ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επ. Ισότητας: Χαρτογράφηση της παρουσίασης γυναικών αθλητριών στα ΜΜΕ

Η ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας γύρω από τον γυναικείο αθλητισμό αναδείχθηκε ως βασική παράμετρος κατά τη Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί

ΚΥΠΕ

Την χαρτογράφηση του βαθμού στον οποίο γίνεται παρουσίαση του γυναικείου αθλητισμού στα ΜΜΕ, σε σχέση με την παρουσίαση του αντρικού αθλητισμού, θα προωθήσει η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Τζόζη Χριστοδούλου, με σκοπό να αποτυπωθεί η εικόνα που επικρατεί, ώστε το Γραφείο της να περάσει στον σχεδιασμό δράσεων, σε συνεργασία με εμπλεκόμενους και αρμόδιους φορείς, για αλλαγή νοοτροπιών στον τομέα αυτό.

Η ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας γύρω από τον γυναικείο αθλητισμό αναδείχθηκε ως βασική παράμετρος κατά τη Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, μεταξύ της Επιτρόπου και μελών της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ), με θέμα την αύξηση της προβολής του γυναικείου αθλητισμού.

«Θεωρούμε πολύ σημαντικό στη νέα στρατηγική να υπάρξουν δύο νέες κατευθύνσεις. Η μία, αφορά την γυναίκα και τον αθλητισμό, που δεν υπήρχε ποτέ στη στρατηγική προηγουμένως, για να δούμε πως μπορούμε να προωθήσουμε και τα κορίτσια στον αθλητισμό ισότιμα. Η δεύτερη, αφορά το φύλο και τα ΜΜΕ», ανέφερε η Επίτροπος, προλογίζοντας τη συζήτηση με τα μέλη της ΕΑΚ, που αφορούσε και τις δύο κατευθύνσεις.

Η Επίτροπος Ισότητας εξήγησε ότι ζητούμενο είναι να βρεθούν τρόποι, ώστε γυναίκες και άντρες να προωθούνται ισότιμα στα ΜΜΕ, τόσο ως προς την εκπροσώπηση γυναικών και αντρών δημοσιογράφων, όσο και ως προς την παρουσίαση των γυναικών και αντρών αθλητών.

Στις εισαγωγικές τις παρατηρήσεις, η κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε σε πρόσφατα παραδείγματα δυσμενών διακρίσεων εις βάρος γυναικών αθλητριών, υπενθυμίζοντας τον αρχικό αποκλεισμό της Εθνικής Ομάδας κοριτσιών (Κ16) καλαθόσφαιρας. Αναφέρθηκε, ακόμα, στην περιορισμένη παρουσίαση των αγώνων του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Γυναικών, καθώς και στο γεγονός ότι η διεξαγωγή του επισκιάστηκε τελικά από την μεγαλύτερη προβολή που είχε το περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης αθλήτριας της νικήτριας ισπανικής ομάδας από τον προπονητή της.

Αναφερόμενη, αργότερα, πιο εκτενώς στο ζήτημα της ανισομερούς αυτής προβολής, επεσήμανε ότι, για να υπάρξουν θετικά βήματα στον αθλητισμό, «πρέπει να δημιουργήσουμε και πρότυπα γυναικών, όπως υπάρχουν πρότυπα αντρών, και το πρότυπο δεν πρέπει να είναι πάντα το θύμα», προσθέτοντας ότι μια τέτοια εικόνα μπορεί να αποθαρρύνει τελικά τις νέες γυναίκες να ασχοληθούν με αθλήματα.

Η κ. Χριστοδούλου ζήτησε από τους αθλητικογράφους που ήταν παρόντες στη συζήτηση, να μεταφέρουν τις δικές τους παρατηρήσεις, ώστε να διαπιστωθεί για ποιο λόγο είναι περιορισμένη η παρουσίαση γυναικών στον αθλητισμό. Ανέφερε, ακόμα, ότι έχουν ήδη γίνει κάποιες προσπάθειες σε νομοθετικό επίπεδο, με τροποποίηση της νομοθεσίας που αφορά τον ΚΟΑ, που αφορά στην ισότιμη συμμετοχή γυναικών και αντρών στα ομαδικά αθλήματα και την ισότιμη κατανομή των πόρων. Υπογράμμισε, δε, ότι δεν τίθεται ζήτημα «διαγωνισμού», ούτε και αντικατάστασης του αντρικού αθλητισμού από τον γυναικείο, αλλά υπάρχει ανάγκη για ισοτιμία στην εκπροσώπηση.

