must.com.cy
Της Σταύρης Φράγκου
Για να προφυλάξουμε τον οργανισμό μας από τον καύσωνα αλλά και τη θερμοπληξία είναι σημαντικό να λαμβάνετε αρκετά υγρά κυρίως νερό, να καταναλώνετε ελαφριά γεύματα, να ντύνεστε με ανάλαφρα και ανοιχτόχρωμα ρούχα, να κάνετε δροσερά ντους, να αποφεύγετε την πολύωρη σωματική άσκηση και εννοείται να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο.
Εκτός από αυτά σας δίνουμε χρήσιμες συμβουλές όσον αφορά στη διατροφή σας που θα σας προστατεύσουν ακόμα περισσότερο.
1. Συνιστάται 9 μερίδες υγρών την ημέρα για τις γυναίκες και για 13 για τους άνδρες- μία μερίδα αντιστοιχεί σε 250 ml.
2. Αποφύγετε τα αλκοολούχα ποτά που αν και νομίζουμε ότι μάς δροσίζουν, μάς αφυδατώνουν λόγω της αυξημένης διούρησης που προκαλούν.
3. Αποφύγετε τα αναψυκτικά που εκτός από το ότι μάς προκαλούν αφυδάτωση, είναι πλούσια σε ζάχαρη, περιέχουν πολλές θερμίδες και έχουν μηδενική θρεπτική αξία σε μέταλλα και βιταμίνες.
4. Το διατροφολόγιο σας πρέπει να περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά και φυσικούς χυμούς τους. Η περιεκτικότητά τους σε νερό κυμαίνεται από 70-85%, περιέχουν βιταμίνες και κάλιο ένα πολύ σημαντικό ηλεκτρολύτη, που λόγω της αυξημένης εφίδρωσης χάνεται από το σώμα.
5. Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα με πικάντικες σάλτσες, τα λιπαρά φαγητά, το fast food, σιροπιαστά γλυκά, γλυκά με κρέμες τα οποία αυξάνουν τις απαιτήσεις σε υγρά.
Ακόμη μεγαλύτερη προσοχή απαιτείται για τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, στους οποίους το αίσθημα της δίψας είναι μειωμένο.
Γεωγραφικά η κάθε περιοχή αναπτύσσει διατροφικές συνήθειες με βάση το κλίμα, την παραγωγή, τη θέση της, έτσι και στην χώρα μας η Μεσογειακή διατροφή θεωρείται από τις καλύτερες για την αντιμετώπιση του καύσωνα.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μεσογειακής διατροφής;
Είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, υψηλή σε ωμέγα-3 πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, επομένως έχει καρδιοπροστατευτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Περιλαμβάνει υψηλή κατανάλωση οσπρίων, δημητριακών, φρούτων και λαχανικών, μέτρια με υψηλή κατανάλωση ψαριού, μέτρια κατανάλωση κρασιού, γαλακτοκομικών, κυρίως τυριού και γιαουρτιού και χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Το κρασί καταναλώνεται σε μέτρια ποσότητα και σχεδόν πάντα κατά τη διάρκεια των γευμάτων.
Η μεσογειακή διατροφή είναι εύπεπτη, παρέχει τις κατάλληλες ποσότητες σε ηλεκτρολύτες, έχει μικρή θερμογένεση και βοηθά στη διατήρηση της θερμοκρασίας σώματος.
Συμπεριλάβετε στην ημέρα σας γάλα χαμηλό σε λιπαρά με δημητριακά, φρουτοσαλάτα με φρούτα εποχής, γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, χυμό, φρυγανιές με μαρμελάδα, τοστ με τυρί χαμηλών λιπαρών και γαλοπούλα. Ζελέ χωρίς ζάχαρη, μπάρα δημητριακών, όσπρια, ψάρι ψητό με λαχανικά, φιλέτο κοτόπουλου με καστανό ρύζι, πατατοσαλάτα, τονοσαλάτα, μπιφτέκια με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και σαλάτα, μπριζόλα στο φούρνο με λαχανικά, καρπούζι με τυρί χαμηλών λιπαρών.