24sports.com.cy
Οι εμφανίσεις του Αλέξανδρου Γκόγκιτς αρχικά στα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα ως Νέος και Έφηβος σε Ολυμπιακό Πειραιώς και Σουόνσι (Ουαλία) κι αργότερα στη σκοτσέζικη Πρέμιερ Λιγκ και Πρέμιερσιπ και στην Εθνική Ανδρών Κύπρο (έπαιξε και στις μικρότερες εθνικές), ήταν λογικό πως θα «ανάγκαζαν» κυπριακά μάτια και μυαλά να αξιολογήσουν την περίπτωση.
Ανά καιρούς λεγόταν πως δεν θα αργήσει η στιγμή που ο 28χρονος -οσονούπω- ανασταλτικός χαφ, θα επιστρέψει στην Κύπρο όπου γεννήθηκε (ήταν τριών ετών όταν η οικογένειά του μετακόμισε στην Ελλάδα) ή να συνεχίσει την καριέρα του στο ελληνικό πρωτάθλημα όταν αποφασίσει να φύγει από το Ηνωμένο Βασίλειο. Κάτι που ασφαλώς δεν υπήρχε περίπτωση να μην συνδεθεί και με τον πατέρα του, τον Σίνισα Γκόγκιτς, έναν εκ των κορυφαίων επιθετικών που αγωνίστηκαν ποτέ σε Κύπρο και Ελλάδα.
Κάποιες προσπάθειες είτε από την πλευρά του, είτε από την πλευρά κυπριακών λαοφιλών συλλόγων δεν κατέστησαν δυνατό να υλοποιηθεί η μετεγγραφή του σε ομάδα της Κύπρου τον περασμένο Ιανουάριο, όπως ανέφεραν βέβαια κάποιες προ ολίγων μηνών πληροφορίες, το ερχόμενο Καλοκαίρι θα είναι εκτός απροόπτου αυτό που θα τον «φέρει» στο νησί μας. Διότι απλούστατα μένει ελεύθερος από τη Χιμπέρνιαν στην οποία ανήκει (παίζει δανεικός στη Σεντ Μίρεν φέτος).
Όπως αποκαλύψαμε σε προηγούμενό μας ρεπορτάζ (δες εδώ), η Ομόνοια δεν μένει αδιάφορη και βρίσκεται στα υπόψη ένεκα της προσεχούς καλοκαιρινής μετεγγραφικής περιόδου αφού τον γνωρίζει πολύ καλά ο Νιλ Λένον και είναι ποδοσφαιριστής ο οποίος μπορεί βάσει ικανοτήτων να βοηθήσει σε θέσεις όπου το «τριφύλλι» χρειάζεται… εμβόλιο. Αν τελικά καταλήξει στην Ομόνοια είναι κάτι που πιθανόν να γνωστοποιηθεί αν όχι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, όταν ολοκληρωθεί η σεζόν.
Για όσους δεν γνωρίζουν καλά τον Γκόγκιτς, να αναφέρουμε ότι άρχισε τα πρώτα του βήματα από τα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού Πειραιώς τότε που ο πατέρας του εργάστηκε εκεί ως προπονητής της ομάδας Νέων. Ωστόσο λίγα χρόνια αργότερα (2013), μετακόμισε στο Νησί για χάρη της Σουόνσι (Κ21 και Κ23) με την οποία, όμως, δεν είχε την πορεία που περίμενε, τόσο ο ίδιος, όσο και οι άνθρωποι που τον έβλεπαν να αγωνίζεται. Από το 2017 έως και το 2020, ο Γκόγκιτς αγωνίστηκε στη σκοτσέζικη Χάμιλτον Ακαντέμικαλ με την οποία συμπλήρωσε 70 συμμετοχές, πριν αλλάξει… στρατόπεδο και γίνει ποδοσφαιριστής της Χιμπέρνιαν με την οποία πραγματοποίησε σπουδαίες εμφανίσεις, αλλά η ανάγκη για μείωση του προϋπολογισμού την ανάγκασαν να τον παραχωρήσει με υποσχετική στη Σεντ Μίρεν.
Ο δρόμος δεν ήταν… στρωμένος με ροδοπέταλα για τον Σερβοκύπριο μέσο στη Σκωτία, αλλά κατάφερε σε ένα πρωτάθλημα το οποίο χαρακτηρίζεται περισσότερο για τη δύναμη παρά για την τακτική του, στάθηκε αντάξια, «μεγάλωσε» ποδοσφαιρικά και κυρίως δεν έδειξε να αισθάνεται ποτέ του οποιαδήποτε πίεση λόγω του βαριού ονόματος που κουβαλά. Ούτε τον επηρέασε κάτι τέτοιο στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού σε μία χώρα όπου η πίεση είναι τέτοια που πολλές φορές «καταστρέφονται» καριέρες.
Τον βοηθάει άλλωστε και το γεγονός ότι δεν είναι επιθετικός όπως ήταν ο «γέρο Γκόγκιτς», οπόταν δεν αισθάνθηκε ποτέ κάποια πίεση για να αναγκάζεται να προσπαθεί να πετυχαίνει τέρματα και να μπει σε άθελά του σε μία διαδικασία σύγκρισης ή να θέλει να πλησιάσει τον πατέρα του σε στατιστικά. Κι αυτό τον βοήθησε να επικεντρωθεί καλύτερα στα καθήκοντά του ως ανασταλτικός χαφ και να γίνει όσο καλύτερος μπορεί. Ακόμη κι όταν τραυματίστηκε σοβαρά (ρήξη χιαστού συνδέσμου) στα αρχικά στάδια της μετεγγραφής του στη Χάμιλτον, δεν τον πήρε… από κάτω και με την επιστροφή του έγινε ακόμη καλύτερος καταγράφοντας σπουδαίες επιδόσεις.