Wiz Guide
Ο νεαρός Κύπριος σεφ, ο οποίος ζει και εργάζεται ως Sous Chef στο μισελενάτο εστιατόριο MoSuke στο Παρίσι, ενώ έχει υπάρξει και μέλος της Εθνικής Ομάδας Νέων Μαγειρικής Κύπρου, κατέκτησε την κορυφή του San Pellegrino Young Chef Region France.
Ο διαγωνισμός έγινε στο Le Cordon Bleu Paris, οι νεαροί συμμετέχοντες σεφ ήταν 165 στο σύνολό τους, ενώ την κριτική επιτροπή αποτέλεσαν οι παρακάτω πολυβραβευμένοι με αστέρια Michelin σεφ:
Alexandre Mazzia à Marseille, 3 étoiles Michelin 3***
Clément Bécherel, Plénitude à Paris, 3 étoiles Michelin 3***
David Toutain, restaurant david toutain à Paris, 2 étoiles Michelin 2**
Georgiana Viou 1 étoiles Michelin 1*
Η ιδέα του πιάτου όπως την περιγράφει ο ίδιος
«Το πιάτο ήταν μια ένωση από δύο κουλτούρες μαγειρικής: οι κυπριακές ρίζες του Αντώνη σε συνδυασμό με τη γαλλική κουλτούρα, ιδιαίτερα της νότιας Γαλλίας, έχοντας κοινές γεύσεις και υλικά. Το πιάτο φτιάχτηκε με επιρροές από φαγητά που έχουν παρασκευαστεί με έναν παραδοσιακό τρόπο και συνήθως έχουν μια συναισθηματική και νοσταλγική επίδραση, όπως τα γεμιστά, οι ελιές, το ελαιόλαδο, η ντομάτα κ.λπ».
Η φιλοσοφία του πιάτου
«Στόχος του πιάτου ήταν να αναδείξει διάφορα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην εφοδιαστική αλυσίδα, όπως η κλιματική αλλαγή που επηρεάζει τις περιοχές της μεσογείου (Κύπρου - Νότιας Γαλλίας) που με τις ψηλές θερμοκρασίες που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μείωση στην παραγωγή κάποιον προϊόντων όπως το ελαιόλαδο, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να προκαλεί μεγάλες απώλειες τροφίμων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Επίσης, ψάρια και μαλάκια απειλούνται με εξαφάνιση. Αντίθετα, υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα είδη όπως το καλαμάρι που έχω χρησιμοποιήσει στο πιάτο μου τα οποία αναπαράγονται σε γοργούς ρυθμούς. Πέραν από αυτά υπάρχουν και οι ξενόφερτες ποικιλίες όπως ο μπλε κάβουρας που προκαλούν πολλά προβλήματα στην βιοποικιλότητα των ακτογραμμών, καθώς καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες από φυτά και ζωντανούς οργανισμούς των θαλασσών, δημιουργώντας πολλά προβλήματα στην επιβίωση άλλων θαλάσσιων οργανισμών και ζώων».
Ο διαγωνισμός
«Αρχικά μου ζητήθηκε να στείλω τη συνταγή/ την ιδέα και την ιστορία που κρύβεται πίσω από το πιάτο. Έπειτα, έγινε επιλογή των 10 καλύτερων πιάτων. Στον τελικό της Γαλλίας διαγωνίστηκαν οι 10 σεφ που επιλέχθηκαν και είχαν στη διάθεσή τους 5 ώρες για να εκτελέσουν τη συνταγή τους. Επίσης, σε 10 λεπτά έπρεπε να παρουσιάσεις το πιάτο και τη φιλοσοφία του. Είναι ένας διαγωνισμός ο οποίος επιτρέπει στους νεαρούς σεφ να δείξουν τη φιλοσοφία και τον χαρακτήρα τους σαν μελλοντικοί επικεφαλής σε κουζίνες υψηλής γαστρονομίας και να προωθούν τη βιωσιμότητα στον χώρο της γαστρονομίας. Ήταν μια υπέροχη εμπειρία με πολλές ευκαιρίες να γνωρίσεις νεαρούς αλλά και έμπειρους σεφ και να αναπτύξεις το δίκτυο σου. Είναι υπέροχο συναίσθημα να αντιλαμβάνεσαι ότι είσαι ο νικητής της Γαλλίας. Η σκληρή και επίπονη προετοιμασία έχει αποδώσει καρπούς».