Ο βραβευμένος με Όσκαρ Russell Crowe (Ένας Υπέροχος Άνθρωπος-A Beautiful Mind) υποδύεται τον αληθινό αρχι-εξορκιστή του Βατικανού, τον θρυλικό Πατέρα Γκαμπριέλε Αμόρθ, τα συνταρακτικά απομνημονεύματα του οποίου μεταφέρονται για πρώτη φορά στον κινηματογράφο.
Το αγωνιώδες θρίλερ για τη μάχη του καλού με το κακό, για τα μυστικά και τις συνωμοσίες που έρχονται στο φως, σκηνοθετεί ο Julius Avery (Samaritan). Τον Russell Crowe πλαισιώνουν οι Daniel Zovatto (Μην Ανασαίνεις-Don’t Breathe), Alex Essoe (Δόκτωρ Ύπνος-Doctor Sleep) και Franco Nero (John Wick: Κεφάλαιο 2).
Σύνοψη
Ο Πατήρ Αμόρθ (Russell Crowe) ερευνά μία τρομαχτική υπόθεση δαιμονισμού ενός αγοριού και καταλήγει να ξεσκεπάσει μία συνωμοσία αιώνων που το Βατικανό έχει προσπαθήσει απεγνωσμένα να καλύψει.
Διάρκεια: 115’
6 Απριλίου στους κινηματογράφους από τη Feelgood
Visit
1. Instagram: https://www.instagram.com/feelgood_entertainment/
2. Twitter: https://twitter.com/FeelgoodEntment
3. Fb: https://www.facebook.com/feelgoodentertainment.gr/
4. Youtube: https://www.youtube.com/Feelgoodentertainment
5. TikTok: @ feelgood_entertainment
Καμία συμπάθεια για τον Διάβολο
Γνωστός ως ο Εξορκιστής του Βατικανού, ο Πατήρ Γκαμπριέλε Αμόρθ ήταν για χιλιάδες ανθρώπους το φως στο σκοτάδι. Ένας πραγματικός άνθρωπος που πραγματοποίησε χιλιάδες εξορκισμούς για την Εκκλησία, ο Πατήρ Αμόρθ ήταν ο επικεφαλής στη μάχη εναντίον του κακού. Τις εμπειρίες αυτές μετέφερε σε δύο συλλογές απομνημονευμάτων που εξερευνούν το ζήτημα της δαιμονικής απειλής.
Τα απομνημονεύματα αυτά μεταφέρονται για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη και τον ρόλο του θρυλικού εξορκιστή υποδύεται ο βραβευμένος με Όσκαρ Russell Crowe. «Υπάρχει πράγματι η θέση του αρχι-εξορκιστή στο Βατικανό» εξηγεί ο πρωταγωνιστής. «Ο Πατήρ Γκαμπριέλε Αμόρθ ήταν αληθινή προσωπικότητα και κατείχε τη θέση για 36 χρόνια, λαμβάνοντας μέρος σε χιλιάδες εξορκισμούς».
Και όταν κάνεις κάτι χιλιάδες φορές, γίνεσαι πολύ καλός σε αυτό. Κανένας δεν εκδίωκε τους δαίμονες καλύτερα από τον Πατέρα Αμόρθ…
Στην ταινία, ο Αμόρθ είναι άνθρωπος βαθιάς πίστης αλλά και επίμονος ερευνητής.
Καθώς προσπαθεί να εξορκίσει μία από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις δαιμονικής κατοχής στην καριέρα του, ο ιερέας θα ανακαλύψει την αλήθεια πίσω από θαμμένα μυστικά αιώνων και θα ρίξει φως σε μία μεγάλη συνωμοσία, παρά τις προειδοποιήσεις του Βατικανού. «Αναμφίβολα, είναι άνθρωπος βαθιάς πίστης, αλλά και άνθρωπος με δικό του τρόπο σκέψης» λέει ο Crowe. «Είναι αποφασισμένος να έχει ανοιχτό μυαλό. Δεν φοβάται τα ανθρώπινα ελαττώματα. Αποδέχεται όλες τις αδυναμίες και τις ιδιορρυθμίες των ανθρώπων. Αυτή η ενστικτώδης ειλικρίνεια τον βοηθάει στο έργο του».
