ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κατέθεσε ο Παπασταύρου για τις καταγγελίες κατά Κούμα

Συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας

Εξελίξεις φαίνεται να προκύπτουν στο θέμα με τις καταγγελίες του Προέδρου της Ομόνοιας, Σταύρου Παπασταύρου, ο οποίος με ανάρτησή του τον περασμένο Νοέμβριο, στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, εξαπέλυσε πυρά κατά της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) και του προέδρου της Γιώργου Κούμα.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η ιστοσελίδα μας, ο κύριος Παπασταύρου κατέθεσε στις αστυνομικές αρχές οι οποίες από πλευράς τους θα διερευνήσουν την υπόθεση.

Αυτούσια η ανάρτηση του Σταύρου Παπασταύρου

Μετά τα έξι χρόνια παρουσίας μου στο χώρο του Κυπριακού ποδοσφαίρου έχω καταφέρει να διαμορφώσω μια εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ηγεσία της ΚΟΠ και για την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της Ομοσπονδίας.

Έχω σχηματίσει προσωπική άποψη και γνώση μέσα από την εμπειρία που απέκτησα – πάντα στο μέτρο που μου ήταν εφικτό - για όσα θα θίξω στη συνέχεια και τώρα τοποθετούμαι δημόσια. Είναι λογικό να χρειαζόταν κάποιος χρόνος για να καταλήξω σε αυτά τα συμπεράσματα. Επιπλέον, ήθελα να δώσω χρόνο για να γίνουν κινήσεις προς την ορθή κατεύθυνση, ωστόσο είμαι πλέον πεπεισμένος πως με την υφιστάμενη κατάσταση ποτέ δεν θα αλλάξει τίποτα.

«Ο στάβλος του Αυγεία», που ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως πρέπει να «καθαρίσουμε» αναφερόμενος στο Κυπριακό ποδόσφαιρο, έχει ως επικεφαλή όπως είναι γνωστό, τον Πρόεδρο της ΚΟΠ, Γιώργο Κούμα.

Αν «ακτινογραφήσει» κάποιος την ΚΟΠ σήμερα με αντικειμενικό τρόπο θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για ένα οργανισμό που λειτουργεί σε ένα άνευ προηγουμένου διεφθαρμένο περιβάλλον, κομμένο και ραμμένο για να εξυπηρετεί προσωπικά συμφέροντα και ατζέντες.

Η διαφθορά αγγίζει όλα τα φάσματα της Ομοσπονδίας. Τα επίπεδα της «μόλυνσης» έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο που με κάνουν να ανησυχώ πως θα έρθει η στιγμή που η ΟΥΕΦΑ θα αναγκαστεί να αποβάλει το Κυπριακό ποδόσφαιρο από τις διοργανώσεις της και θα ψάχνουμε να βρούμε τι πήγε λάθος. Είναι δεδομένο και γνωστό ότι ήδη αμφισβητείται η φήμη του Κυπριακού ποδοσφαίρου στην Ευρώπη από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, από απλό κόσμο, από επαγγελματίες και τον κύκλο του ποδοσφαίρου.

Αρκετά από αυτά που αναφέρω πιο πάνω και άλλα που θα ακολουθήσουν στη συνέχεια, τα έχω επισημάνει στον Γιώργο Κούμα σε συνάντηση που είχα μαζί του στις 7 Οκτωβρίου, αλλά και σε αρκετές προηγούμενες συναντήσεις μας. Επανειλημμένα του έκρουσα τον κώδωνα του κινδύνου και του ζήτησα να ηγηθεί της προσπάθειας για να γίνουν άμεσα ενέργειες ώστε η ΚΟΠ να «καθαρίσει» και το Κυπριακό ποδόσφαιρο να αρχίσει να λειτουργεί σε υγιείς βάσεις. Δεν με εξέπληξε το γεγονός πως ακόμη δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα καθώς αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια και έτσι θα συνεχίσει λόγω του λεγόμενου αυτοδιοίκητου που απολαμβάνει η ΚΟΠ και ο Πρόεδρος της.

