ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόταση για εκδρομή «στη Σαντορίνη της Κύπρου»

Ο σαγηνευτικός παραθαλάσσιος προορισμός της βορειοδυτικής ακτογραμμής

must.com.cy

Πάρις Δημητριάδης

Μετά από έναν δροσερό και απροσδόκητα ήπιο στις θερμοκρασίες, Ιούνιο, τα τυπικά σαραντάρια του κυπριακού καλοκαιριού κατέφθασαν και η Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει εδώ και λί΄γες μέρες αρχίσει να εκδίδει τη μία πορτοκαλί προειδοποίηση μετά την άλλη. 

Στις συνθήκες καύσωνα που θα επικρατούν το Σαββατοκύριακο, ωραία ιδέα για δροσιά, ενυδάτωση και αναζωογόνηση είναι μία εξόρμηση στην αποκαλούμενη... Σαντορίνη της Κύπρου, όπως περιγράφεται το παραθαλάσσιο χωριό Πωμός στο σάιτ του Κοινοτικού Συμβουλίου.

Στον Πωμό βέβαια δεν θα συναντήσετε εντυπωσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, όπως στη Σαντορίνη, ούτε θα βρεθείτε ανάμεσα σε εκατοντάδες τουρίστες που χειροκροτούν τη μαγευτική διαδικασία του ηλιοβασίλεματος. Η σαγήνη ωστόσο της βορειοδυτικής Κύπρου είναι δεδομένη ενώ η δύση του ήλιου, και σε αυτήν την περιοχή, είναι κάθε σούρουπο, ιδίως τα καλοκαίρια, καθηλωτική.

Γεωγραφικά τοποθετημένη στην "ακριτική" Τηλλυρία, όπως περιγράφεται συχνά η διοικητική περιφέρεια, η κοινότητα του Πωμού έχει διατηρήσει τον παραδοσιακό και ανόθευτο χαρακτήρα που θα μπορούσαμε να πούμε πως έχει κατορθώσει να κρατήσει η περιοχή της βορειοδυτικής ακτογραμμής. Συγκριτικά τουλάχιστον με την υπόλοιπη ακτογραμμή της Κύπρου, η περιοχή από το Λατσί μέχρι τον Πύργο Τυλληρίας είναι ίσως η μοναδική ακτογραμμή που, παρά τα φυσικά της κάλλη, έχει κατορθώσει να αντισταθεί στην τουριστική υπερανάπτυξη. Αυτός είναι άλλωστε κι ο λόγος που κυρίως ντόπιοι αλλά και ξένοι περιηγητές, οι οποίοι αρέσκονται στο old school και στο παραδοσιακό, επιλέγουν για διακοπές Τηλλυρία. 

Στο μεταξύ, το ακριτικό της υπόθεσης "ελέγχεται" ως ισχυρισμός, αφού, αν πας μέσω οδοφραγμάτων, η περιοχή είναι δεν είναι μιάμιση ώρα απόσταση από Λευκωσία ενώ από την πόλη της Πάφου ο Πωμός απέχει 60 χιλιόμετρα. 

Με σημείο αναφοράς το γραφικό λιμανάκι και τα πεντακάθαρα του νερά, ο Πωμός είναι χτισμένος δίπλα στη θάλασσα, σε υψόμετρο δέκα περίπου μέτρων. Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες που δημοσιεύονται από το δραστήριο Κοινοτικό Συμβούλιο, δυόμισι περίπου χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του χωριού το υψόμετρο σκαρφαλώνει στα 600 μέτρα ενώ σε πολύ κοντινή απόσταση που δεν υπερβαίνει τα πέντε χιλιόμετρα υψώνεται ο λεγόμενος Λωρόβουνος που αγγίζει τα 670 μέτρα. 

Αναφερόμαστε επομένως σε ένα γραφικό και ήσυχο χωριό που συνδυάζει βουνό με θάλασσα. Η περιοχή είναι πλούσια σε βλάστηση με πολλές και μεγάλες ακαλλιέργητες εκτάσεις που καλύπτονται από πεύκα, ξισταρκές και θυμάρι ενώ στοχευμένα καλλιεργούνται εσπεριδοειδή, μπανάνες, αμυγδαλιές, αβοκάντο, καρυδιές, ελιές, λαχανικά και φιστίκια. Το νότιο μέρος του χωριού ανήκει στο κρατικό δάσος Πάφου. 

Ισχυρή γοητεία παρουσιάζει όμως και η ακτογραμμή της περιοχής, εκεί όπου τα πεύκα και άλλα οπωροφόρα δέντρα συναντούν τα δανδελωτά ακρογιάλια, τους πολυάριθμους ορμίσκους και τα μυτερά μικρά ακρωτήρια. Συνίσταται να δοκιμάσετε τη γραφική διαδρομή με αφετηρία την Πόλη Χρυσοχούς και μέσω Πωμού να καταλήξετε στο λεγόμενο Άκρον Πωμού. 

Γνωστή για την απαράμιλλη φυσική της ομορφιά είναι η παραθαλάσσια Σπηλιά του Δράκου, από την οποία αναβλύζει κιόλας γλυκό νερό. Σύμφωνα με τη λαική παράδοση, όταν στο παρελθόν πειρατές προσέγγιζαν την περιοχή με σκοπό να τη ληστέψουν, ένας περιβόητος Δράκος που ζούσε μέσα στη βραχώδη σπηλιά προστάτευε την περιοχή από όλα τα κακά που συνέβαιναν. 

Σε ό,τι αφορά στην ιστορία του Πωμού,  σε μεσαιωνικούς, παλιούς χάρτες το χωριό εμφανίζεται με την ίδια ονομασία “Pomo” με την ετυμολογία να προέρχεται μάλλον από τη λέξη βωμός. Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, φαίνεται να προέρχεται από το γεγονός ότι στην αρχαιότητα υπήρχε στην περιοχή ναός ή τέμενος κάποιας θεότητας, μάλλον της Αφροδίτης, με φημισμένο βωμό.  

Στον Πωμό, τέλος, τιμάται με μεγάλες τιμές η Παναγία και μοναστήρι που υπάρχει στην περιοχή είναι αφιερωμένο στην Παναγία Χρυσοπατερίτισσα. Το μοναστήρι βρίσκεται περίπου 5 χιλιόμετρα βορειοδυτικα του σημερινού οικισμου΄και σήμερα σώζεται μόνο η εκκλησία του η οποία έχει ανακαινιστεί από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Από τα ωραιότερα και πιο ατμοσφαιρικά beach bars του νησιού, το Coco bloco, βορειοδυτικά του λιμανιού, θα σε ανταμείψει με μία εμπειρία ανεπανάληπτη, κυρίως χάρη στην επιβλητική ομορφιά του βραχώδους τοπίου που το περιβάλλει ενώ για φαγητό ενδείκνυται η γειτονική ψαροταβέρνα με την πανοραμική υπερυψωμένη θέα Kanalli που σερβίρει πεντανόστιμο φρέσκο ψάρι και θαλασσινά από τα καταγάλανα νερά της περιοχής.

Για διαμονή στον Πωμό δοκιμάστε τα διαμερίσματα Μουράγιο με την εκπληκτική θέα που κόβουν την ανάσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Πάφος  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Έξοδος: Τελευταία Ενημέρωση

Το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024 από τις 11:00 έως τις 14:00, στο εστιατόριο GAZEBO MARE στη Λεμεσό
Δελτίο Τύπου
 |  ΕΞΟΔΟΣ
X