24sports.com.cy
Είναι πολλά αυτά που συμβαίνουν στην Ομόνοια φέτος. Συντίθεται μια εικόνα θλίψης, απότοκο των κατά συρροή λανθασμένων αποφάσεων που πάρθηκαν από αυτούς στους οποίους ο Σταύρος Παπασταύρου ανέθεσε τον σχεδιασμό της ομάδας.
Είναι με ενδιαφέρον που αναμένει ο κόσμος τις τοποθετήσεις του Προέδρου για την κατάσταση. Αναφερόμαστε βεβαίως σε αποφάσεις. Γιατί όσο δεν γίνονται τομές η Ομόνοια θα παραμένει ομάδα μη ανταγωνιστική για τον τίτλο και θα βλέπει την κορυφή από απόσταση.
Μέσα σε όλο αυτό το «μπούγιο» που έχει δημιουργηθεί, μέσα σε όλο αυτό το αρνητικό κλίμα υπάρχει και κάτι θετικό για την ομάδα. Για την ώρα δεν είναι κάτι σπουδαίο, αλλά ενδεχομένως να εξελιχθεί σε τέτοιο.
Με την αποψίλωση της ομάδας, λόγω των πελώριων λαθών που έγιναν, των τραυματισμών και της τέλεσης του African και του Asian cup, ξεπρόβαλαν στην πρώτη ομάδα δυο νεαροί ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές. Ο Τσέτιλ Ρέιχνταλ στη βραχύβια του παρουσία χρησιμοποίησε μέχρι τώρα δυο νεαρούς ταλαντούχους ποδοσφαιριστές. Τον Ταξίν Οζλέρ (28.1.2006) και τον Παναγιώτη Ανδρέου (29.4.2006). Ο πρώτος είναι ακραίος επιθετικός και αγωνίστηκε ως αλλαγή στο πρόσφατο ματς κυπέλλου με τη ομάδα Freedom24 ΕΝΥ Διγενής Ύψωνα. Μπήκε στο γήπεδο στο 58’ αντί του Ανδρόνικου Κακουλλή, κάνοντας ντεμπούτο.
Ο δεύτερος είναι μέσος. Άλλαξε το Ρομάν Μπεζούς στο 79΄ Είχε αγωνιστεί και πέρυσι μια φορά ως αλλαγή στο ματς με την ΑΕΚ στα πλέι οφ στις 28.5.23, παίρνοντας τη θέση του Χαράλαμπου Χαραλάμπους στο 81’.
Πέραν αυτών των δυο υπάρχει και ο κεντρικός αμυντικός Κωνσταντίνος Παντελή (12.2.2005) που προπονείται και αυτός με την πρώτη ομάδα και περιλαμβάνεται στις αποστολές
Στις δηλώσεις του μετά το ματς της Κυριακής ο Νορβηγός προπονητής είπε τα εξής επί του θέματος: «Θα συνεχίσουμε να δίνουμε ευκαιρίες σε νεαρούς ποδοσφαιριστές. Ο Οζλέρ έκανε ντεμπούτο στο κύπελλο. Ο Παναγιώτης θα μπορούσε να κάνει ντεμπούτο πιο νωρίς, το έκανε σήμερα. Πρέπει να είναι πάντα η σωστή στιγμή για να δίνεις την ευκαιρία στους νεαρούς». Σαφώς και χαρακτηρίζονται θετικές οι δηλώσεις αφού υπάρχει αναφορά σε συνέχεια.
Το αν θα υπάρξει συνέχεια θα το δείξει ο χρόνος. Το σίγουρο είναι ότι η ροή της μετάβασης νεαρών από την Κ19 προς την πρώτη ομάδα ανακόπηκε δίκην μάχαιρας από τότε που έφυγε ο Χένινγκ Μπεργκ. Ο Νορβηγός βεβαίως και δεν ξημεροβραδιαζόταν στις προπονήσεις των ακαδημιών αλλά ήταν σε συνεχή επαφή με τους υπεύθυνους και ζητούσε πάντοτε να έχει νεαρούς στις προπονήσεις για να τους αξιολογεί και να τους ανεβάσει στην πρώτη ομάδα και όχι για το θεαθήναι. Έτσι καθιέρωσε τους Λοΐζο Λοΐζου, Ανδρόνικο Κακουλλή, Χαράλαμπο Χαραλάμπους, Μαρίνο Τζιωνή Νικόλα Παναγιώτου. Προσέξτε…καθιέρωσε. Γιατί οι παότες αυτοί δεν πρωτόπαιξαν στην Ομόνοια όλοι με το Νορβηγό.
Από τότε που έφυγε, κανείς προπονητής δεν έδειξε ενδιαφέρον, όχι για καθιέρωση ( αστεία πράγματα ) αλλά ούτε καν για προώθηση νεαρών. Για παράδειγμα, πέρυσι ο εξαιρετικά ταλαντούχος ακραίος μεσοεπιθετικός Ανδρέας Σάββα - έφυγε για σπουδές στο Χάρβαρντ- πήρε ελάχιστη συμμετοχή. Κάποιοι θα πουν ότι επί Μπεργκ οι μη Κύπριοι ήταν 15, ενώ τώρα είναι 17. Η απάντηση είναι η εξής: Ο Μπεργκ έδειξε ότι ανεξαρτήτως αριθμού θα ανέβαζε παίκτες γιατί αυτό το είχε ως φιλοσοφία και σαφώς δεν ήταν … φοβικός.
Επίσης, τώρα με τους 17 δεν υπάρχουν στο ροστερ παίκτες που είναι αγωνιστικά ανεπαρκείς; Ασφαλώς και υπάρχουν. Αλλά έπαιρναν και παίρνουν θέση στην αποστολή της ομάδας, στερώντας ευκαιρίες από αποδεδειγμένα ταλαντούχα παιδιά. Έπρεπε να σμικρύνει το εύρος του ρόστερ, (κυρίως από τα πελώρια λάθη της ίδιας της ομάδας), για να προωθηθούν νεαροί. Η δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες είναι εξαιρετική. Αλλά χωρίς προώθηση και καθιέρωση όλα πάνε χαμένα.