Η Ομοσπονδία κλείνει 90 χρόνια ζωής (έγιναν μεγάλοι εορτασμοί με κόστος εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από τα λεφτά των Σωματείων) και δυστυχώς αυτό το ιστορικό ορόσημο την βρίσκει να είναι ένας διεφθαρμένος οργανισμός που εξυπηρετεί προσωπικά συμφέροντα και διακινεί εκατομμύρια χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα και χωρίς να ελέγχεται από κανέναν. Ο Πρόεδρος της ΚΟΠ καταφέρνει με τον έλεγχο που εξασκεί σε Σωματεία, για τους λόγους που αναφέρονται πιο κάτω, να τα εξωθεί να λάβουν τις αποφάσεις που αυτός επιθυμεί και έτσι να χρεώνονται αυτές ως αποφάσεις του «Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΠ» και όχι του ίδιου. Εξ’ όσων γνωρίζω είναι ο μοναδικός Οργανισμός στη χώρα, σε σχέση με τη δομή και την επιρροή που έχει σε ολόκληρη την Κυπριακή κοινωνική ζωή, που δεν δέχεται νομικό/ελεγκτικό έλεγχο για την οικονομική και άλλη δραστηριότητά του. Παρά το ότι η ΚΟΠ είναι στη θεωρία ιδιωτικός Οργανισμός, διαχειρίζεται ένα δημόσιο αγαθό που είναι το ποδόσφαιρο. Ένα άθλημα που αφορά και επηρεάζει την καθημερινότητα της τεράστιας πλειοψηφίας του κόσμου και εκπροσωπεί τη χώρα μας στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Άρα στην ουσία η ΚΟΠ είναι και πρέπει να αντιμετωπίζεται και ως δημόσιος Οργανισμός και όχι μόνο ως ιδιωτικός.

Θα επιχειρήσω στη συνέχεια να παραθέσω εν συντομία κάποια από τα βασικά σημεία των διαπιστώσεών μου για την ηγεσία της ΚΟΠ:

1. Αρχίζω από την πρώτη γνωριμία που είχα με τον Γιώργο Κούμα. Όταν του μίλησα για πρώτη φορά μου είχε πει πως ο ίδιος μέσα στην ΚΟΠ λειτουργεί σαν δικτάτορας. Τότε θεώρησα πως αυτό ήταν μια υπερβολή, ωστόσο στην πορεία κατάλαβα ότι ήταν η αλήθεια. Δημιούργησε γύρω του μια ομάδα ανθρώπων που λειτουργούν ως τα εκτελεστικά του όργανα. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται μπορεί δημόσια να τους χρεώνονται, ωστόσο η αλήθεια είναι πως τους ζητείται να τις εκτελούν. Με αυτό τον τρόπο προστατεύεται ο υποκινητής. Για παράδειγμα Προέδροι Επιτροπών, όπως αυτή των Διαιτητών, ή και άλλα στελέχη είναι τέτοια όργανα, όπως και άλλοι που κατείχαν και κατέχουν θέσεις – κλειδιά στο Κυπριακό ποδόσφαιρο.

2. Οι τραπεζικοί λογαριασμοί της ΚΟΠ χρησιμοποιούνται σαν προσωπικοί τραπεζικοί λογαριασμοί. Μετατράπηκε η ΚΟΠ σε προσωπική επιχείρηση. Τα χρήματα της ΚΟΠ, δηλαδή τα χρήματα που ανήκουν στα Σωματεία, τυγχάνουν διαχείρισης χωρίς έλεγχο και χωρίς να λογοδοτεί κανείς. Με ό,τι και εάν αυτό συνεπάγεται. Η ηγεσία της ΚΟΠ δημοσιοποιεί μόνο τις γενικές οικονομικές καταστάσεις, χωρίς καμία επεξήγηση για όλα τα έξοδα και έσοδα που αναφέρονται σε αυτές. Ούτε καν η Οικονομική Επιτροπή της ΚΟΠ, που αποτελείται από στελέχη Σωματείων, λαμβάνει λεπτομερή ενημέρωση για τις οικονομικές καταστάσεις της ΚΟΠ και επί της ουσίας εξαναγκάζεται να υπογράφει τις γενικές οικονομικές καταστάσεις κάθε χρόνο χωρίς να γνωρίζει τις λεπτομέρειες για τα οικονομικά της Ομοσπονδίας.

