Του Ηρόδοτου Μιλτιάδους
Παρά την ανακοίνωση της ΑΕΛ την περασμένη Πέμπτη, ότι ο λόγος της απόφασης για «υποβάθμιση» του ανδρικού καλαθοσφαιρικού τμήματος πάρθηκε επειδή «η ομοσπονδία και τα όργανά της έχουν προαποφασίσει τον φετινό πρωταθλητή», εντούτοις, μετά από έρευνα της «Κ», αποδεικνύεται ότι ο πραγματικός λόγος που οι κίτρινοι έβαλαν μπροστά τις σκέψεις για υποβάθμιση, είναι το οικονομικό και η έλλειψη ρευστότητας.
Τις τελευταίες μέρες γινόταν προσπάθεια στην ΑΕΛ να εξευρεθούν χρηματικοί πόροι από οικονομικά επιφανείς φίλους της ομάδας της Λεμεσού, για να συνεχίσει κανονικά την παρουσία της στο πρωτάθλημα. «Προσπαθούν να φέρουν και άλλους κοντά, για να μην υποβαθμιστεί στο τέλος η ομάδα», παραδέχτηκε στην «Κ» άτομο μέσα από την ομάδα, μια τοποθέτηση που αποδεικνύει πως δεν ήταν τα… διαιτητικά λάθη στον αγώνα της περασμένης Κυριακής με την ΕΘΑ οι λόγοι της «υποβάθμισης» του καλαθοσφαιρικού τμήματος, αλλά η οικονομική στενότητα.
Έκλεισε η κάνουλα
Ψάχνοντας το θέμα σχετικά με την εξαγγελία «υποβάθμισης» του καλαθοσφαιρικού τμήματος, φαίνεται πως πλέον ο Αντρέας Σοφοκλέους δεν δείχνει διατεθειμένος να συνεχίσει τη ροή τόσου χρήματος στην ομάδα μπάσκετ. Ο πρόεδρος της ΑΕΛ, που δίνει περισσότερο βάρος και προσοχή στην ποδοσφαιρική ομάδα, νιώθει μόνος στον οικονομικό τομέα και χαρακτηριστική είναι η πρόθεσή του να προχωρήσει στη δημιουργία των «Gold Members Club», όπου θα μετέχουν –μέσω γενναίας εισφοράς– επιφανείς παράγοντες της ΑΕΛ, μια κίνηση που όμως για τώρα δεν «αγκαλιάστηκε» όπως περίμενε, με αποτέλεσμα ο ίδιος να αισθάνεται απογοητευμένος.
Ο Αντρέας Σοφοκλέους συνεχίζει να στηρίζει την καλαθοσφαιρική ομάδα (μεταξύ άλλων η Proteas παραμένει ισχυρός χορηγός), όπως και ο Νίκος Χριστοδουλίδης μέσω της εταιρείας DaNoi, όμως παρ’ όλα αυτά, τα συνολικά έσοδα της ΑΕΛ δεν δείχνουν ικανά να διατηρήσουν στα δεδομένα ύψη το μπάτζετ της ομάδας. Έτσι φτάσαμε στο σημείο στους κίτρινους να ψάχνουν για απεμπλοκή της ομάδας από τα μεγάλα έξοδα, μέσω της υποβάθμισης της ανδρικής ομάδας. Πάντως τις τελευταίες μέρες η ανδρική ομάδα, Κύπριοι και ξένοι, συνέχιζαν κανονικά την προετοιμασία τους για τον χθεσινό αγώνα με τον Κεραυνό, αφού δεν είχαν ενημέρωση, τουλάχιστον μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, για το τι μέλλει γενέσθαι.
Τα οικονομικά προβλήματα
Όπως είχε γράψει παλαιότερα η «Κ», τα μεγάλα ανοίγματα στην εποχή της παντοκρατορίας της ΑΕΛ στο δεύτερο μισό της περασμένης δεκαετίας, έφεραν χρέη που συσσωρεύτηκαν ακόμη και σε εξαψήφια νούμερα. Παρά τις αρκετές «ενέσεις» του Αντρέα Σοφοκλέους τα τελευταία χρόνια, το οικονομικό παρέμεινε δυσβάστακτο. Πριν δύο χρόνια η ομάδα στήθηκε την τελευταία στιγμή και καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς «έπαιζε» το σενάριο της διάλυσης, ενώ πέρσι παίκτες αποχώρησαν πριν την έναρξη των πλέι-οφ. Μάλιστα στον πρώτο αγώνα με τον Απόλλωνα για τα προημιτελικά στις 11 Μαρτίου του 2011 (κέρδισε η ΑΕΛ με 85-83) κατέβηκαν μόλις τέσσερεις ξένοι, οι Μπράντον Γιούινγκ (πέτυχε 51 πόντους σε εκείνο το ματς!), Ντέγιαν Ντέλιτς, Άβις Γουάιατ και Στέβαν Μιλόσεβιτς. Και ο λόγος που έπαιξε ο τελευταίος, ήταν επειδή ενσωματώθηκε στην ομάδα λίγες εβδομάδες πριν και είχε προπληρωθεί τον μισθό του… Θυμίζουμε, επίσης, πως πέρσι διέρρευσε πως πριν τον τελικό κυπέλλου, οι παίκτες της ΑΕΛ αποφάσισαν να μην αγωνιστούν, αλλά η στάση αποτράπηκε την τελευταία στιγμή, με μια έκτακτη οικονομική ενίσχυση από τον Αντρέα Σοφοκλέους.
