Kathimerini.gr
Σπυριδούλα Σπανέα
Αγώνες όπου η επιστήμη θα έχει πρωτεύοντα ρόλο; Αγώνες όπου η χρήση ενισχυτικών ουσιών θα είναι ελεύθερη; Αγώνες όπου τα πριμ για τα παγκόσμια ρεκόρ θα κυμαίνονται στο 1.000.000 ευρώ; Αγώνες που έχουν ως στόχο οι συμμετέχοντες να ξεπεράσουν τα ανθρώπινα όρια; Αγώνες για… υπερανθρώπους;
Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στην ιδέα μιας ομάδας επιχειρηματιών που σχεδιάζουν να διοργανώνουν κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από το 2025, τους αγώνες «Enhanced Games» που, όπως αναφέρουν, «θα απελευθερώσουν την επιστήμη στον αθλητισμό από αυτούς που προτιμούν να την έχουν δεσμευμένη». Τους αποκαλούν «οι Ολυμπιακοί Αγώνες του μέλλοντος» και εάν το σχέδιο τους λάβει σάρκα και οστά τότε θα είναι μία διοργάνωση με… άρτον και θεάματα.
«Οι Ενισχυμένοι Αγώνες θα είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του μέλλοντος. Όταν το 44% των αθλητών χρησιμοποιεί τρόπους για τη βελτίωση της απόδοσης του έφτασε ο καιρός να το κάνουν χρησιμοποιώντας με ασφαλή τρόπο την επιστήμη», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ιστοσελίδα των εμπνευστών. Για τις ανάγκες της διοργάνωσης έχει συσταθεί ένας οργανισμός με πρόεδρο τον φιλόδοξο Αυστραλό επιχειρηματία Άρον Ντε Σόουζα, ο οποίος, όπως έχει δηλώσει στο «Reuters» θέλει «οι αθλητές με τη βοήθεια της τεχνολογίας και της ιατρικής να ξεπεράσουν τα όρια της ανθρωπότητας».
Στην ιστοσελίδα του, όπως το αποκαλούν, «κινήματος», υπάρχουν αναφορές από έρευνες για τη χρήση φαρμάκων στον αθλητισμό από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και, μάλιστα, τονίζεται ότι «μέσα από αυτές τις ενισχύσεις οι άνθρωποι πιέζουν τον εαυτό τους να ανακαλύψουν τις πραγματικές δυνατότητές τους».
Το «κίνημα» διαθέτει επιστημονική επιτροπή αλλά δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Ως δέσμευση αναφέρει την καθιέρωση «μιας νέας εποχής για τον αθλητισμό στην οποία θα κατοχυρωθεί το δικαίωμα των αθλητών στην αυτονομία και στη δίκαιη αμοιβή».
Πριμ ύψους 1.000.000 ευρώ
Το δέλεαρ για να προσελκύσουν οι διοργανωτές αθλητές και αθλήτριες σε αυτό εγχείρημα δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το χρήμα. Όσοι παίρνουν μέρος σε αυτούς τους Αγώνες θα πληρώνονται και όποιος καταρρίψει παγκόσμιο ρεκόρ θα εισπράξει πριμ ύψους 1.000.000 ευρώ ενώ εάν καταρρίψει το ρεκόρ του Γιουσέιν Μπολτ το πριμ θα είναι μεγαλύτερο.
Μπορεί τα χρήματα να είναι πολλά χρήματα όμως μέχρι τώρα δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή από «σταρ» του αθλητισμού. Ο μόνος που έχει δηλώσει δημόσια ότι θέλει να αγωνιστεί είναι ο παλαιός πρωταθλητής της κολύμβησης Τζέιμς Μάγκνουσεν. Ο Αυστραλός υποστήριξε ότι είναι ικανός για να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ των 50μ. ελευθ. (20.91 από το 2009 και το είχε πετύχει ο Βραζιλιάνος Σέζαρ Σιέλο Φίλιο με ειδικό μαγιό). Ο Μάγκνουσεν έχει κατακτήσει 16 μετάλλια σε διεθνείς αγώνες (δύο χάλκινα και ένα ασημένιο σε Ολυμπιακούς) και η κορυφαία επίδοσή του στα 50μ. ελευθ. ήταν τα 21.52 που είχε πετύχει το 2013.
«Θέλουμε αθλητές που να διαθέτουν τη δυνατότητα να πετύχουν παγκόσμια ρεκόρ. Θα εστιάσουμε σε αυτούς και θα τους πληρώσουμε καλά», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο εμπνευστής των Ενισχυμένων Αγώνων και υπογράμμισε ότι υπάρχουν και άλλοι αθλητές που ενδιαφέρονται αλλά δεν το έχουν ανακοινώσει γιατί «ανησυχούν για τη φήμη τους».
Τα αθλήματα στις πρώτες διοργανώσεις θα είναι ατομικά και αργότερα θα προστεθούν τα ομαδικά. Έτσι, εφόσον η ιδέα ολοκληρωθεί, οι συμμετέχοντες θα αγωνιστούν σε στίβο, κολύμβηση, γυμναστική, άρση βαρών και μαχητικά σπορ.