3. ΚΟΠ TV: Ο Πρόεδρος της ΚΟΠ διαχειρίζεται, χωρίς διαδικασίες και ελέγχους, τα τηλεοπτικά δικαιώματα ομάδων της Ομοσπονδίας και αποφασίζει πόσα χρήματα λαμβάνει το κάθε Σωματείο, πότε θα δώσει περισσότερα ή λιγότερα και σε ποιους. Είναι κλασική περίπτωση ασυμβίβαστου, δηλαδή ο Πρόεδρος της ΚΟΠ να διαχειρίζεται και τα τηλεοπτικά δικαιώματα ομάδων. Εύλογα μπορεί κάποιος να σκεφτεί ακόμη και το ενδεχόμενο υπεξαίρεσης εφόσον οι διαδικασίες που ακολουθούνται είναι αδιαφανείς. Ακόμη και νόμιμο να είναι, πρόκειται για άλλον ένα τρόπο για να εξασφαλίζεται η σιωπή των Σωματείων που βρίσκονται υπό την ΚΟΠ TV, καθώς κρατούνται «δεμένα» με τα ίδια τα λεφτά τους και ελέγχονται με τον τρόπο αυτό από την ηγεσία της ΚΟΠ ώστε να λειτουργούν όπως αυτή επιθυμεί.

4. Κριτήρια ΟΥΕΦΑ: Ο Γιώργος Κούμας γνωρίζει για χρόνια την κατάσταση με τις φορολογικές οφειλές των Σωματείων προς το Κράτος με τα νέα χρέη που συνεχώς δημιουργούν και τις δόσεις που δεν πληρώνουν κάποια Σωματεία παρά τη σχετική συμφωνία με την Κυβέρνηση, όπως βέβαια και αρκετά άλλα, όμως κάνει τα στραβά μάτια για να περνούν τα κριτήρια της ΟΥΕΦΑ. Η ανοχή της ηγεσίας της ΚΟΠ και της Κυβέρνησης επί της ουσίας ενθαρρύνει τα Σωματεία να συνεχίζουν να παρανομούν αφού δεν έχουν καμία επίπτωση για τη μη τήρηση των συμφωνιών που έκαναν με το Κράτος. Διαβάζω και ακούω από ορισμένους πως «το πλάνο δεν δούλεψε» και διερωτώμαι τι στα αλήθεια σημαίνει αυτό; Είναι ανεπίτρεπτο πολίτες να εκδιώκονται δικαστικώς για μικροποσά που οφείλουν στο Κράτος (ίσως «το πλάνο ότι πρέπει να πληρώνουν στο Κράτος τους προσωπικούς τους φόρους να μην δουλεύει ούτε για αυτούς») και Σωματεία να χρωστούν εκατομμύρια, να μην πληρώνουν καμία από τις συμφωνημένες με την Κυβέρνηση δόσεις και η ηγεσία της ΚΟΠ να τους επιτρέπει να λειτουργούν χωρίς καμία επίπτωση. Με τον τρόπο αυτό διαχρονικά συντηρείται μια άνιση και άδικη μεταχείριση των Ομάδων και διατηρείται ένα περιβάλλον ενάντια στον υγιή ανταγωνισμό, στο οποίο τα Σωματεία που είναι τυπικά βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε σχέση με αυτά που δεν πληρώνουν τις οφειλές και τους νέους φόρους τους και διοχετεύουν τα χρήματα αυτά για μεταγραφές. Συνεπώς, ακόμη και τα κριτήρια της ΟΥΕΦΑ χρησιμοποιούνται για να ελέγχονται Σωματεία που νιώθουν ότι χρειάζονται «βοήθεια» προκειμένου να μην τους επιβάλλονται οι βαρύτατες ποινές που προβλέπονται από τους κανονισμούς της Κυπριακής και Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.