Και παρά τον αγωνιστικό αποδεκατισμό λόγω της οικονομικής στενότητας, η ΑΕΛ κατάφερε πέρσι να φτάσει στους τελικούς των πλέι-οφ, σε μια ψυχωμένη πορεία, κυρίως λόγω της εξαιρετικής παρουσίας των Μιχάλη Κουνούνη και Γιώργου Παλάλα.
Ακόμη και φέτος παρατηρήθηκαν προβλήματα στην ομάδα εξαιτίας του οικονομικού. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του 25χρονου Αμερικανού Άνταμ Μακόι, που αρνήθηκε να πάει στα αποδυτήρια να αλλάξει, πριν τον αγώνα με τον ΑΠΟΕΛ στο Λευκόθεο στις 2 Νοεμβρίου, αφού ήταν απλήρωτος. Τελικά μπήκε και έπαιξε και πέτυχε και 22 πόντους στην ήττα με 95-76.
Πρόβλημα του μπάσκετ
Η δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΑΕΛ, αλλά και η κατάληξη του θέματος του Αχιλλέα Καϊμακλίου που δεν λειτουργεί φέτος (πρόκειται για δύο από τα ιστορικότερα σωματεία του αθλήματος), δεν τιμά κανέναν στο οικοδόμημα του κυπριακού μπάσκετ και ευθύνες γι’ αυτό φέρουν όλοι όσοι διοικούν στον χώρο.
Με τα σωματεία να ενεργούν επιπόλαια και χωρίς πλάνο, ήταν θέμα χρόνου να φτάσουμε σε φαινόμενα όπου ομάδες κλείνουν και δυστυχώς αυτό άρχισε να γίνεται φέτος, πρώτα με τον Αχιλλέα και στη συνέχεια με το να απειλείται η ύπαρξη της ΑΕΛ. Όσο δεν γίνονται άμεσα τομές, που να στοχεύουν στο οικονομικό σουλούπωμα (πιθανές λύσεις μεταξύ άλλων θα μπορούσαν να ήταν η ύπαρξη σάλαρι καπ, ορίου μισθοδοσίας στα ελληνικά, και η αναγκαστική χρησιμοποίηση γηγενούς στην πεντάδα), τότε τα οικονομικά όλο και θα χειροτερεύουν, με περισσότερες ομάδες να φτάνουν μπροστά στο φάσμα της διάλυσης.
Όμως φαίνεται πως η ΚΟΚ δεν δείχνει πρόθυμη να πάρει ξεκάθαρη θέση στο θέμα, αφού στη διάρκεια πρόσφατων τοποθετήσεων από την ΑΕΛ, πρώτα για απόσυρση και μετά για υποβάθμιση, τήρησε σιγή ιχθύος. Αντ’ αυτού, η μόνη αντίδραση από την Ομοσπονδία για το όλο θέμα ήταν η παραπομπή της ΑΕΛ στη Δικαστική «για επίσημες δηλώσεις αξιωματούχων του σωματείου, για αποχώρηση της ομάδας ανδρών από το πρωτάθλημα». Η μη τοποθέτηση από την ΚΟΚ για το όλο θέμα έρχεται μάλιστα την ίδια περίοδο που η FIBA Europe έχει εκδώσει ανακοίνωση για να διαψεύσει τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για ντόπινγκ δύο παικτών στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ…
Οικονομική εξυγίανση
«Το μήνυμά μας προς όλους τους αρμόδιους φορείς, πολιτεία, ΚΟΑ, ΚΟΚ, σωματεία, αθλητές, δημοσιογράφους και όλους όσοι ασχολούνται με το άθλημα, είναι ότι χρειάζεται άμεση εξυγίανση το μπάσκετ στην Κύπρο και καλούμε όλους να συμβάλουν στην αναβάθμιση και βελτίωση του αθλήματος», καταλήγει η πρόσφατη ανακοίνωση της ΑΕΛ. Στη συγκεκριμένη παράγραφο η ομάδα της Λεμεσού έχει απόλυτο δίκαιο και καλό θα ήταν η εξυγίανση να ξεκινήσει πρώτα από το οικονομικό.
Το χρονικό της διάλυσης
Η σταδιακή αποσύνθεση της ΑΕΛ ξεκίνησε εδώ και τρία χρόνια. Η αποχώρηση του Μάικλ Λοϊζίδη το καλοκαίρι του 2008 και η (απαιτητική και χρονοβόρα) εμπλοκή του Αντρέα Σοφοκλέους στην ποδοσφαιρική ΑΕΛ ήταν η αρχή του τέλους, με την οικονομική κρίση να φέρνει τις απολύσεις του επαγγελματικού προσωπικού μέχρι την άνοιξη του 2009. Ο αποκλεισμός από τον ΑΠΟΕΛ στα ημιτελικά των πλέι-οφ τον Μάρτιο του 2009 ήταν το τελειωτικό κτύπημα και η παρουσία στο Final-4 του EuroChallenge τον Απρίλιο ήταν το κύκνειο άσμα της πανίσχυρης ΑΕΛ της συγκεκριμένης περιόδου. Με 13 πρωταθλήματα, 8 κύπελλα, 6 σούπερ καπ και ένα ευρωπαϊκό (το 2003), η ιστορική ΑΕΛ πλέον αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα επιβίωσης.