ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ινσουλινοαντίσταση: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Ποιο είναι το κατάλληλο διατροφικό σχήμα για την αντιμετώπιση της Ινσουλινοαντίστασης;

must.com.cy

H ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στο πάγκρεας. Ο ρόλος της ινσουλίνης είναι να μεταφέρει τη γλυκόζη, η οποία προκύπτει από τη διάσπαση των υδατανθράκων, από το αίμα στο συκώτι και τα μυϊκά κύτταρα, με σκοπό την παραγωγή ενέργειας. Όταν ένας άνθρωπος αναπτύσσει αντίσταση στην ινσουλίνη, ο οργανισμός του δεν ανταποκρίνεται κατά το παραπάνω πρότυπο στην ορμόνη. Συγκεκριμένα, το συκώτι και οι μύες αντιστέκονται στην επίδραση της ινσουλίνης, με αποτέλεσμα να πρέπει να παραχθούν μεγαλύτερες ποσότητες της ορμόνης για να επιτευχθεί εξισορρόπηση του σακχάρου. Έχει παρατηρηθεί ότι αντίσταση στην ινσουλίνη εμφανίζουν κυρίως άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, είναι υπέρβαρα (έχουν αυξημένη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά). Επίσης, άτομα που δεν είναι δραστήρια σωματικά, αλλά και γυναίκες με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι η ινσουλινοαντίσταση δεν είναι νόσος, αλλά μια μεταβολική διαταραχή, η οποία μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από διαφορά νοσήματα εάν δεν ελεγχθεί με τον σωστό τρόπο.

Πώς αντιμετωπίζεται
Η ινσουλινοαντίσταση, καθώς και η κοιλιακή παχυσαρκία, (περισσότερο λίπος στην κοιλιά παρά στην περιφέρεια), είναι δύο παράγοντες οι οποίοι καθορίζουν τον σχεδιασμό της διατροφής. Η διατροφή θα πρέπει να βασιστεί στις αρχές της διατροφής για την πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη.

-Αρχικά θα πρέπει εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι να προσπαθήσετε να φθάσετε στο φυσιολογικό βάρος στοχεύοντας πάντα και στη μείωση του σωματικού λίπους.

-Είναι σημαντικό να περιοριστεί η κατανάλωση των υδατανθράκων, χωρίς όμως να αποφευχθούν εντελώς. Θα πρέπει να εμπλουτιστεί η διατροφή με υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη με υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών όπως πολύσπορο ψωμί, σαλάτες, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης -ζυμαρικά, δημητριακά- όσπρια, και οι ανάλατοι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια).

-Θα ήταν καλό να περιορίσετε τη ζάχαρη σε κάθε μορφή της.

-Παράλληλα θα πρέπει να αντικαταστήσετε τα ζωικά λιπαρά με ελαιόλαδο σαν πρώτη ύλη που είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά συστατικά.

-Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με ποικιλία από φρούτα και λαχανικά εποχής.

-Αυξήστε την κατανάλωση Ω-3 λιπαρών οξέων σε 1-2 φορές την εβδομάδα, καθώς έχει αποδειχθεί ότι περιορίζουν τη φλεγμονή και βελτιώνουν την ινσουλινοαντίσταση. Προτιμάτε λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, σαρδέλα, τσιπούρα, σολομό, γαύρο), καρύδια, φυτικά έλαια και μαλακές μαργαρίνες. Ο λιναρόσπορος είναι μία καλή επιλογή για τις σαλάτες σας, προκειμένου να αυξήσετε την πρόσληψη ω-3 λιπαρών.

-Περιορίστε το αλκοόλ μέχρι ένα ποτό για τις γυναίκες και μέχρι δύο ποτά για τους άνδρες. Αποφύγετε πλήρως το αλκοόλ, σε περίπτωση υπερτριγλυκεριδαιμίας, εγκυμοσύνης και θηλασμού.

-Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι σε αυτή την προσπάθεια αποτελεί και η άσκηση. Φαίνεται ότι διαδραματίζει σημαντικό ρολό στη διαδικασία απορρόφησης της γλυκόζης από το αίμα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ινσουλινοαντίσταση μέσω του περιορισμού της υπερινσουλιναιμίας. Ιδανικά συστήνεται σε καθημερινή βάση μέτριας έντασης άσκηση 20 – 45 λεπτών.

Σταυρούλα Ηροδότου
Κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος (BSc, MSc), μέλος του Συνδέσμου Διατολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου
Περικλή Περικλέους 3, 8020 Πάφος
Τηλ. 96215223

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέματα: Τελευταία Ενημέρωση