5. Δάνεια: Ο Γιώργος Κούμας και η ηγεσία της ΚΟΠ έχουν προσφέρει δάνεια σε Σωματεία από τους τραπεζικούς λογαριασμούς της ΚΟΠ συνολικού ύψους περίπου 8 εκατομμυρίων ευρώ. Ακόμη και εάν σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι αναγκαία ή δικαιολογημένα, κανένας έλεγχος δεν υπάρχει ούτε εδώ. Ποιος λαμβάνει αυτές τις αποφάσεις; Είναι δάνεια ή εισφορές που δεν επιστρέφονται; Ποια Σωματεία λαμβάνουν δάνεια, τι χρηματικά ποσά δίνονται και με ποιους όρους; Και αυτός είναι άλλος ένας τρόπος για να ελέγχει και να «εξαγοράζει» την υπακοή και την ψήφο ομάδων ο Πρόεδρος της ΚΟΠ, είτε για ζητήματα καθημερινών εργασιών της Ομοσπονδίας, είτε για να επανεκλέγεται στη θέση του.

6. Ο Πρόεδρος της ΚΟΠ οφείλει – και αυτό που είναι κάτι που απαιτούμε να γίνει – να αναθέσει σε έναν από τους τέσσερις μεγάλους Ελεγκτικούς Οίκους να πραγματοποιήσει έλεγχο στα οικονομικά της Ομοσπονδίας και τα αποτελέσματα να δημοσιοποιηθούν. Και δεν μιλάμε απλά για υπολογισμό των χρημάτων. Τα Σωματεία πρέπει να διαπιστώσουν το πού ξοδεύονται τα χρήματα, για ποιο λόγο και ποιοι λαμβάνουν χρήματα και το κατά πόσο ήταν αναγκαίο και πρέπον να γίνει η κάθε συναλλαγή για έναν οργανισμό όπως την ΚΟΠ που ανήκει, όσο αφορά τον τρόπο λειτουργίας και των οικονομικών της, στα ίδιά της τα Σωματεία. Θα το κάνει;

7. Κεφάλαιο Διαιτησία. Άλλος ένας χώρος που τα γεγονότα μας κάνουν να πιστεύουμε ότι είναι «μολυσμένος». Η ιστορία δείχνει πως οι διαιτητές που ακολουθούν τις οδηγίες είτε προωθούνται στην ΟΥΕΦΑ ως διεθνείς, είτε ανεβαίνουν με ταχύτητα τις κατηγορίες και καταλήγουν να κάνουν τα θελήματα στην πρώτη κατηγορία. Κάθε βδομάδα βλέπουμε διαιτησίες και διαιτητικές αποφάσεις στους αγώνες που δεν βγάζουν κανένα νόημα, όμως είμαι σίγουρος πως βγάζουν νόημα σε κάποιον! Πηγαίνουμε στο γήπεδο, εμείς και ο κόσμος μας, (και αυτό ίσως να ισχύει σχεδόν για όλες τις ομάδες και τους φιλάθλους) και δεν ξέρουμε πώς θα μας αντιμετωπίσει η διαιτησία. Δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος ότι οι κανονισμοί διαιτησίας θα εφαρμοστούν σωστά στον κάθε αγώνα και εάν η διαιτητική ομάδα θα συμπεριφερθεί σύμφωνα με τους κανονισμούς και τα πρωτόκολλά διαιτησίας. Ούτε στις βαθμολογίες και τις τιμωρίες των διαιτητών υπάρχει διαφάνεια, ώστε να ξέρουν τα Σωματεία, τα ΜΜΕ και οι φίλαθλοι εάν πράγματι τιμωρούνται οι διαιτητές που πρέπει να τιμωρηθούν βάση της απόδοσής τους. Καταλαβαίνουμε πως αυτό ίσως να μην συμβαίνει σε άλλες χώρες, ωστόσο από τη στιγμή που στην Κύπρο έχουμε σοβαρό πρόβλημα με τη Διαιτησία μας και η προκατάληψη βρίσκεται στα ύψη, μια τέτοια κίνηση θα βοηθούσε την κατάσταση. Υποθέτεις πως ο Πρόεδρος ενός Οργανισμού είτε θα ήθελε να τα διορθώσει αυτά, είτε θα παραιτήτο για να αφήσει κάποιον άλλο να αναλάβει που θα θέλει και θα μπορεί να διορθώσει την κατάσταση.

