must.com.cy
Μαρία Καραμάνου
Με την προνοητική της οπτική και την αντισυμβατική προσέγγισή της, η καινοτόμος σχεδιάστρια ανέτρεψε διαχρονικά τους κανόνες του υψηλού στυλ, ερμηνεύοντας τη μόδα ως ευκαιρία να προωθήσει την απελευθέρωση των γυναικών. Το επαναστατικό της όραμα αναδείχθηκε μέσα από ένα νέο αισθητικό στυλ, απελευθερώνοντας τις γυναίκες από τους περιοριστικούς κορσέδες και τα λεπτομερή διακοσμητικά στοιχεία. Δημιούργησε κομμάτια που επικεντρώνονταν στην άνεση και την κομψότητα, αναμορφώνοντας την ενδυματολογική αισθητική.
Η Coco Chanel είχε αντιληφθεί την πραγματικότητα ότι οι κοινωνικοί κανόνες περί ένδυσης της εποχής επιβάλλονταν βάσει φύλου και ενσωμάτωναν στερεότυπα που περιόριζαν τις γυναίκες. Αυτός ήταν ο λόγος που αφιέρωσε τη δημιουργικότητά της στο να ανατρέψει αυτούς τους κανόνες. Το απόσπασμά της φράσης που έχει πει «Τίποτα δεν είναι πιο όμορφο από την ελευθερία του σώματος» είναι αποτέλεσμα της φιλοσοφίας της, και πάντοτε προσπαθούσε να εκφράσει αυτήν την ιδέα μέσα από τα σχέδιά της.
Σε κάθε δημιουργία της, επιδίωκε να δώσει στις γυναίκες αυτοπεποίθηση και ελευθερία κίνησης. Γι' αυτό, οι σιλουέτες που δημιούργησε ήταν ελεύθερες και απαλλαγμένες από τα περιττά περιοριστικά στοιχεία. Τα ρούχα της είχαν χαλαρά κοψίματα και αναδείκνυαν την ανδρόγυνη ομορφιά. Παράλληλα, προσέδιδε σημασία στην προσιτότητα των δημιουργιών της, καθιστώντας τα haute couture ρούχα προσιτά και φορέσιμα για το ευρύ κοινό.
Τα γυναικεία παντελόνια καταγράφηκαν για πρώτη φορά στο γυναικείο ντύσιμο κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι γυναίκες ξεκίνησαν να αναλαμβάνουν επαγγέλματα που παραδοσιακά ασκούνταν από άνδρες. Η πρωτοπόρος Coco Chanel, ωστόσο, ανέλαβε να τα μετατρέψει από απλά πρακτικά ρούχα σε εμβληματικά κομμάτια υψηλής ραπτικής. Ήταν γνωστό πως η ίδια φορούσε παντελόνια, τα οποία συχνά αποκτούσε από τους άντρες σύντροφούς της. Εμπνευσμένη από τα ίσια και φαρδιά κοψίματα των ναυτικών παντελονιών, τα οποία προσέφεραν χαλαρή και άνετη εφαρμογή, συνδύαζε τα παντελόνια με μεγάλα πουκάμισα ή αμάνικα μπλουζάκια.
Το στυλ αυτό θεωρείτο τολμηρό για την εποχή του, καθώς οι πιτζάμες ήταν στενά συνδεδεμένες με την κρεβατοκάμαρα. Ωστόσο, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1920, αυτό το είδος ένδυσης ενσωματώθηκε στην γκαρνταρόμπα των εύπορων κυριών και αποτέλεσε μόνιμο κομμάτι των συλλογών της Chanel.
Στον 19ο αιώνα, οι Γάλλοι ναυτικοί και ψαράδες φορούσαν μπρετόν μπλουζες - ριγέ πουλόβερ από σφιχτά πλεγμένο μαλλί, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αντίξοες συνθήκες της θαλάσσιας ζωής. Το αξιοσημείωτο είναι ότι αυτό το απλό ρούχο, με τη βάση του στο πρακτικό και το λειτουργικό, εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο διαχρονικά και εμβληματικά κομμάτια της σύγχρονης μόδας, χάρη στο ταλέντο της Coco Chanel.
