ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τιμούρ Κετσπάγια: Ένας τρελός «τρελός μοναχός»

Σταμάτησε να κάνει τον… Γεωργιανό ποδοσφαιριστή να ακούγεται ανέκδοτο - Όπου κι αν έπαιξε, έγινε cult hero

24sports.com.cy

info@24sports.com.cy

Με αφορμή τα πρόσφατα γενέθλια του Τιμούρ Κετσπάγια (έγινε 54 ετών), η ιστοσελίδα των Ελλήνων Υποστηρικτών Αγγλικού Ποδοσφαίρου, παρουσιάζει ένα όμορφο αφιέρωμα για τον Γεωργιανό προπονητή της Ανόρθωσης.

Αναλυτικά:

Ο Τιμούρ Κετσπάγια είναι Γεωργιανός πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής και νυν προπονητής, γεννημένος στις 18 Μαρτίου του 1968 στην πόλη Γκαλί της Γεωργίας, ο οποίος αγωνιζόταν στη θέση του μέσου, αλλά και του περιφερειακού επιθετικού. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Ντιναμό Τιφλίδας το 1987, παραμένοντας στον μεγάλο σύλλογο της χώρας του για πέντε χρόνια μέχρι το 1992, όταν και συμφώνησε να συνεχίσει την καριέρα του στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην Ανόρθωση.

Στην ομάδα της Αμμοχώστου έπαιξε για δύο χρόνια (1992-94), συμμετέχοντας σε 76 αγώνες του κυπριακού πρωταθλήματος, στους οποίους σημείωσε 36 τέρματα. Το Καλοκαίρι του 1994 αποκτήθηκε από την ΑΕΚ, όμως άργησε να προσαρμοστεί στην νέα του ομάδα, καθώς στο ντεμπούτο του με την κιτρινόμαυρη φανέλα υπέστη έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό, επανήλθε δυναμικά και αποτέλεσε βασικά γρανάζι για τον «Δικέφαλο» την επόμενη τριετία (1994-97). Έπαιξε σε 84 αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος και σκόραρε 24 φορές και η παρουσία του στην ΑΕΚ του χάρισε ένα Κύπελλο Ελλάδος το 1996.

Το προσωνύμιο «τρελός μοναχός»

Μετά την θητεία του στην Ελλάδα, αποκτήθηκε ως ελεύθερη μεταγραφή χάρη στον νόμο του Μπόσμαν από την Νιούκαστλ και το ταξίδι του στο αγγλικό πρωτάθλημα ξεκίνησε. Οι «Καρακάξες» κέρδισαν την προτίμηση του παίκτη έναντι της Καιζερσλάουτερν, η οποία του προσέφερε περισσότερα χρήματα και εγγυημένη θέση στην ενδεκάδα.

Αγωνίστηκε στο Νησί για τρία χρόνια (1997-00), σημείωσε σημαντικά γκολ και έμεινε γνωστός στις τάξεις των οπαδών του συλλόγου, καθώς και στο αγγλικό πρωτάθλημα για τον εκρηκτικό του χαρακτήρα μέσα στο γήπεδο. Χαρακτηριστικό είναι το αφιέρωμα της Daily Mail, όπου ο Γεωργιανός τεχνικός -πια- σχολιάζει τις αναμνήσεις του από την Νιούκαστλ. Στην τριετία του στις «Καρακάξες» πρόσφερε στους οπαδούς της ορισμένες αξέχαστες στιγμές. Η χαρακτηριστικότερη όλων ήταν ο πανηγυρισμός του στο παρθενικό του τέρμα.

Οι Νιούκαστλ και Μπόλτον ήταν στο 1-1 στο Σεντ Τζέιμς Παρκ όταν στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων ο «τρελός μοναχός», όπως είχαν «βαπτίσει» οι φίλοι της Newcastle τον Γεωργιανό, σκόραρε το νικητήριο γκολ. Ο Κετσπάγια… τρελάθηκε. Αρχικά πέταξε τη φανέλα του στη θύρα των φανατικών της ομάδας, στην συνέχεια προσπάθησε να βγάλει τα παπούτσια του και μετά άρχισε να κλωτσά όλες τις διαφημιστικές πινακίδες του γηπέδου, ξανά και ξανά.

«Δεν το έχω δει ποτέ σε βίντεο και δεν σκοπεύω, δεν είμαι περήφανος. Ήταν μια κακή περίοδος για μένα, άξιζα να παίζω περισσότερο. Μου δόθηκε η ευκαιρία να εκφραστώ και το έκανα. Είναι κρίμα όμως να με θυμούνται κυρίως γι’ αυτό τον πανηγυρισμό, πρόσφερα πολλά περισσότερα στον σύλλογο», αναφέρει ο Κετσπάγια.

