Kathimerini.gr
Στον ύπνο αφιερώνει τουλάχιστον 20 χρόνια από τη ζωή του ο μέσος άνθρωπος, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι κοιμάται επαρκείς ώρες, κάτι το οποίο σπανίζει σήμερα.
Πιο συγκεκριμένα, ένας στους τρεις βρίσκεται αντιμέτωπος με κάποιου είδους διαταραχή ύπνου σε κάποιο σημείο της ζωής του, σύμφωνα με σχετική έκθεση από την American Sleep Association. Επίσης, από την έκθεση προκύπτει ότι ο κακός ύπνος μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία: μεταξύ άλλων η έλλειψη ύπνου σχετίζεται με την υπέρταση, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και προβλήματα στις πνευματικές λειτουργίες.
Παράλληλα όμως, υπάρχει και ένας κρυφός «ένοχος», ο οποίος σαμποτάρει τον ύπνο μας: οι δουλειές μας. «Ό,τι κάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας και στην δουλειά σας μπορεί να επηρεάσει πόσο καλά κοιμάστε το βράδυ και πώς αισθάνεστε όταν ξυπνάτε το επόμενο πρωί», τονίζει η Δρ. Rachel Salas, από το Κέντρο Ύπνου του αμερικανικού John Hopkins. Επίσης, ο κακός ύπνος μπορεί να επηρεάσει την απόδοση της δουλειάς σας, σημειώνει άλλη ειδικός.
Προκειμένου να αποφύγετε τις αρνητικές συνέπειες του κακού ύπνου μπορείτε να ακολουθήσετε τις εξής τρεις συμβουλές:
Η καφεΐνη το απόγευμα
Ο καφές και το τσάι το απόγευμα, μπορεί μεν να σας δώσουν την απαραίτητη ώθηση, ώστε να κάνετε τις τελευταίες εργασίες της ημέρας, αλλά κατά πάσα πιθανότητα, θα το πληρώσετε αργότερα. Καλό θα ήταν να το αποφεύγετε.
Υπερωρίες
Κάποιες φορές οι υπερωρίες είναι αναπόφευκτες, αλλά παράλληλα σημαίνει ότι θα έχετε λιγότερη ώρα για τις δραστηριότητες που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε, ή ότι θα υποχρεωθείτε να τις κάνετε αργά το βράδυ. Προκειμένου να κοιμηθείτε καλύτερα, παρότι έχετε δουλέψει μέχρι αργά, μπορείτε να σώσετε λίγο χρόνο για σωματική άσκηση την επόμενη ημέρα και να κάνετε διάλειμμα για φαγητό τουλάχιστον δύο ώρες πριν πέσετε για ύπνο.
Ο ύπνος του σαββατοκύριακου
Το «κλειδί» για έναν σωστό ύπνο δεν είναι το πόσο κοιμάστε, αλλά να τηρείτε το πρόγραμμα του ύπνου σας. Ενδεικτικά, όπως τονίζει η Salas στο CNBC, εάν συνηθίζετε να μην κοιμάστε καλά μέσα στην εβδομάδα και απλώς προσπαθείτε να αναπληρώσετε τον ύπνο τα σαββατοκύριακα, τότε ο ύπνος σας δεν θα είναι ποτέ εντελώς σωστός.
«Ο ύπνος είναι μία βασική ανθρώπινη ανάγκη και πολλά διακυβεύονται εάν δεν κοιμόμαστε αρκετά: οι πνευματικές μας λειτουργίες, η μνήμη μας, το πεπτικό μας σύστημα. Δεν μπορώ να σκεφτώ ένα πράγμα, το οποίο δεν επηρεάζει ο ύπνος», τονίζει η Salas.
Πηγή: moneyreview.gr