Oι γνωστές σήμερα μαρινιέρες, που είναι τα ριγέ μπλουζάκια, έκαναν την εμφάνισή τους στην μπουτίκ της Chanel στο κοσμικό θέρετρο Ντωβίλ της Νορμανδίας, κατά τη δεκαετία του 1910. Το ναυτικό στυλ απέβλεπε σε μια καθημερινή, πιο άνετη εσωτερική αισθητική από αυτή που επικρατούσε κατά τη διάρκεια της Belle Époque. Αυτό το νέο λουκ γνώρισε άμεση επιτυχία, αποκτώντας θέση στα "must-have" κομμάτια της γκαρνταρόμπας των πιο κομψών και μοδάτων Παριζιάνων.
Η Chanel είχε την προσέγγιση να ενσωματώνει κοσμήματα στις συλλογές της, συνδυάζοντας το πολυτελές με το φθηνό. Αυτή η ενέργεια θεωρήθηκε πρωτοποριακή, καθώς μετέτρεπε κάτι που θεωρούνταν απλό και λιτό σε σύμβολο του μοντέρνου στυλ. Μάλιστα είχε δηλώσει, «Μια γυναίκα πρέπει να αναμειγνύει το φανταστικό με το πραγματικό. Τα κοσμήματα δεν προορίζονται να κάνουν μια γυναίκα να φαίνεται πλούσια, αλλά να την στολίζουν - αυτά δεν είναι το ίδιο πράγμα».
Κατά τη δεκαετία του 1930, συνεργάστηκε με τον Ιταλό κοσμηματοπώλη Duke Fulco de Verdura για τη δημιουργία των διάσημων μανσετών με τον Σταυρό της Μάλτας. Αυτά τα κοσμήματα διακοσμούνταν με πολύχρωμες ημιπολύτιμες πέτρες. Κατά το τέλος της δεκαετίας, δημιούργησε κολιέ με τη δική της υπογραφή, κατασκευασμένα από λεπτές αλυσίδες και διακοσμημένα με ψεύτικα μαργαριτάρια και λαμπερές πέτρες. Αυτή η πρωτοβουλία οδήγησε στη δημιουργία περισσότερων πολυστρωματικών σειρών κοσμημάτων με ψεύτικα μαργαριτάρια, τα οποία η ίδια η Chanel φορούσε με υπερηφάνεια, δημιουργώντας μια νέα τάση.
Το "μικρό μαύρο φόρεμα" ή "little black dress" καθιερώθηκε το 1926 μέσα από μια σχεδιαστική πρόταση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Vogue. Αυτό το φόρεμα ήταν φτιαγμένο από απλό crêpe de Chine ύφασμα, με μακριά και στενά μανίκια, χαμηλή μέση και διακοσμημένο με εντυπωσιακά μαργαριτάρια. Το περιοδικό το αποκάλεσε το "Ford της Chanel," συγκρίνοντάς το με το πολύ δημοφιλές μοντέλο Τ αυτοκινήτου της εποχής.
Από εκεί και πέρα, το "μικρό μαύρο φόρεμα" έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της μόδας. Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, αποτέλεσε την επιλογή πολλών γυναικών, και στις επόμενες δεκαετίες, έγινε βασικό κομμάτι στη γυναικεία ντουλάπα παγκοσμίως. Πολλές αναπαραστάσεις και παρόμοια σχέδια ακολούθησαν, αλλά η διακριτική κομψότητα του αρχικού "μικρού μαύρου φορέματος" της Chanel παραμένει ασύγκριτη.
Το 1925, η Coco Chanel εισήγαγε στον κόσμο την γυναικεία εκδοχή ενός κοστουμιού που θα μεταμόρφωνε τη μόδα: το διάσημο tweed Chanel suit. Αυτό το σύνολο επαναπροσδιόρισε τα όρια της ενδυματολογικής φιλοσοφίας και έθεσε τα θεμέλια για την απελευθέρωση της γυναικείας ενδυμασίας.
