Kathimerini.com.cy
Είμαστε σπίτι. Κάποιοι από εμάς εργάζονται και κάποιοι όχι. Κάποιοι έχουν οικογένεια και παιδιά και κάποιοι όχι. Αυτό όμως που παρατηρούμε όλοι είναι μια κόπωση την οποία δεν μπορούμε να εξηγήσουμε.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε η Lucy Beresford ψυχοθεραπεύτρια στην huffingtonpost.uk τονίζει ότι είναι φυσικό να νιώθουμε κόπωση σε τέτοιες καταστάσεις. «Ψυχολογικά, είμαστε “σχεδιασμένοι” για συνεχή εξέλιξη στη ζωή μας. Αν δεν υπάρχει δομή, ενδιαφέρον, ακόμα και αγάπη στον εαυτό μας στην ημέρα, τότε οι ώρες φαίνονται πιο μεγάλες, επίπονες και αισθανόμαστε ηττημένοι, ληθαργικοί, ακόμα και καταθλιπτικοί… Και όσο λιγότερα πράγματα κάνουμε, τόσο ηττημένοι θα νιώθουμε»
Όπως αναφέρει ο Dr Roger Henderson διευθυντής στο κέντρο υγείας Liva Healthcare η κατάσταση του κορωνοϊού μας προκαλεί άγχος. Ενώ το χρόνιο άγχος ακόμη και σε χαμηλό επίπεδο μπορεί να μας εξαντλήσει συναισθηματικά και να μας κουράσει.
«Τα αυξανόμενα επίπεδα των ορμονών του άγχους όπως η αδρεναλίνη στο σώμα μπορούν (αν και ενδεχομένως είναι χρήσιμα σε σύντομη και ελαφριά διαταραχή άγχους) να έχουν αντίκτυπο στο σώμα σε χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας και να προκαλέσουν σωματική και ψυχική κούραση»
Τονίζει ακόμα ότι η καθιστική ζωή μας προκαλεί υπνηλία ενώ η άσκηση «μεταβάλλει την βιοχημική και ορμονική ισορροπία».
Αφού καθόμαστε και ξαπλώνουμε όλη μέρα είναι φυσικό να νιώθουμε υπνηλία ενώ όπως αναφέρει η Dr Michelle Miller, από το Warwick University το άγχος που μας προκαλεί η πανδημία μπορεί να επηρεάσει και τον ύπνο μας με αποτέλεσμα να μην κοιμόμαστε καλά και σωστά και έτσι να νιώθουμε εξάντληση.
Για την μείωση του άγχους συνιστάτε να αποφεύγουμε να παρακολουθούμε ειδήσεις ή τα κοινωνικά δίκτυα πριν ξαπλώσουμε για να δημιουργήσουμε ένα ήρεμο περιβάλλον.
Από την άλλη, σύμφωνα με την Maryanne Taylor , ιδρύτρια της παιδικής πλατφόρμας με μεθόδους για καλύτερο ύπνο, The Sleep Works σημαντικό ρόλο σε όλο αυτό παίζει και η αλλαγή της ώρας. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να μας αφήσει με ένα μικρό jet lag.
Ο Dr Mark Perara, προτείνει να ακολουθούμε το παρακάτω μοντέλο δραστηριοτήτων κατά την διάρκεια της ημέρας μας για να μας παροτρύνουν σωματικά, πνευματικά, συναισθηματικά και κοινωνικά.
Σωματικά: Κάνουμε σύντομες ασκήσεις ακόμα και αν πρόκειται για επιτόπου jogging μέσα στο σπίτι.
Πνευματικά: Να μάθουμε μια νέα γλώσσα από μια εφαρμογή
Συναισθηματικά: Επικοινωνούμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και τους δείχνουμε πόσο τους αγαπάμε και εκτιμάμε.
Κοινωνικά: Βιντεοκλήσεις και επικοινωνία με τον ευρύτερο κύκλο μας θα μας βοηθήσει να μείνουμε σε επαφή όλοι μαζί.
Τέλος δεν αφήνουμε την δουλειά να κάνει κατάληψη στο σπίτι μας αλλά φροντίζουμε να υπάρχει ισορροπία μεταξύ δουλειάς και διασκέδασης
ΠΗΓΗ: MUST