Σε αυτή τη διοργάνωση οι αγωνιζόμενοι θα εκπροσωπούν τους εαυτούς τους και όχι τις χώρες τους. Θα μπορούν να χρησιμοποιούν φαρμακευτική ή τεχνολογική βοήθεια και θα αμείβονται πλουσιοπάροχα. «Η αριστεία αξίζει να αμείβεται. Για εμάς είναι σημαντικό να πληρώνουμε σωστά τους αθλητές μας. Τόσα χρόνια τους εκμεταλλεύονται», τόνισε στη συνέντευξή του ο Ντε Σόουζα και δεν δίστασε να πετάξει το… γάντι στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή λέγοντας ότι όταν στους αγώνες του καταρριφθούν όλα τα παγκόσμια ρεκόρ «ποιος θα θέλει να παρακολουθήσει του παλιούς αργούς Ολυμπιακούς Αγώνες;».
Παράλληλα ανέφερε ότι μέσα από τους μηχανισμούς ντόπινγκ υπάρχει έλεγχος στους αθλητές προκειμένου «οι γραφειοκράτες να κρατάνε τη μερίδα του λέοντος» και χαρακτήρισε «αναποτελεσματικό» το καθεστώς ελέγχου στους Ολυμπιακούς.
«Θα είμαι πολύ περήφανος εάν θα μπορέσω, αν μη τι άλλο, να αναγκάσω τους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων να πληρώσουν τους αθλητές που αγωνίζονται και να δημιουργήσουν ένα πιο δίκαιο και ισότιμο περιβάλλον στον αθλητισμό», τόνισε ο Αυστραλός επιχειρηματίας σε συνέντευξή του στο «Foxnews».
«Θα είναι η καταστροφή του αθλητισμού και του Ευ Αγωνίζεσθαι»
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θεωρεί ότι μία τέτοια ιδέα θα καταστρέψει τον αθλητισμό και πως κανένας γονιός δεν θα επιτρέψει στο παιδί του να πάρει μέρος σε μία τέτοια διοργάνωση στην οποία θα κυριαρχούν τα φάρμακα. «Αυτή η ιδέα, όπως προωθείται, έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες των Ολυμπιακών Αγώνων. Θα καταστρέψει την έννοια του Ευ Αγωνίζεσθαι και του ανταγωνισμού στον αθλητισμό», ανέφεραν εκπρόσωποι της Δ.Ο.Ε. στο «Reuters».
Τόσο η Δ.Ο.Ε., όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ και η Διεθνής Επιτροπή Fair Play έχουν καταδικάσει αυτή την ιδέα διότι οι Αγώνες δεν θα είναι δίκαιοι και θα εγκυμονούν κινδύνους για τους αγωνιζόμενους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η δήλωση του προέδρου της Διεθνούς Επιτροπής Fair Play Δρ. Καμούτι ο οποίος προτρέπει τους υποστηρικτές αυτής της διοργάνωσης να «φέρουν την οργανωτική και την οικονομική τους δυνατότητα στο Ολυμπιακό Κίνημα».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ έχει χαρακτηρίσει τους «Enhanced Games» ως «μία επικίνδυνη και ανεύθυνη ιδέα» και έχει προειδοποιήσει τους αθλητές ότι εάν πάρουν μέρος σε αυτή τη διοργάνωση θα διαπράξουν παραβιάσεις των κανόνων αντιντόπινγκ, όπως τους ορίζει ο Παγκόσμιος Κώδικας Αντιντόπινγκ.
Μπορεί οι εμπνευστές των «Ενισχυμένων Αγώνων» να ισχυρίζονται ότι έχουν συγκεντρωθεί τα οικονομικά κεφάλαια αλλά, μέχρι τώρα, δεν έχουν ορίσει ακριβείς ημερομηνίες ούτε πόλη τέλεσης της διοργάνωσης τους. Στην ιστοσελίδα τους αναφέρουν ότι το Κίνημα αναγνωρίζει όλα τα παγκόσμια ρεκόρ που αμφισβητήθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ και τα αποκαλούν «Ενισχυμένα Ρεκόρ» και υπογραμμίζουν ότι η διοργάνωσή τους θα κοστίζει λιγότερα χρήματα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες διότι έχει σχεδιαστεί να μπορεί να διεξαχθεί σε μία πανεπιστημιούπολη.
Σε μία εποχή όπου η τεχνολογία έχει ενισχύσει την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού ακόμα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες απέχουν από το αρχικό όραμα του Πιερ ντε Κουμπερτέν και του Δημήτρη Βικέλα. Ο ρόλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής έχει, κατά καιρούς, αμφισβητηθεί και νέες διοργανώσεις προσπαθούν να αφήσουν το δικό τους στίγμα στη σύγχρονη εποχή του αθλητισμού. Οι «Ενισχυμένοι Αγώνες» έρχονται να προστεθούν στους Παγκόσμιους Αγώνες Φιλίας που έχει εξαγγείλει ότι θα διοργανώσει τον προσεχή Σεπτέμβριο η Ρωσία και μένει να δούμε, και στις δύο περιπτώσεις, εάν οι φιλόδοξες ιδέες των διοργανωτών θα λάβουν «σάρκα και οστά».