Η ίδια η Coco Chanel βρήκε έμπνευση για αυτό το πρωτοποριακό σετ από την ανδρική και αθλητική μόδα, καθώς και από τα κοστούμια που φορούσε ο τότε εραστής της, ο Δούκας του Westminster. Με σκοπό να απελευθερώσει τις γυναίκες από τους περιοριστικούς κορσέδες και τις μακριές φούστες που είχαν επικρατήσει τις προηγούμενες δεκαετίες, η Chanel δημιούργησε μια λεπτή φούστα και ένα σακάκι χωρίς γιακά, και τα κατασκεύασε από tweed, ένα ύφασμα που τότε θεωρούνταν λιγότερο κομψό.
Το κοστούμι αυτό αντικατοπτρίζει την μοντέρνα αισθητική, έχοντας ελαφρώς αρρενωπά χαρακτηριστικά στο σχήμα του. Αποτέλεσε την ιδανική επιλογή για το αρχέτυπο της γυναίκας της μεταπολεμικής περιόδου, που έκανε τα πρώτα της βήματα στον επιχειρηματικό κόσμο. Η δημοτικότητά του αυξήθηκε σταθερά καθώς πέρασαν τα χρόνια, και αυτό ενσωματώθηκε σε κάθε συλλογή του οίκου Chanel, συμπεριλαμβανομένων ακόμα και των σχεδιασμών του Karl Lagerfeld. Το κοστούμι Chanel είχε την τιμή να φορεθεί από ορισμένες από τις πιο επιδραστικές φιγούρες της μόδας σε όλες τις εποχές, από την Audrey Hepburn και την Grace Kelly, μέχρι την Brigitte Bardot και την πριγκίπισσα Diana.
Ήταν η Chanel που πρωτοστάτησε στο να καθιερώσει το jersey στην γυναικεία μόδα, μεταμορφώνοντάς το σε βασικό ύφασμα για φορέματα, φούστες, πουλόβερ και πολλά άλλα κομμάτια. Αυτή η πρωτοπορία παρέμεινε ζωντανή και μετά το θάνατο της, καθώς ο Karl Lagerfeld διατήρησε αυτήν την παράδοση ως δημιουργικός διευθυντής για δεκαετίες.
Το ύφασμα jersey σταδιακά κέρδισε τη θέση του στις συλλογές της σχεδιάστριας, παρά την αρχική αντίσταση της υψηλής κοινωνίας που είχε συνηθίσει σε πιο πολυτελή υφάσματα όπως το σατέν και το μετάξι. Η ενσωμάτωση του jersey στις συλλογές του ανώτερου οίκου ήταν μια αρκετά προκλητική επιλογή για την εποχή, διότι το ύφασμα αυτό χρησιμοποιούνταν κυρίως για ανδρικά εσώρουχα.
Η τσάντα 2.55 της Chanel ανήκει στις πλέον συμβολικές τσάντες όλων των εποχών. Το λανσάρισμά της τον Φεβρουάριο του 1955 (εξ ου και το όνομα) σηματοδότησε μια επανάσταση στον χώρο του πολυτελούς σχεδιασμού. Με το να παρουσιάζει την πρώτη γυναικεία τσάντα που διέθετε λουράκι για τον ώμο, η Chanel έφερε ανατροπή σε έναν τομέα όπου οι τσάντες συνήθως φορούνταν στο χέρι. Αυτή η πρωτοποριακή αλλαγή προσέφερε στις γυναίκες νέα ευελιξία και άνεση στην κίνησή τους, αλλάζοντας εντελώς την αισθητική και τον τρόπο σχεδιασμού των γυναικείων τσαντών.
Οι ειδικοί της μόδας εκείνης της εποχής επισήμαναν την 2.55 για την κομψότητά της, αλλά η πραγματική επιτυχία ήρθε από τις γυναίκες που την αγόρασαν και την υιοθέτησαν. Η τσάντα σχεδιάστηκε με έμφαση στην πρακτικότητα και την άνεση: το αλυσιδωτό λουράκι μπορούσε να ρυθμιστεί ώστε να φορεθεί και ως μία μακριά αλυσίδα από τον ώμο, ενώ μια εξωτερική τσέπη με κλείσιμο φτερού σχεδιάστηκε για την ασφαλή αποθήκευση χρημάτων. Το κύριο μέρος της τσάντας, που είχε ιδανικό σχήμα για να χωρέσει ένα κραγιόν, ενισχύθηκε από την ευρεία χρήση ύφασματος και του στυλ που την χαρακτηρίζει.