Από τους αθλητικογράφους που συμμετείχαν στη συζήτηση, επισημάνθηκε η ισότιμη παρουσίαση γυναικών και αντρών αθλητών, όπως επίσης και των αθλημάτων, επηρεάζεται και από το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ αρκετοί αναφέρθηκαν στην ευθύνη που έχουν αρχισυντάκτες και ιδιοκτήτες ΜΜΕ στο θέμα αυτό. Κάποιοι αναφέρθηκαν, επίσης, στην ευθύνη που έχει το κράτος να δώσει τις κατάλληλες κατευθύνσεις σε σωματεία και ομοσπονδίες, όπως επίσης και για την προβολή των αγώνων από τηλεοπτικά Μέσα.

Οι αθλητικογράφοι έθεσαν, επίσης, το ζήτημα της λανθασμένη παρουσίασης των αθλητριών στα ΜΜΕ, ακόμα κι όταν αυτό γίνεται, λόγω κάποιων στερεοτύπων. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αλλαγής νοοτροπίας, ακούστηκαν και εισηγήσεις για δράσεις για μικρές ηλικίες, ώστε να διαμορφωθούν νέες εντυπώσεις στους μελλοντικούς πολίτες. Τέθηκε, επίσης, η ανάγκη για λειτουργία γραφείων Τύπου σε σωματεία και ομοσπονδίες, προκειμένου να διευκολύνεται το έργο των αθλητικογράφων, αφού τα τελευταία χρόνια η συρρίκνωση του προσωπικού στα ΜΜΕ δεν επιτρέπει ούτε εξειδίκευση, ούτε άνεση χρόνου στην κάλυψη των αθλητικών γεγονότων.

Η εκπρόσωπος του ΚΟΑ στη συζήτηση, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, συμφώνησε ότι το θέμα των γραφείων Τύπου είναι κάτι που θα πρέπει να εξεταστεί. Συμφώνησε, επίσης, με την πρόθεση της Επιτρόπου να προωθήσει μία μελέτη για καταγραφή της παρουσίασης του γυναικείου αθλητισμού στα ΜΜΕ, ώστε να υπάρχουν απτά στοιχεία και δεδομένα τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση για σχεδιασμό δράσεων. Ανέφερε, εξάλλου, ότι στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus All in+, ο ΚΟΑ προωθεί ερωτηματολόγια για ανατροφοδότηση από τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να δοθεί μία πρώτη εικόνα στην κατεύθυνση αυτή.

Όσον αφορά το θέμα της εκπροσώπησης γυναικών στον χώρο της αθλητικογραφίας, τα μέλη της ΕΑΚ ανέφεραν ότι γίνονται κάποια βήματα από πλευράς της Ένωσης, αν και οι γυναίκες αθλητικογράφοι που συμμετείχαν στη συζήτηση έκαναν λόγο για σειρά περιστατικών δυσμενούς μεταχείρισης λόγω του φύλου τους. Κατά τη συνεδρίαση αναφέρθηκε, πάντως, ότι σήμερα στην ΕΑΚ συμμετέχουν 15 γυναίκες μέλη, ενώ για πρώτη φορά υπάρχουν και γυναίκες εκλεγμένες στο Συμβούλιο της Ένωσης.

Η Επίτροπος, κλείνοντας τη συζήτηση, ανέφερε ότι με τη συνάντηση αυτή έγινε μία αρχή, ώστε να προχωρήσει η καταγραφή της παρουσίασης του γυναικείου αθλητισμού, να εξαχθούν στατιστικές και χειροπιαστά στοιχεία, να ακολουθήσουν επαφές με ΜΜΕ, ομοσπονδίες, σωματεία και άλλους φορείς, καθώς και εκπαιδευτικές δράσεις, ώστε να αρχίσει να χτίζεται νέα νοοτροπία γύρω από το θέμα αυτό. Επεσήμανε ότι «έχουμε ήδη αργήσει ως χώρα» και πρόσθεσε ότι ο στόχος είναι να υπάρξουν προληπτικές δράσεις, ώστε να μην εμφανιστούν ξανά φαινόμενα διακρίσεων που δεν είναι τιμητικά.

Υπογράμμισε, τέλος, ότι τα ΜΜΕ διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο στην προώθηση της ισότητας και έκανε λόγο για κοινωνική ευθύνη σε τέτοια θέματα, παραπέμποντας στο θέμα της παρουσίασης εγκλημάτων εναντίον γυναικών στα Μέσα και επισημαίνοντας ότι μετά από παρεμβάσεις που έγιναν υπήρξε θετική εξέλιξη και υιοθέτηση του όρου «γυναικοκτονία».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση