ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ομόνοια: Ο πρώτος «Κύπριος» Μουντιαλικός φορούσε πράσινα

Ο Μιχάι Μοκάνου ήλθε στο νησί μας το 1972 με τον Κονσταντίν Φραντζίλα για να ενισχύσουν το τριφύλλι στην Α΄ Εθνική

24sports.com.cy

info@24sports.com.cy

Εκατοντάδες είναι οι ξένοι ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί στην Κύπρο. Στη δε μετα-Μπόσμαν εποχη η παγκοσμιοποίηση του ποδοσφαίρου είναι γεγονός.

Η Κύπρος έχει κατά καιρούς φιλοξενήσει και ποιοτικότατους ποδοσφαιριστές. Ποδοσφαιριστές δυσανάλογα ποιοτικούς με το δικό μας επίπεδο Είτε από σύμπτωση είτε από ανάγκη εκ μέρους των. Όχι από επιλογή.

Από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’60, ως σκαπανείς στη διάνοιξη του δρόμου για την κάθοδο παικτών στην Κύπρο λειτουργούν παίκτες όπως ο Γιούργκεν Αουρέτνικ (Αυστριακός) 1964-65 (4 ματς 3 γκολ), Πέτρος Κοντόπουλος 1968-69 (19-1), Κώστας Ρούβαλης, 1971-72 (14-3), Στέλιος Βαφόπουλος (3-0), Νίκος Σιδέρης, (30-2) Παναγιώτης Βεντούρης (13-1), 1972-73 στην Ανόρθωση, αλλά και ο Λευτέρης Πούλιας στο ΑΠΟΕΛ (1967-74, μέτρησε 168 συμμετοχές στους «γαλαζοκίτρινους», με τους οποίους κατέκτησε ένα νταμπλ και δύο κύπελλα), ο οποίος συνδύασε πολυετή παρουσία και ουσιαστική συνεισφορά. Επίσης την περίοδο 1971-73 αγωνίστηκε στον ΠΟΛ ο Άγγλος Ντάφι. Υπήρχαν βέβαια και άλλοι.

Για να εντοπίσουμε τις πρώτες πολύ μεγάλες μετεγγραφές στο νησί θα πρέπει να σταθούμε στο 1972.

Ήταν τότε που η Ομόνοια θα αγωνιζόταν στην Α Εθνική. Είχε βέβαια εξαιρετική ομάδα για την εποχή- μερικοί λένε ότι ήταν η καλύτερη Ομόνοια όλων των εποχών- αλλά ήθελε να γίνει ακόμη πιο δυνατή.

Για να κρατηθεί στη Α΄ Εθνική. Που να ήξερε όμως τι σχεδίαζαν οι ανισόρροποι δικτάτορες. Η διαιτησία με τις ευλογίες των συνταγματαρχών την αποτελείωσε.

Βόμβες μεγατόνων

Η Ομόνοια λοιπόν πραγματοποίησε δυο μετεγγραφές βόμβες μεγατόνων για την εποχή. Μετεγγραφές που ούτε στα καλύτερα τους όνειρα δεν έβλεπαν τότε οι Κύπριοι φίλαθλοι Ήταν κινήσεις…. εξωπραγματικές. Η Ομόνοια έφερε από τη Ρουμανία τθυς διεθνείς Μιχάι Μοκάνου και Κονσταντίν Φραντζίλα Ο πρώτος ήταν βασικό στέλεχος της Εθνικής Ρουμανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού το 1970! Ήταν αμυντικός –έπαιζε αριστερό μπακ και σέντερ μπακ- ενώ ο Φρατντζίλα ήταν κεντροεπιθετικός.

Ο Μιχάι Μοκάνου γεννήθηκε στις 24.02.1942 και ήλθε στην Κύπρο σε ηλικία 30 χρόνων. Αγωνίστηκε στην Ομόνοια δυο σεζόν κερδίζοντας νταμπλ τη σεζόν 1973-74. Ήταν αρχοντικός ποδοσφαιριστής. Ηγετική μορφή. Ήταν επίσης πολύ άνετος στις κινήσεις του. Στη Ρουμανία αγωνιζόταν στην αριστερή πλευρά της άμυνας ενώ στην Ομόνοια αγωνίστηκε ως κεντρικός αμυντικός. Για την Κύπρο ήταν πολυτέλεια αυτός ο παίκτης. Έκοβε και σέρβιρε τη μπάλα με ακρίβεια κάτι που για τη μεγάλη πλειοψηφία των κεντρικών αμυντικών στην Κύπρο ήταν σχεδόν … αδύνατο. Είχε εξαιρετικό τάκλιν κάτι για το οποίο εντυπωσίασε και στο Μεξικό. Ήταν το σήμα κατατεθέν του. Ήταν πολύ δυνατό αλλά πεντακάθαρο Και βέβαια αποτελεσματικό

Δυστυχώς για την Ομόνοια ο Μοκάνου είχε πρόβλημα τραυματισμού που αποκόμισε σε ένα τουρνέ στην Τουρκία πριν έλθει. Τον πρώτο χρόνο λόγω του τραυματισμού του ουσιαστικά δεν αγωνίστηκε – είχε 6 συμμετοχές - και φυσικά δε βοήθησε την Ομόνοια στην Α Εθνική Συνολικά είχε 32 συμμετοχές

Αγωνίστηκε στην Πετρολούλ Πλοέστι από το 1963 μέχρι που ήλθε στην Ομόνοια . Όταν έφυγε επέστρεψε στην Πετρολουλ. Το 2006 του έγινε αποκοπή του ποδιού λόγω σοβαρής πάθησης.

