεπε να ήταν πολύ ευάλωτη σε μια επιδημία που προέρχεται από την ηπειρωτική Κίνα.

Ταϊβάν
Όπως αναφέρει το CNN όταν η Πρόεδρος της Ταϊβάν Tsai Ing-wen άκουσε για έναν μυστηριώδη νέο ιό που μολύνει τους πολίτες της Γουχάν τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, διέταξε αμέσως να επιθεωρούνται όλα τα αεροπλάνα που έφταναν από την Γουχάν. Στη συνέχεια, δημιούργησε ένα κέντρο επιδημίας, αύξησε την παραγωγή εξοπλισμού ατομικής προστασίας, όπως μάσκες προσώπου και περιόρισε όλες τις πτήσεις από την ηπειρωτική Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο.

Τα έγκαιρα μέτρα που έλαβε η χώρα περιόρισαν τα κρούσματα στα μόλις 393 και 6 θανάτους.

Γερμανία
Η Γερμανία, με 83 εκατομμύρια πολίτες, είχε περισσότερες από 132.000 μολύνσεις, αλλά πολύ λίγους θανάτους ανά εκατομμύριο - πολύ λιγότερους από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, με διδακτορικό στην κβαντική χημεία, είδε τα νούμερά της να καλυτερεύουν χάρη στον σωστό χειρισμό της πανδημίας.

«Ίσως η μεγαλύτερη δύναμή μας στη Γερμανία ... είναι η ορθολογική λήψη αποφάσεων στο υψηλότερο επίπεδο διακυβέρνησης σε συνδυασμό με την εμπιστοσύνη που λαμβάνει η κυβέρνηση από τον πληθυσμό», δήλωσε ο Hans-Georg Kräusslich, επικεφαλής ιολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Χαϊδελβέργης στους New York Times.

Νέα Ζηλανδία
Η Νέα Ζηλανδία είναι μια νησιωτική χώρα με σχεδόν πέντε εκατομμύρια πληθυσμό, η οποία βασίζεται σε κυρίως στον τουρισμό.
Ωστόσο, η πρωθυπουργός Jacinda Ardern έκλεισε τα σύνορα της Νέας Ζηλανδίας σε ξένους επισκέπτες στις 19 Μαρτίου και ανακοίνωσε lockdown τεσσάρων εβδομάδων στις 23 Μαρτίου, απαιτώντας από όλους τους μη απαραίτητους εργαζόμενους να παραμείνουν στο σπίτι τους επιτρέποντας μετακινήσεις μόνο για ψώνια και άσκηση κοντά στα σπίτια τους.

Η χώρα έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένα τεστ και κατέγραψε περισσότερα από 1.300 κρούσματα κορωνοϊού, αλλά μόνο εννέα θάνατοι. Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται μόλις στα μισά του lockdown και η Ardern είπε ότι δεν θα τελειώσει νωρίς.

«Αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη απειλή για την ανθρώπινη υγεία που έχουμε δει εδώ και έναν αιώνα, έχουμε εφαρμόσει ήσυχα και συλλογικά ένα εθνικό τείχος άμυνας", δήλωσε η Ardern σε ομιλία της την Πέμπτη.

Τέσσερις από τις πέντε σκανδιναβικές χώρες έχουν γυναίκες στην εξουσία. Οι χώρες τους έχουν χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από κορωνοϊό σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Για παράδειγμα, η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, η 34χρονη Sanna Marin, είναι η νεότερη ηγέτης στον κόσμο, αλλά έχει βαθμολογία έγκρισης 85% μεταξύ των Φινλανδών για την ετοιμότητά της στην πανδημία, με μόνο 59 θανάτους σε πληθυσμό 5,5 εκατομμυρίων.

Ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας Katrín Jakobsdóttir κατάλαβε νωρίς ότι οι μισοί ασθενείς με κορωνοϊό είναι ασυμπτωματικοί και έτσι περιόρισε τα κρούσματα και τους θανάτους.

Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται η Σουηδία η μόνη σκανδιναβική χώρα που κυβερνάται από άντρα πολιτικό τον πρωθυπουργό Stefan Löfven ο οποίο αρνήθηκε να προχωρήσει σε lockdown αφήνοντας τα σχολεία και τις επιχειρήσεις ανοιχτά. Το αποτέλεσμα ήταν τα κρούσματα από τον κορωνοϊό να αυξάνονται καθημερινά και το ποσοστό θανάτων έχει αυξηθεί πολύ υψηλότερα από ό, τι στις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Και άλλες γυναίκες ηγέτες έχουν γίνει πρωτοσέλιδα και ο κόσμος μιλάει για αυτές και τον τρόπο που χειρίστηκαν την κρίση του κορωνοϊού. Μία από αυτές και η πρωθυπουργός Silveria Jacobs που κυβερνά ένα μικρό νησί στην Καραϊβική με μόλις 41.000 πληθυσμό που ζήτησε από τους πολίτες να σταματήσουν αν μετακινούνται για δύο εβδομάδες. Το βίντεο της έγινε viral.

«Αν δεν έχετε το συγκεκριμένο ψωμί που θέλετε στο σπίτι σας φάτε crackers, αν δεν έχετε ψωμί φάτε δημητριακά ή βρώμη» είπε με έμφαση.

To επίκεντρο της πανδημίας τώρα είναι οι ΗΠΑ όπου ο πρόεδρος κατηγόρησε αρχικά το Δημοκρατικό κόμμα ότι πολιτικοποίησε τον ιό ως hoax «φάρσα» και απέτυχε να ακούσει πολλές προειδοποιήσεις από κορυφαίους επιστήμονες για μήνες.

Αυτό οδήγησε την χώρα στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που βρίσκεται τώρα με περισσότερους από 25.000 θανάτους και μισό εκατομμύριο κρούσματα τα οποία αυξάνονται καθημερινά.

Παρομοίως, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Boris Johnson αγνόησε τη σοβαρότητα της κρίσης στον τομέα της δημόσιας υγείας και αρνήθηκε να επιβάλει περιορισμούς στις κοινωνικές συγκεντρώσεις. Πριν νοσηλευτεί με τον Covid-19, είπε σε δημοσιογράφους ότι ο ιός δεν θα τον εμπόδιζε από το να κάνει χειραψίες με ασθενείς στο νοσοκομείο.

Και φυσικά ο κορωνοϊός δεν θα είχε εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο τόσο γρήγορα εάν ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping δεν είχε επιτρέψει σε πέντε εκατομμύρια ανθρώπους να φύγουν από τη Γουχάν πριν ξεκινήσει το lockdown.

Είναι νωρίς ακόμα για να πούμε οριστικά ποιοι ηγέτες έχουν λάβει τα σωστά βήματα για τον έλεγχο της εξάπλωσης του κορωνοϊού για να σώσουν ζωές. Ωστόσο, τα παραπάνω παραδείγματα δείχνουν ότι ένας δυσανάλογα μεγάλος αριθμός ηγετών που ενήργησαν νωρίς και με αποφασιστικά ήταν γυναίκες.

Ωστόσο, την 1η Ιανουαρίου 2020 μόνο 10 από τους 152 εκλεγμένους αρχηγούς κρατών ήταν γυναίκες, σύμφωνα με τη Διακοινοβουλευτική Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη - και οι άνδρες αποτελούσαν το 75% των βουλευτών, το 73% των διευθυντικών στελεχών και το 76% των ανθρώπων στα κύρια μέσα ενημέρωσης.

«Έχουμε δημιουργήσει έναν κόσμο όπου οι γυναίκες «συμπιέζονται» στο μόλις 25% - το ένα τέταρτο -, τόσο στα κέντρα λήψης αποφάσεων, όσο και στις ιστορίες που λέμε για τη ζωή μας. Το ένα τέταρτο δεν είναι αρκετό» είπε η Executive Director του UN Women, Phumzile Mlambo-Ngcuka.

Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε ότι ο κόσμος χρειάζεται περισσότερες ηγέτες γυναίκες και ίση εκπροσώπηση των γυναικών σε όλα τα επίπεδα πολιτικής.

Τουλάχιστον, ο δυσανάλογος αριθμός ηγετών γυναικών που κατάφεραν να ελέγξουν αυτήν την πανδημία - μέχρι τώρα - θα πρέπει να μας δείξει ότι η ισότητα των φύλων είναι κρίσιμη για την παγκόσμια δημόσια υγεία και τη διεθνή ασφάλεια.

Με πληροφορίες από το CNN

 

Πηγή: must

Για περισσότερα θέματα επισκεφθείτε το must.com.cy

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέματα: Τελευταία Ενημέρωση

X