ΠΗΓΗ: sport-fm.gr
Στην έδρα της μίας εκ των δύο ομάδων που αποτελούν τα μεγαλύτερα ερωτηματικά, γίνεται η πρώτη σέντρα της χρονιάς στην Premier League. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υποδέχεται τη Φούλαμ στο «Όλτν Τράφορντ» και δεδομένα αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την πορεία της μετά από μία κάκιστη σεζόν που τη βρήκε στην όγδοη θέση της βαθμολογίας.
Τα «ερωτηματικά»
Αφού οι «κόκκινοι διάβολοι» ανοίγουν το πρόγραμμα του φετινού πρωταθλήματος, ας το πιάσουμε από εκεί και ας δικαιολογήσουμε τον παραπάνω τίτλο. Δεδομένα είναι το πιο ιστορικό όνομα του θεσμού μαζί με τη Λίβερπουλ και το γεγονός ότι απέχει χρόνια τώρα από την κορυφή ή τουλάχιστον τη διεκδίκηση του τίτλου είναι ενδιαφέρον θέμα που θα συζητηθεί μέσα στη σεζόν.
Η κατάκτηση του FA Cup «γλύκανε» τους οπαδούς που φέτος φυσιολογικά απαιτούν από τον Έρικ Τεν Χαγκ μία καλύτερη πορεία στο πρωτάθλημα. Μετά τη στήριξη της διοίκησης με την ανανέωση του συμβολαίου του, ο Ολλανδός έχει πια την υποχρέωση να πετύχει. Ο συμπατριώτης του, Μάτις ντε Λιχτ, ήρθε για να ανεβάσει επίπεδο την άμυνα αντικαθιστώντας τον συχνά τραυματία Ραφαέλ Βαράν, ο Μαζραουί προσθέτει ανταγωνισμό σε Ντάλο και Σο, ενώ ο Ζίρκζι βάζει νέα στοιχεία στην επίθεση συμπληρώνοντας την εκτελεστική δεινότητα του Χόιλουντ. Στοχευμένες μεταγραφές δίπλα στη δεδομένη άνοδο των Ράσφορντ – Φερνάντες προμηνύουν μία καλύτερη χρονιά.
Αντίστοιχη αντίληψη υπάρχει και για το έτερο ερωτηματικό. Σε αντίθεση με τη Γιουνάιτεντ, οι ιθύνοντες της Τσέλσι πήραν τη αιφνιδιαστική απόφαση να «χωρίσουν» με τον Μαουρίτσιο Ποκετίνο και να στραφούν στη σχολή… «Πεπ Γκουαρδιόλα». Επέλεξαν λοιπόν τον Έντσο Μαρέσκα που ανέβασε τη Λέστερ στη μεγάλη κατηγορία και του έδωσαν την ευκαιρία να αναδειχθεί. Για άλλη μια χρονιά, ο Τοντ Μπέλι έριξε αρκετό χρήμα στην αγορά. Πέδρο Νέτο, Μαρκ Γκουϊού, Τοσίν, Ντιούσμπερι Χολ και Γιόργκενσεν προστέθηκαν στο ήδη υπεράριθμο ρόστερ των 42 ποδοσφαιριστών! Ο Αμερικανός φαίνεται να θέλει τους πάντες στο «Στάμφορντ Μπριτζ» με το επιθυμία να βγουν… Σαλάχ και Ντε Μπρόινε. Σαφώς μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα υπάρξουν περικοπές, ωστόσο η ουσία είναι ότι οι «μπλε» μπαίνουν σε μία διαφορετική διαδικασία με τις ανανεώσεις συμβολαίων ποδοσφαιριστών όπως των Πάλμερ και Τζάκσον.
Τα φαβορί
Το να γίνουν από ερωτηματικά, φαβορί για τον τίτλο οι προαναφερθείσες ομάδες, μοιάζει απίθανο όμως ποτέ δεν ξέρεις στο ποδόσφαιρο. Από την άλλη, αυτές που δεδομένα θα πάνε μέχρι τέλους είναι η μόνιμη πρωταθλήτρια Σίτι και η νέα ανταγωνίστρια της, Άρσεναλ. Τόσο οι «πολίτες», όσο οι «κανονιέρηδες» στηρίχθηκαν στο υπάρχον ρόστερ με μία – δύο προσθήκες για ροτέισον, όπως οι Σάβιο και Καλαφιόρι. Μόνο ως εκ θαύματος δεν θα καταλάβουν τις δύο πρώτες θέσεις όπως συνέβη την περασμένη αγωνιστική σεζόν, αναμένοντας πάντα εάν ο Αρτέτα θα «εκθρονίσει» τον Πεπ.