8. Η πρόσφατη συμφωνία της ΚΟΠ με την Stoiximan «έκλεισε» προσωπικά από τον Γιώργο Κούμα. Αυτή η άδικη απόφαση θα «πληγώσει» οικονομικά σχεδόν όλες τις Ομάδες τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα για όσο καιρό θα βρίσκεται σε ισχύ η συμφωνία (δεν γνωρίζουμε ποια είναι η χρονική διάρκεια της συμφωνίας καθώς από τότε που ρώτησα τον Γιώργο Κούμα ανέφερε πως δεν θυμόταν και… εξακολουθεί να μην θυμάται). Όταν ακούσαμε από άλλους για αυτήν τη συμφωνία, για μήνες προσπαθούσαμε, τόσο εμείς όσο και άλλες ομάδες που επηρεάζονται, να εξηγήσουμε και να πείσουμε τον Γιώργο Κούμα να μην προχωρήσει στην υλοποίησή της, αναλύοντάς του με κάθε λεπτομέρεια τη ζημιά που θα προκαλούσε στα Σωματεία μια τέτοια του κίνηση. Ωστόσο κανέναν δεν έλαβε υπόψη δείχνοντας πως δεν τον ενδιέφερε το καλό των Σωματείων, καθώς προφανώς υποκινήθηκε από προσωπικά συμφέροντα και ατζέντες. Είναι μια συμφωνία που δεν βγάζει νόημα σε κανένα - αφού ο Γιώργος Κούμας ξεπούλησε διαφήμιση του χορηγού του πρωταθλήματος μέσω δεκατεσσάρων ομάδων και εννέα σταδίων πρώτης κατηγορίας μόλις για €600.000 (δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχουν και άλλα ανταλλάγματα καθώς δεν έχουμε δει τη συμφωνία) - αλλά είμαι σίγουρος πως βγάζει νόημα σε κάποιον!

9. Η ηγεσία της ΚΟΠ αρνείται να μας αποστείλει τις λεπτομερείς οικονομικές της καταστάσεις, κάτι που έχουμε κάθε δικαίωμα να ζητήσουμε και να λάβουμε ως Σωματείο - Μέλος της Ομοσπονδίας. Αρκείται να μας αποστέλλει μόνο γενικές οικονομικές καταστάσεις, από τις οποίες προκύπτουν ερωτήματα και απορίες καθώς δεν υπάρχουν εξηγήσεις για τα χρηματικά ποσά που αναγράφονται σε αυτές. Υπάρχει κάποιος λόγος που η ηγεσία της ΚΟΠ αρνείται να αποστείλει τις αναλυτικές οικονομικές καταστάσεις;

10. Η ηγεσία της ΚΟΠ αρνείται να μας αποστείλει τις συμφωνίες που έχει κάνει με την Κυβέρνηση σχετικά με τις φορολογικές υποχρεώσεις και οφειλές των Σωματείων, όπως και τις συμφωνίες για τον φόρο του στοιχήματος. Τι χρηματικό ποσό λαμβάνει η κάθε ομάδα από την ΚΟΠ για το στοίχημα και με ποια κριτήρια προκύπτουν τα ποσά αυτά; Ζητήσαμε λεπτομερή ανάλυση για αυτά τα χρηματικά ποσά, ωστόσο ούτε και αυτό το αίτημά μας ικανοποιήθηκε. Η ΚΟΠ μας παρέπεμπε στον ΚΟΑ, ο ΚΟΑ στο Τμήμα Φορολογίας και το Τμήμα Φορολογίας πίσω στην ΚΟΠ. Είναι και αυτές συμφωνίες που γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες προφανώς για να εξυπηρετούνται συμφέροντα.