Παρουσία στους ομίλους… χωρίς πριμ

Με δικό του γκολ στο 119′ κόντρα στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ, η Newcastle προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ το 1997 υπό τις οδηγίες του θρυλικού Κένι Νταλγκλίς! Αυτός ο αγώνας, έμεινε αλησμόνητος στους οπαδούς της ομάδας, οι οποίοι τον έβγαλαν σε DVD! Οι παίκτες της Νιούκαστλ πήραν έκαστος από 100,000 λίρες πριμ, εκτός από τον Κετσπάγια.

«Μου έδωσαν τα λεφτά αλλά μετά συνειδητοποίησα πως δεν είχα ρήτρα για πριμ για έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ! Το γκολ άξιζε δέκα εκατομμύρια λίρες, αλλά πήραν το μπόνους πίσω! Όμως οκ, δεν ήταν στο συμβόλαιο μου και το αποδέχτηκα. Ζούσα ένα όνειρο στην Αγγλία και δεν με πείραξε».

Ο Κετσπάγια αφηγείται ένα ακόμα απίστευτο περιστατικό από τις πρώτες του μέρες στην Πρέμιερ Λιγκ μετά την αποχώρησή του από την ΑΕΚ: «Πήγα στο εμπορικό κέντρο να αγοράσω καινούργια ποδοσφαιρικά παπούτσια. Οι υπάλληλοι στο μαγαζί έμειναν με ανοικτό το στόμα! Το ίδιο και οι συμπαίκτες μου. Μου εξήγησαν πως πλέον τα παπούτσια μου τα έδιναν δωρεάν! Όμως πάντα τα αγόραζα όλα μόνος μου. Ακόμα και σήμερα, αγοράζω μόνος μου τα παπούτσια».

Στις τρεις σεζόν που αγωνίστηκε στη Νιούκαστλ έγινε ο πρώτος Γεωργιανός που έπαιξε σε τελικό FA Cup, χάνοντας από την Άρσεναλ το 1998 και από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έναν χρόνο αργότερα. Ο πρώην πορτιέρε της Νιούκαστλ, Στιβ Χάρπερ, έχει πάντως πιο ευχάριστες αναμνήσεις από τον Κετσπάγια. Για χριστουγεννιάτικο δώρο, οι Άλαν Σίρερ και Στιβ Χάρπερ του έκαναν δώρο μια… χτένα! «Είχε πλάκα. Μπορώ να αφήσω μαλλιά εάν θέλω, απλά επέλεξα να τα ξυρίσω. Όμως αυτές ήταν ωραίες αναμνήσεις».

Λίγο «Λύκος», λίγο… Σκωτσέζος

Η έλευση του Ρουντ Γκούλιτ θα άφηνε τον Κετσπάγια στον πάγκο, προκειμένου να παίζουν οι αστέρες και τα υψηλά συμβόλαια. Ωστόσο, όποτε καλούνταν να αγωνιστεί, ο Γεωργιανός δήλωνε «παρών». Τρία τα χρόνια παραμονής του στο Νιούκαστλ, παρόλο που κατά τη διάρκεια της περιόδου 1999-00 συμφώνησε με τη διοίκηση επέκταση συμβολαίου μέχρι το 2003! Ο Σερ Μπόμπι Ρόμπσον που ανέλαβε όμως τα ηνία στην ομάδα, είχε διαφορετική άποψη, αφού τον «έκοψε» από την προετοιμασία. Λίγο αργότερα, οι δυο άντρες συγκρούστηκαν έντονα, με αποτέλεσμα ο Κετσπάγια να πάρει την απόφαση πως η Νιούκαστλ τελείωσε γι’ αυτόν.

Η Γουλβς άδραξε την ευκαιρία, για να εντάξει στο δυναμικό της τον 32χρονο πλέον μέσο έναντι 900 χιλιάδων λιρών, σε μια προσπάθεια των διοικούντων της ομάδας στο Μολινό να ανέβουν στην Τσάμπιονσιπ. Η αντικατάσταση του Κόλιν Λι από τον Ντέιβιντ Τζόουνς μερικούς μήνες αργότερα στο τιμόνι του συλλόγου, θα άφηνε τον Κετσπάγια στη δεύτερη σειρά των επιλογών. Το καλοκαίρι του 2001 μετακόμισε στην Σκωτία και συγκεκριμένα στην Νταντί. Εκεί, βρήκε την ποδοσφαιρική του γαλήνη και θα μπορούσε να έμενε για χρόνια, αφού τον ήθελαν και για το τεχνικό επιτελείο της ομάδας, ωστόσο ο κακός καιρός ενοχλούσε πρώτα την οικογένεια και μετά το γόνατό του.

Επιστρέφοντας στην ποδοσφαιρική του «Ιθάκη»

Από τον Ιανουάριο του 2004 αναλαμβάνει την Ανόρθωση ως παίκτης-προπονητής και την επόμενη χρονιά κατακτά το πρωτάθλημα. Το καλοκαίρι του 2005 η κυπριακή ομάδα αποκλείει την τουρκική Τράμπζονσπορ στο δεύτερο γύρο των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ και ο Κετσπάγια γίνεται ποδοσφαιρικός ήρωας της χώρας. Ακολουθούν δύο όχι και τόσο καλές χρονιές, ωστόσο το 2007, στην τελευταία του χρονιά και με την ιδιότητα του ποδοσφαιριστή, η Ανόρθωση κατακτά το κύπελλο Κύπρου.