«Είναι ένα ανυπότακτο στοιχείο μέσα στον θεσμό, ένας εικονοκλάστης που προκαλεί το κατεστημένο» λέει ο σκηνοθέτης Julius Avery. «Το θαυμάζω αυτό. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως αρχι-εξορκιστής του Βατικανού, ήταν μία αμφιλεγόμενη φιγούρα. Μιλούσε έξω από τα δόντια. Είναι ένας ενδιαφέροντας χαρακτήρας».
Ο Avery λέει ότι ο Αμόρθ ξεχωρίζει ως χαρακτήρας από τις φαινομενικά αντιφατικές, αλλά τελικά, απόλυτα λογικές πεποιθήσεις του: ένας μορφωμένος άντρας, ένας σκεπτικιστής διαβασμένος σε θέματα μοντέρνας ψυχολογίας, είναι την ίδια στιγμή πιστός στη δύναμη του Θεού και του διαβόλου. «Πιστεύω ότι το 98% των πάντων μπορεί να εξηγηθεί επιστημονικά» λέει ο Avery, «αλλά υπάρχει αυτό το υπολειπόμενο 2% που δεν εξηγείται, κι αυτό εξερευνούμε στην ταινία».
Η ανυποκρισία, το χιούμορ και η διαύγεια του Πατέρα Αμόρθ σε ό,τι αφορά τις πιο απόκρυφες ιεροπραξίες της Εκκλησίας καθιέρωσαν τα απομνημονεύματα του– An Exorcist Tells His Story και An Exorcist: More Stories – σε bestsellers. Στην ταινία, ο Πάτερ Αμόρθ και ο συνεργάτης του, Πάτερ Εσκιμπέλ, τον οποίο υποδύεται ο Daniel Zovatto, διερευνούν ένα δαιμονισμό στο μοναστήρι του Αγίου Σεβαστιανού, στην Καστίλη της Ισπανίας. Εκεί, μία οικογένεια ξεκινάει ένα καινούριο κεφάλαιο στη ζωή της, ανακαινίζοντας το παλιό κτίριο. «Στην ταινία, το μοναστήρι έχει μεγάλη ιστορία με την καθολική Εκκλησία, καθώς έχουν συμβεί πράγματα εκεί που δεν έχουν αποκαλυφθεί.» λέει ο Crowe. «Αυτά τα γεγονότα έλαβαν χώρα στις πιο σκοτεινές μέρες της Καθολικής Εκκλησίας. Είναι μία εξαιρετική αφορμή να σκαλίσουμε την ιστορία της Ισπανίας».
Οι δημιουργοί εξέλιξαν την ιστορία μέσα στα πλαίσια της έννοιας των έκπτωτων αγγέλων. «Ένα από τα βασικά θέματα της ταινίας προέρχεται από την περιγραφή του Λούσιφερ και των έκπτωτων αγγέλων στη Βίβλο» λέει ο Crowe. «Πώς εκδιώχθηκαν από τον ουρανό; Τους έχουν κατατροπώσει; Αυτή είναι μία επιμέρους πλοκή στην ταινία, καθώς οι ιερείς αρχίζουν να αντιλαμβάνονται με τι έχουν να κάνουν».
Πατήρ Αμόρθ
Ο Γκαμπριέλε Αμόρθ γεννήθηκε στη Μόντενα της Βορειοδυτική Ιταλίας, το 1925. Ο μικρότερος γιος ενός δικηγόρου, βρήκε το κάλεσμα του νωρίς. Αλλά η μοίρα είχε άλλα σχέδια. «Είχε μία ενδιαφέρουσα ζωή από μικρός» λέει ο Crowe. «Όταν ήταν 17, πήγε στη Ρώμη για να μιλήσει με έναν αρχιερέα για να μυηθεί στην Εκκλησία. Η απάντηση ήταν: Κοίτα, είσαι 17. Πρέπει να ζήσεις λίγο πριν ακολουθήσεις το κάλεσμα σου».