11. Ούτε στα πρόστιμα που επιβάλλονται κάθε βδομάδα στις ομάδες υπάρχει διαφάνεια. Δεν υπάρχει ενημέρωση για το ύψος των προστίμων που επιβάλλονται στην κάθε ομάδα. Ακόμη και η Δικαστική Επιτροπή ελέγχεται από την ΚΟΠ για το πώς διαμορφώνονται σε κάποιες περιπτώσεις οι παραπομπές, το κατηγορητήριο και οι ποινές. Όπως και οι Παρατηρητές που μπορεί να βλέπουν ή να κλείνουν τα μάτια τους αναλόγως οδηγιών. Είμαστε βέβαιοι πως με παρεμβάσεις όλα μπορούν να αλλάξουν. Και εδώ εξυπηρετούνται συμφέροντα.
Είναι η στιγμή που η Κυβέρνηση, οι Αρμόδιοι Φορείς του Κράτους και η Βουλή πρέπει να βρουν νέους τρόπους για να καταφέρουν να εξασκήσουν τους απαραίτητους ελέγχους στο Κυπριακό ποδόσφαιρο. Από τη στιγμή που η ηγεσία της ΚΟΠ είναι φανερό πως δεν θέλει να λειτουργήσει στα πλαίσια που πρέπει, με διαφάνεια, δικαιοσύνη και ισότητα, επιβάλλεται η Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες και να προχωρήσει σε ενέργειες για να αντιμετωπίσει τη διαφθορά που κατατρώει το ποδόσφαιρό μας μέρα με τη μέρα. Πρέπει επιτέλους οι νέοι θεσμοί του Κράτους να λειτουργήσουν σωστά και όχι μπροστά σε τέτοιου μεγέθους διαφθορά να μετράμε πόσους ψήφους μπορεί να κερδίσουμε ή να χάσουμε με κάθε απόφαση και ενέργεια που πρέπει να γίνει.

Διάβαζα ένα κείμενο στον «Πολίτη», την 1η Σεπτεμβρίου, που απεύθυνε καίρια ερωτήματα προς την ΚΟΠ σχετικά με τα οικονομικά του Κυπριακού ποδοσφαίρου. Υπήρχαν 19 ερωτήματα, τα οποία ασφαλώς παρέμειναν αναπάντητα από την ΚΟΠ. Προσφιλής τακτική της ΚΟΠ. Ερωτήματα για τα χρήματα που λαμβάνουν οι ομάδες από την ΟΥΕΦΑ για την Ευρωπαϊκή τους συμμετοχή και γιατί δεν κατακρατούνται για τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, πώς αξιοποιούνται τα χρήματα / εισφορές της ΟΥΕΦΑ προς την ΚΟΠ, για τα δάνεια που δίνει η ΚΟΠ σε ομάδες, για χρηματικά ποσά που δεν αναφέρονται αναλυτικά στις οικονομικές καταστάσεις της ΚΟΠ και είναι «εξαφανισμένα», για το πού ξοδεύει η ΚΟΠ τα χρήματα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, για το μισθολόγιο της ΚΟΠ και γιατί 38 εργαζόμενοι στοιχίζουν 2,7 εκατομμύρια ευρώ (δηλαδή 70.000 ευρώ τον χρόνο κάθε υπάλληλος), τα φιλοδωρήματα, οι ποινές των ομάδων, οι οικονομικές καταστάσεις των ομάδων και ο έλεγχός τους, τα διπλά συμβόλαια, τα κριτήρια της ΟΥΕΦΑ και γιατί δεν επιβάλλονται κυρώσεις, ο αθέμιτος ανταγωνισμός και άλλα.