Τρίτο κατά σειρά φαβορί με ένα μεγάλο αστερίσκο έρχεται η Λίβερπουλ. Η εποχή Κλοπ ανήκει στο παρελθόν και αυτή του Άρνε Σλοτ έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Όχι μόνο ως προς το αν ο πρώην προπονητής της Φέγενορντ θα συνεχίσει το έργο του Γερμανού, αλλά εάν θα καταφέρει να το βελτιστοποιήσει. Το αξιοσημείωτο εδώ είναι ότι ο Ολλανδός δεν έχει προχωρήσει σε κάποια μεταγραφή, αξιοποιώντας αποκλειστικά το υλικό του προκατόχου του! Αν μη τι άλλο ένα μεγάλο ρίσκο που εγκυμονεί τον κίνδυνο του… «εκτροχιασμού» και κάνει ακόμη πιο αμφίρροπο το φετινό πρωτάθλημα. Βέβαια τα φιλικά προετοιμασίας «αποκάλυψαν» τον τρόπο παιχνιδιού των «κόκκινων» που θα είναι άκρως επιθετικοί, με γρήγορες εναλλαγές της μπάλας στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου και περισσότερες ατομικές ενέργειες.
Η πολυπόθητη έκτη θέση
Εάν η πρώτη θέση της Premier League είναι η πιο δεδομένη από όλες, τότε η πιο αμφίρροπη είναι έκτη. Η θέση για την οποία μάχονται κάθε χρόνο τρεις έως πέντε ομάδες και δίνει το τελευταίο ευρωπαϊκό εισιτήριο. Για αυτό θα «παλέψουν» οι Τότεναμ, Νιούκαστλ και Άστον Βίλα.
Ίσως και κάποια άλλη έκπληξη; Η ομάδα του Άγγελου Ποστέκογλου δύσκολα θα ακολουθήσει τις Γιουνάιτεντ και Τσέλσι που αναμένονται πιο δυνατές από πέρυσι, δεν «ξεγράφεται» όμως μετά την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της. Με το ποσό ρεκόρ των 65 εκατομμυρίων ευρώ έκανε δικό της τον Ντόμινικ Σολάνκε των 19 γκολ με τη Μπόρνμουθ στο τελευταίο πρωτάθλημα. Χάρι Κέιν δεν είναι, μπορεί να προσφέρει όμως τα γκολ του φορ που έλειψαν. Από την άλλη, η Νιούκαστλ με μεταγραφές ουσίας, τον Αλεξάντερ Ίσακ των 21 τερμάτων, τον Άντονι Γκόρντον και τον Χάρβεϊ Μπαρνς να αγωνίζεται κανονικά μετά από ένα χρόνο μπορεί να ονειρεύεται την επιστροφή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Πιο δύσκολο θα είναι το έργο της Άστον Βίλα που θα πρέπει να ανταπεξέλθει τόσο στην Premier, όσο και το Champions League. Μία απαιτητική χρονιά είναι μπροστά της, ωστόσο οι φίλοι της είναι σίγουρο ότι θα την απολαύσουν. Βέβαια υπάρχουν και οι ομάδες που μπορούν να κάνουν την έκπληξη. Πρώτη και καλύτερη η Γουέστ Χαμ. Η ομάδα του Ντίνου Μαυροπάνου κέρδισε τη μάχη της αγοράς, αποκτώντας τους Φίλκριγκ από τη Ντορτμουντ, τον Τοντιμπό από τη Νις, τον Σάμερβιλ από τη Λιντς και τον Γκουίντο Ροντρίγκες από τη Μπέτις. Πρόκειται για ποδοσφαιριστές ελίτ που είναι ικανοί, σε συνδυασμό με τους υπάρχοντες να την «εκτοξεύσουν» αγωνιστικά. Χωρίς μεγάλα ονόματα, αλλά με αρκετή δουλειά από τον Μάρκο Σίλβα η Φούλαμ είναι έτοιμη για ακόμη υψηλότερες πτήσεις.
Οι υποψήφιες προς υποβιβασμό
Όπως ανέβηκαν, έτσι θα κατέβουν Σαουθάμπτον και Ίπσουιτς. Οι δύο ομάδες που πήραν την άνοδο από την Championship δεν εμπνέουν με το υλικό που διαθέτουν. Από αυτές εξαιρείται η Λέστερ που ούτως ή άλλως είχε ποδοσφαιριστές που μπορούσαν να σταθούν στην κορυφαία κατηγορία.
Η παρουσία των Μπρέντφορντ, Γουλβς και Μπόρνμουθ μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο, αφού είναι φανερά αποδυναμωμένες. Οι δε «λύκοι» έχασαν τον Κίλμαν, τον πιο σταθερό κεντρικό τους αμυντικό, ενώ τα «κεράσια» θα πρέπει να καλύψουν τα 19 τέρματα του Σολάνκε. Έβερτον, Κρίσταλ Πάλας και Νότιγχμα Φόρεστ θα έχουν μία θεωρητικά εύκολη παραμονή.