Όταν ξέσπασε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Αμόρθ κατατάχθηκε στον ιταλικό στρατό, αλλά σύντομα άλλαξε στρατόπεδο και μπήκε στον αγώνα ενάντια στους φασίστες και τους ναζί. «Κατέληξε να πολεμάει τους φασίστες. Μετά την εμπειρία στον πόλεμο πήγε στη νομική σχολή» λέει ο Crowe. «Το κάλεσμά του, όμως, δεν το ξέχασε ποτέ».
Το 1951, ο Αμόρθ χειροτονήθηκε κληρικός. «Όταν επέστρεψε τη Ρώμη, πιο ώριμος, τον καλωσόρισαν. Οι εμπειρίες του ήταν σημαντικές για να μπορεί να συμβουλεύει τα μέλη της ενορίας. Οι συνάδελφοί του αναγνώριζαν την πίστη του και την αφοσίωσή του στην Εκκλησία» λέει ο πρωταγωνιστής.
Το 1986 του ανατέθηκε να βοηθήσει τον Πατέρα Κάντιντο Αρμαντίνι, τον αρχι-εξορκιστή του Βατικανού. Τέσσερα χρόνια μετά, ίδρυσε τη Διεθνή Ένωση Εξορκιστών και το 1992, μετά τον θάνατο του Πατρός Αρμαντίνι, ο Αμόρθ από εκπαιδευόμενος εξορκιστής έγινε επικεφαλής.
«Ο Γκαμπριέλε Αμόρθ είχε την αγνότητα της πίστης που τον προίκισε με θάρρος και γενναιότητα για να αναλάβει το έργο αυτό» συνεχίζει ο Crowe. «Είναι μία πολύ σκοτεινή υπόθεση, αντιμετωπίζεις πολλούς ανθρώπους που τυραννιούνται. Οι περισσότεροι χρειάστηκαν ψυχολογική βοήθεια και παρέπεμψε περίπου το 98 τοις εκατό των περιπτώσεων σε γιατρούς. Θεώρησε ότι πολύ λίγα περιστατικά ήταν πραγματικά περιπτώσεις δαιμονισμού. Αλλά αυτό σήμαινε ότι όταν συναντούσε κάτι που ήταν ανεξήγητο, μπορούσε να το αναγνωρίσει».
Ο ιερέας εκτελούσε αυτές τις ιεροπραξίες με σταυρούς, αγιασμό, αγιασμένο λάδι, ένα προσευχητάρι και το μοβ επιτραχήλιο του, το οποίο τύλιγε στο λαιμό των δαιμονισμένων. Παρά τις σκοτεινές αυτές συνθήκες, ο Αμόρθ παρέμενε εύθυμος. Ξεκινούσε τις ιεροπραξίες κοροϊδεύοντας τον διάβολο. Έλεγε αστεία όπως: «Ξέρετε γιατί ο διάβολος φεύγει όταν με βλέπει; Γιατί είμαι πιο άσχημος από εκείνον!». Η εξήγηση που έδινε ο ιερέας, σύμφωνα με τον Crowe, είναι ότι «στον διάβολο δεν αρέσουν τα αστεία».
Ο Πατήρ Γκαμπριέλε Αμόρθ πέθανε το 2016 στα 91 του χρόνια. Ο θρύλος του είναι ακόμα ζωντανός.
Οι ηθοποιοί της ταινίας
Στην καρδιά της ταινίας, οι δημιουργοί επέλεξαν τον βραβευμένο με Όσκαρ Russell Crowe, που έχει υποδυθεί πολλούς χαρακτήρες της πραγματικής ζωής – τον Jeffrey Wigand στην ταινία Insider, τον John Nash στην ταινία Ένας Υπέροχος Άνθρωπος, τον James J. Braddock στην ταινία Cinderella Man, τον Roger Ailes στην ταινία Loudest Voice. «Αυτό που με τράβηξε περισσότερο ήταν το γεγονός ότι είναι ένα πραγματικό επάγγελμα και αυτός ο συγκεκριμένος άνθρωπος όχι μόνο το ασκούσε για καιρό, αλλά κρατούσε αρχείο όλων αυτών των εμπειριών» εξηγεί ο πρωταγωνιστής για τον συγκεκριμένο χαρακτήρα. «Μου αρέσει η ευθύνη να υποδύομαι πραγματικούς ανθρώπους. Το έχω κάνει αρκετές φορές. Υπάρχει μία επιπλέον ευθύνη γιατί όταν παίζεις κάποιον υπαρκτό άνθρωπο, προσπαθείς να αιχμαλωτίσεις την ουσία αυτής της προσωπικότητας».