Όλοι λένε πως η διαφθορά στο Κυπριακό Ποδόσφαιρο είναι η αντανάκλαση της διαφθοράς που επικρατεί ευρύτερα στην Κυπριακή κοινωνία. Ας τολμήσουμε να αρχίσουμε την αλλαγή από το ποδόσφαιρο.

Παρόλο που οι ομάδες γνωρίζουν όλα αυτά που αναφέρω, δημόσια δεν μιλά κανείς. Φοβούνται τα αντίποινα από την ΚΟΠ είτε με τη διαιτησία, είτε με τους ελέγχους των κριτηρίων, είτε με τα τηλεοπτικά, είτε με τα δάνεια, είτε με οποιοδήποτε άλλο μέσο έχει στη διάθεσή της η ηγεσία της ΚΟΠ.

Προσπάθησαν και εμάς να μας βάλουν μέσα στο σάπιο σύστημα, όμως κάτι τέτοιο δεν υπήρχε και δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί. Αυτό που πάντα ζητάμε είναι ισότιμη μεταχείριση όλων των ομάδων, σεβασμό στους κανονισμούς και τις διαδικασίες, όπως και 50-50 διαιτησία στο γήπεδο για όλες τις ομάδες.

Καταλαβαίνουμε πως με αυτά που αναφέρονται η ηγεσία της ΚΟΠ θα χρησιμοποιήσει ό,τι μέσο έχει διαθέσιμο για να μας κάνει ζημιά. Γνωρίζουμε πως θα τεθούν σε κίνηση οι γνωστοί μηχανισμοί που αποσκοπούν στη φίμωση των Σωματείων και την επιβολή βαρύτατων προστίμων. Ένα μικρό παράδειγμα είναι το γεγονός πως από την ημέρα που έχω δημόσια μιλήσει για την άνιση μεταχείριση των ομάδων και τον αθέμιτο ανταγωνισμό σε σχέση με τις φορολογικές υποχρεώσεις των Σωματείων και μετά την τελευταία μου συνάντηση με τον Γιώργο Κούμα, έχει ξεκινήσει «πόλεμος» σε βάρος μας. Όμως πρέπει να μπούμε σε αυτήν τη «μάχη». Αξίζει να παλέψουμε για να «καθαρίσει» το ποδόσφαιρο μας. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι.

Επίσης, αντίδραση σε βάρος μας αναμένουμε και από συγκεκριμένα (λίγα) Σωματεία που εδώ και χρόνια βρίσκονται μονίμως στη θέση του βολεμένου και του ευνοούμενου, καθώς εξυπηρετούνται, επωφελούνται και προστατεύονται από το υφιστάμενο σύστημα. Αυτά τα Σωματεία θα εξαναγκαστούν να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να διατηρηθεί η υφιστάμενη κατάσταση.

Ο Γιώργος Κούμας πρέπει άμεσα να παραιτηθεί για να δώσει την ευκαιρία στα Σωματεία να αναζητήσουν έναν νέο τρόπο λειτουργίας ώστε η ΚΟΠ να καταστεί ένας αξιόπιστος Οργανισμός που να λειτουργεί με διαφάνεια, με σωστές διαδικασίες και ελέγχους, για το καλό όλων των ομάδων, με ισότητα, χωρίς διακρίσεις και κρυφές ατζέντες και χωρίς πάρε – δώσε. Η ηγεσία της ΚΟΠ πρέπει να αρχίσει να λογοδοτεί με διαφάνεια στα Σωματεία και σε μια ανώτερη Αρχή για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί.

Απ’ εδώ και στο εξής η οποιαδήποτε επίσημη επικοινωνία μας με την ΚΟΠ θα δημοσιοποιείται.

Σταύρος Παπασταύρου
Πρόεδρος ΟΜΟΝΟΙΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ομόνοια: Τελευταία Ενημέρωση