Σε ηλικία 39 ετών, μετά από 338 παιχνίδια και 84 γκολ, κρεμάει τα παπούτσια του και αφοσιώνεται στο ρόλο του προπονητή της Ανόρθωσης. Ο Κετσπάγια είχε επιτυχίες με την Ανόρθωση και ως προπονητής, την οποία οδήγησε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά στην ιστορίας της. Εκεί απέσπασε ισοπαλία 3-3 από την Ίντερ του Ζοσέ Μουρίνιο και δεν πέρασε στα νοκ-άουτ για μόλις δύο βαθμούς.

«Τους καταπλήξαμε όλους, μια μικρή ομάδα από την Κύπρο. Ήμασταν αήττητοι εντός έδρας και κερδίσαμε και τον Παναθηναϊκό. Μου άρεσε να κοουτσάρω σύλλογο αλλά έπρεπε να πω ναι όταν με ζήτησε η Γεωργία. Όμως μία μέρα θα ήθελα να αναλάβω μια αγγλική ομάδα. Είναι η πατρίδα του ποδοσφαίρου και είναι στην καρδιά μου».

Στις 27 Μαΐου 2009 ανακοινώθηκε η πρόσληψή του από τον Ολυμπιακό, η παραμονή του όμως στον σύλλογο υπήρξε βραχύβια, καθώς στις 15 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου ανακοινώθηκε η λύση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές. Τον Νοέμβριο του 2009 ανακοινώθηκε η πρόσληψή του ως ομοσπονδιακός τεχνικός της Γεωργίας, θέση από την οποία αποχώρησε ακριβώς πέντε χρόνια αργότερα, τον Νοέμβριο του 2014 με απολογισμό 13 νίκες, εννέα ισοπαλίες και 17 ήττες σε 39 επίσημα παιχνίδια.

Ο απολογισμός αυτός δεν ήταν κι άσχημος για μια μικρή χώρα. Έχει όμως και κάποιες δυσάρεστες αναμνήσεις, όπως η ήττα με 2-1 από την Ιρλανδία στα προκριματικά του Euro 2016. Λίγο αργότερα, ο Κετσπάγια παραιτήθηκε. «Ο Έιντεν ΜακΓκίντι πέτυχε δύο γκολ εκείνη τη βραδιά. Το νικητήριο γκολ στις καθυστερήσεις. Στην συνέχεια, ο Ιρλανδός εξαφανίστηκε από τον χάρτη. Ήμασταν άτυχοι, αξίζαμε να νικήσουμε. Εάν είχαμε νικήσει, τα πράγματα θα ήταν αλλιώς και για μένα και για την ομάδα».

Το καλοκαίρι του 2015 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του ΑΠΟΕΛ. Παρότι είχε υπογράψει συμβόλαιο δύο ετών, η συνεργασία αυτή τερματίστηκε στις 21 Απριλίου του 2016 μετά τον αποκλεισμό της ομάδας από τα ημιτελικά του κυπέλλου από τον Απόλλωνα Λεμεσού, αν και ήταν πρώτη στο κυπριακό πρωτάθλημα με τέσσερις βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο κι ενώ απέμεναν τέσσερις αγωνιστικές για το τέλος του πρωταθλήματος.

Στις 6 Ιουνίου του 2016, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της πρώην ομάδας του, της ΑΕΚ. Η αμυντική του όμως φιλοσοφία απέτρεπε την ομάδα από το να παίζει θεαματικό ποδόσφαιρο. 2 εβδομάδες αργότερα και μετά την βαριά ήττα με 3-0 από τον Ολυμπιακό, η ΑΕΚ τερμάτισε το συμβόλαιο του Γεωργιανού τεχνικού. Επόμενος σταθμός η ρωσική Όρενμπουργκ.

Στις 17 Αυγούστου του 2017, ο πρόεδρος της ομάδας δήλωσε πως ο Κετσπάγια άφησε το πόστο του, όχι εξαιτίας των αποτελεσμάτων αλλά λόγω προσωπικών θεμάτων με την οικογένειά του. Ακόμα και τώρα ο Γεωργιανός θεωρείται ως μια από τις πιο καλτ μορφές στην ιστορία της Νιούκαστλ. Όμως στην πατρίδα του λατρεύεται ως ήρωας. Όταν ανέλαβε την εθνική Γεωργίας το 2009, οι συμπατριώτες του τον ανέδειξαν ως τον τρίτο πιο γνωστό Γεωργιανό πίσω από τον Γιόζεφ Στάλιν και την Κέιτι Μελούα!

Συντάκτης: Χρήστος Γιαννόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

24sports.com.cy

Ανόρθωση: Τελευταία Ενημέρωση

X