Αλλά η ταινία είναι μια πρωτιά για τον Crowe που δεν έχει πρωταγωνιστήσει ξανά σε θρίλερ. «Ήταν κάτι που δεν έχω δοκιμάσει ποτέ, ένα είδος που δεν έχω αγγίξει. Για να είμαι ειλικρινής, δεν μου αρέσουν οι τρομαχτικές ταινίες. Με εμποδίζουν να κοιμηθώ» λέει ο ηθοποιός. «Είμαι πολύ δεισιδαίμων. Δεν μου είναι άνετο να βρίσκομαι σε καταστάσεις όπως αυτές που αντιμετωπίζει ο χαρακτήρας… Φυσικά, συμβαίνουν πολλά γύρω μας, αλλά κρατάς την ισορροπία και τα βλέπεις σαν συμπτώσεις, αλλιώς μπορεί να τρελαθείς λιγάκι».
Ο Crowe βυθίστηκε στην έρευνα, συγκεντρώνοντας όλο το υλικό που μπορούσε να βρει για τον Αμόρθ. Πήγε στη Ρώμη, όπου πέρασε μία εβδομάδα σε συναντήσεις με ανθρώπους του Βατικανού που γνώριζαν τον εξορκιστή του Πάπα. Παρόλες τις φήμες για τη μυστικοπάθεια της Εκκλησίας, ο ηθοποιός δηλώνει: «Πρέπει να πω ότι η Εκκλησία ήταν ανοιχτή. Μας παραχώρησαν πολλά προνόμια οι άνθρωποι του Βατικανού».
O Avery λέει ότι σε αυτό το ταξίδι στο Βατικανό, μαζί με τον Crowe είδαν από πρώτο χέρι πόσο θυμούνταν, θαύμαζαν και αγαπούσαν τον Πατέρα Αμόρθ. Φυσικά, η ταινία δεν είναι ντοκιμαντέρ και κάποια στοιχεία εκφράζουν ποιητική αδεία, «χωρίς ποτέ να κοντράρουμε τον αληθινό χαρακτήρα. Γι’ αυτό η ερμηνεία του είναι υπέροχη, γιατί μπόρεσε να ενσαρκώσει το πνεύμα του Αμόρθ» λέει ο σκηνοθέτης.
Στην έρευνά του, ο Crowe ανακάλυψε έναν άνθρωπο που ήταν ο τέλειος πρωταγωνιστής για ένα θρίλερ μυστηρίου, ο απόλυτος γνώστης ενός από τους πιο παλιούς και ισχυρούς θεσμούς του πλανήτη, αλλά και ένας άνθρωπος ισχυρών πεποιθήσεων και βαθιάς πίστης. Ο Crowe λέει ότι οι συνάδελφοι και οι φίλοι του Αμόρθ από το Βατικανό δήλωσαν ότι «ποτέ δεν είχε διαφωνίες με κανέναν και πάντα ακολουθούσε τη γραμμή της Εκκλησίας». Την ίδια στιγμή ο ηθοποιός επισημαίνει, «Ο Πατήρ Αμόρθ έκανε επίμαχες δηλώσεις στον καιρό του, για τα πιστεύω του, τα οποία δεν ευθυγραμμίζονταν πάντα με την Εκκλησία».
«Είχε μία συγκεκριμένη, ανευλαβή στάση απέναντι στα πράγματα, την οποία προσπάθησα να αναδείξω στην ταινία» λέει ο Crowe. «Είναι ξεχωριστός, δεν ανήκει στο πλήθος των ιερέων. Οδηγεί μηχανάκι!».