Αγωνίστηκε 33 φορές με τα χρώματα της Εθνικής Ρουμανίας ως βασικό στο παγκοσμίου Κυπέλλου στο Μεξικό το 1970 αγωνιζόμενος στα ματς με Βραζιλία(0-1), Αγγλία (0-1) και Τσεχοσλοβακία (2-1) Oι Ρουμάνοι ήρθαν τρίτοι στον Όμιλο και αποκλείστηκαν.

Ο Μοκάνου απεβίωσε στις 18.06.2009.

Ο Κοσταντίν Φραντζίλα γεννήθηκε στις 1.19.42 ελθών στην Κύπρο και αυτός στα 30 του χρόνια. Με τη φανέλα της Ομόνοιας κατέγραψε 37 συμμετοχές και 3 τέρματα. Αγωνίστηκε για δύο χρόνια στη θέση του επιθετικού χαφ, με την οποία πανηγύρισε ένα νταμπλ. Με τη φανέλα της Ομόνοιας κατέγραψε 36 συμμετοχές και 3 τέρματα. Διακρινόταν για την υψηλή τεχνική του, τον καλό χειρισμό της μπάλας και την εξαιρετική πάσα. Είχε πολύ… γλυκό πόδι. Αγωνίστηκε επίσης, στη Δυναμό Βουκουρεστίου και στην Εθνική Ρουμανίας,

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι πριν έρθει στην Ομόνοια αγωνίστηκε για μια 10ετία (1960-70) στην Ντιναμό Βουκουρεστίου (168ματς, 74 γκολ) κατακτώντας τέσσερα συνεχόμενα πρωταθλήματα (1961-65) και δύο κύπελλα Ρουμανίας (1964, 1968), ενώ την σεζόν 1963-64 είχε αναδειχθεί και πρώτος σκόρερ.

Επίσης έπαιξε και για δύο σεζόν (1970-72) στην Άρτζες Πιτέστι (46 ματς 20 γκολ) κατακτώντας και ένα πρωτάθλημα (1971-72). Οταν έφυγε αγωνίστηκε στη Chimia Râmnicu Vâlcea. Με την εθνική ομάδα έπαιξε 7 παιχνίδια και σκόραρε 7 γκολ, Αγωνίστηκε στην Εθνική μέχρι το 1967.Την περίοδο 1973-74 ο Κονσταντίν Φραντζίλα - ή Ντίντι όπως τον φώναζαν- πανηγύρισε το νταμπλ με την Ομόνοια.

Απεβίωσε στις 21.10.2016


15 χιλιάδες λίρες ετησίως

Η Ομόνοια κατάφερε και πέτυχε αυτό το πράγμα λόγω των διασυνδέσεων που είχε τότε με την ν Ομοσπονδία της Ρουμανίας. Εξαιτίας του ιδεολογικού προσανατολισμού της ομάδας οι σχέσεις με τις χώρες του πρώην Ανατολικού μπλoκ ήταν άριστες. Έτσι πήρε τoυς δυο διεθνείς (την τότε εποχή ήταν περίπου αδιανόητο να φύγουν από τη χώρα για να παίξουν ποδόσφαιρο δυο τέτοιοι παίκτες) χωρίς να καταβάλει λεφτά ενώ με βάση τις πληροφορίες που πήραμε οι ετήσιες απολαβές τους δεν ήταν πάνω απο15 χιλιάδες λίρες!

(Στη φωτογραφία δημοσίευμα της εφημερίδας Αθλητική στις 16/10/1972 με θέμα την απόκτηση των δύο Ρουμάνων διεθνών).


Ντεμπούτο με Ατρόμητο

Στις 29 Οκτωβρίου 1972 κατά την έκτη αγωνιστική η Ομόνοια στο ΓΣΠ υποχρεώθηκε σε ισοπαλία 0-0 με τον Ατρόμητο Αθηνών στον οποίο αγωνιζόταν ο Κύπριος διεθνής Λάκης Θεοδώρου. Οι νεοαποκτηθέντες Ρουμάνοι έκαναν ντεμπούτο και ήταν πολύ καλοί, με τον Φραντζίλα χάρμα οφθαλμών. Η Ομόνοια έχασε βαθμό, αφού βρήκε μπροστά της έναν εξαιρετικό αντίπαλο τερματοφύλακα. Έδειξε, όμως και κουρασμένη αφού είχε και τις διπλές αναμετρήσεις με την περίφημη Μπάγερν Μονάχου (ηττήθηκε και στα δύο ματς που έγιναν στη Γερμανία με 0-9 και 0-4) αλλά και τον Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη(1-2).

Η πιο κλασική ευκαιρία για την Ομόνοια χάθηκε στο 84’ όταν ο Καϊάφας έβγαλε μόνο τον Μήτσιο, όμως ο τερματοφύλακας Στεφανίδης τον ανέκοψε με έξοδο.

Θυμίζουμε τις συνθέσεις των δύο ομάδων σε εκείνο το ματς.

Ομόνοια: Χριστάκης, Καρταμπής, Μοκάνο, Λούκας, Δράκος, Ν. Χαραλάμπους (56’ Μήτσιος), Ροτσίδης, Γ. Τσελεπής, Καϊάφας, Φραντζίλα, Κανάρης.

Ατρόμητος: Στεφανίδης, Αδαμίδης, Τσιβγούλης, Μπαλόπουλος, Τσικιτζέλας, Κεφαλίδης, Φωτεινός, Σκευοφύλαξ, Δαλαμπέκης, Μισαηλίδης, Χάνιος (Λάκης Θεοδώρου).

ΥΓ Ευχαριστώ το φίλο βετεράνο δημοσιογράφο Κωστάκη Πούλλο για τη βοήθεια στην ετοιμασία του ρεπορτάζ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

24sports.com.cy

Ομόνοια: Τελευταία Ενημέρωση

X