Στην ταινία, ο Αμόρθ πρέπει να εκδιώξει το δαιμόνιο που έχει καταλάβει ένα νεαρό αγόρι με το όνομα Henry. Τον ρόλο υποδύεται ο 12χρονος Peter DeSouza-Feighoney. «Μου αρέσουν τα θρίλερ και πάντα ήθελα να πρωταγωνιστήσω σε μία ταινία τρόμου» λέει ο DeSouza-Feighoney. Ο νεαρός ηθοποιός εξηγεί ότι μπόρεσε να συνδεθεί με τον συναισθηματικό κόσμο του χαρακτήρα. «Ο πατέρας του Henry σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και το αγόρι φέρει μέσα του το τραύμα αυτό. Έτσι μπόρεσε ο δαίμονας να μπει μέσα του και ο Πατήρ Αμόρθ προσπαθεί να τον εκδιώξει. Σε κάποια σημεία της ταινίας, ο Henry ξέρει ότι ο Πατήρ Αμόρθ τον βοηθάει, αλλά αυτές οι στιγμές δεν κρατάνε πολύ γιατί σύντομα ο δαίμονας παίρνει το πάνω χέρι».
Τη μητέρα του Henry, την Julia, υποδύεται η Alex Essoe, ενσαρκώνοντας το κουράγιο και την ευαισθησία μιας μητέρας που μεγαλώνει δύο παιδιά μόνη της, έχοντας να αντιμετωπίσει και τον διάολο.
«Στην αρχή της ταινίας, η Julia είναι ήδη σε δύσκολη θέση» εξηγεί η ηθοποιός. «Ο σύζυγός της πέθανε ένα χρόνο πριν και τώρα παλεύει με τα οικονομικά. Μαζεύει τα παιδιά της και μετακομίζει στην Ισπανία για να ανακαινίσει ένα μοναστήρι που ανήκε στην οικογένεια του συζύγου της».
Ο Daniel Zovatto, που έχει πολλές ταινίες τρόμου στο βιογραφικό του, υποδύεται τον Πατέρα Εσκιμπέλ, έναν νεαρό ιερέα που εκπαιδεύεται στους εξορκισμούς.
«Η σχέση τους μου τράβηξε το ενδιαφέρον» λέει ο Avery. «Μου αρέσουν οι ταινίες με δίδυμα αστυνομικών που είναι φίλοι και υπάρχουν τέτοια στοιχεία σε αυτή την ιστορία με την κεντρική σχέση του παλαίμαχου ιερέα με τον μαθητευόμενο. Βέβαια, εδώ έχουν να κάνουν με δαίμονες, κάτι διασκεδαστικό και πρωτόγνωρο».
«Ο πατήρ Εσκιμπέλ είναι ένας πολύ νέος και ιδεαλιστής ιερέας χωρίς εμπειρία. Το κίνητρό του είναι να βοηθάει τους αδύναμους. Έχει διερευνητική ματιά και φτιάχνει καλή ομάδα με τον Πατέρα Αμόρθ» επισημαίνει ο Crowe.
«Ο Πατήρ Εσκιμπέλ είναι ευχάριστος, τρυφερός και έχει κατανόηση. Έχει καλή καρδιά. Αλλά δεν έχει την εμπειρία να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση. Την ίδια στιγμή, θέλει να μάθει, δεν τον πειράζει να είναι ο πιο ανόητος στην κατάσταση. Το σέβομαι πολύ αυτό» λέει ο Zovatto.
Την έφηβη κόρη της Julia, Amy, υποδύεται η Laurel Marsden. Όπως κάθε έφηβη, η Amy είναι αμφιθυμική. «Πολλές φορές, βλέπουμε κορίτσια στην εφηβεία που έχουν κακή διάθεση. Στην περίπτωση της Amy, υπάρχει πραγματικό τραύμα και λόγος που έχει αρνητικά συναισθήματα. Έδωσα έμφαση σε αυτό» λέει η ηθοποιός.
Για τον ρόλο του Πάπα, οι δημιουργοί εξασφάλισαν τη συμμετοχή ενός θρύλου, του Ιταλού ηθοποιού Franco Nero. Ο Nero έχει εμφανιστεί σε πάνω από 240 ταινίες από την πρώτη του εμφάνιση το 1966 στο σπαγκέτι γουέστερν «Django, ο τρομοκράτης του Πάσο Ντόμπλε».
Καταλήγοντας για το ύφος της ταινίας, ο σκηνοθέτης δηλώνει: «Είναι πέρα από μία υπόθεση δαιμονισμού και εξορκισμού. Είναι μία συνωμοσία. Συμβαίνει κάτι μεγάλο. Είναι πολλά αυτά που διακυβεύονται».
Παραλειπόμενα
Η ταινία γυρίστηκε στη Ρώμη και την Ιρλανδία.
Το μοναστήρι που ανακαινίζει η οικογένεια της ταινίας στην Ισπανία είναι στην πραγματικότητα ένα κάστρο που βρίσκεται στην κομητεία του Λίμερικ, στην Ιρλανδία. Ο σκηνογράφος Alan Gilmore το διάλεξε γιατί είναι γοτθικού ρυθμού και βρίσκεται χωμένο σε ένα δάσος.
Το εσωτερικό του μοναστηριού στήθηκε εξολοκλήρου στα στούντιο Ardmore, έξω από το Δουβλίνο και είναι εμπνευσμένο από το ύφος των ισπανικών μοναστηριών. Οι χώροι του μοναστηριού διακοσμήθηκαν με έπιπλα που βρέθηκαν σε εκκλησίες και μοναστήρια σε όλο τον κόσμο.
Η ενδυματολόγος της ταινίας Lorna Mugan ανέθεσε στον ράφτη του Βατικανού τα κοστούμια του Russell Crowe. Στην ταινία, όπως και στη ζωή, ο Πατήρ Αμόρθ είναι ολιγαρκής. Φοράει ένα απλό ράσο, ένα σταυρό του Αγίου Βενεδίκτου και ένα μοβ επιτραχήλιο γύρω από τον λαιμό του.
Όταν ο Russell Crowe έμαθε ότι ο Αμόρθ καταγόταν από τη Μόντενα, έδρα της Ferrari, πρόσθεσε στα ενδύματα του ρόλου ένα ζευγάρι κάλτσες στη γνωστή, ζωηρή, κόκκινη απόχρωση του θρυλικού brand.
Ο Peter DeSouza-Feighoney πήρε τον ρόλο του δαιμονισμένου αγοριού όταν πήγε στην οντισιόν και μιμήθηκε τη φωνή του Πάπα με μία μείξη γερμανικής και ιταλικής διαλέκτου, πριν αρχίσει να βρυχάται σαν δαίμονας.
Ο νεαρός Peter DeSouza-Feighoney περνούσε τρεις ώρες στην καρέκλα του μακιγιάζ για να του φορέσουν μία στραβή μύτη, ένα προσθετικό στο μέτωπο που του κάλυπτε τα φρύδια και ένα σαγόνι που ήταν κολλημένο στον λαιμό του.
Ο δαιμονισμός του Henry απαιτούσε πολλές αφύσικες κινήσεις κι έτσι οι δημιουργοί της ταινίας συνεργάστηκαν με έναν χορευτή μπαλέτου που μπορούσε να «σπάσει» το σώμα του αναλόγως.
Συντελεστές
Σενάριο (βασισμένο στα βιβλία του Πατέρα Γκαμπριέλε Αμόρθ): Michael Petroni, Evan Spiliotopoulos
Σκηνοθεσία: Julius Avery
Πρωταγωνιστούν: Russell Crowe, Daniel Zovatto, Alex Essoe, Franco Nero, Peter DeSouza-Feighoney, Laurel Marsden
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Khalid Mohtaseb
Σκηνογραφία: Alan Gilmore
Κοστούμια: Lorna Marie Mugan
Μοντάζ: Matt Evans
Μουσική: Jed Kurzel
Contact
Feelgood Press Office: press@feelgoodentertainment.gr