ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η γροθιά της Ιμάνε Κελίφ στην αμφισβήτηση

Βιολογικά είναι γυναίκα, αλλά έχει τα χτυπήματα ενός άνδρα. Η Αλγερινή πυγμάχος έγινε άθελά της viral στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού

Αλέξανδρος Λοθάνο

Η Κάστερ Σεμένια ήταν φαινόμενο. Κέρδιζε με χαρακτηριστική ευκολία κούρσες από 400 έως 1.500 μέτρα, αγκάλιασε δύο φορές την ολυμπιακή δόξα, στο Λονδίνο το 2012 και στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016, αλλά είχε πάντα να αντιμετωπίσει την αμφισβήτηση για το αν ήταν γυναίκα.

Βιολογικά, η δρομέας μεσαίων αποστάσεων από τη Νότια Αφρική γεννήθηκε γυναίκα, αλλά τα τεστ φύλου στα οποία υποβλήθηκε έδειξαν ότι δεν είχε μήτρα ή ωοθήκες, αλλά εσωτερικούς όρχεις, τα ανδρικά σεξουαλικά όργανα που παράγουν τεστοστερόνη και τα επίπεδά της ήταν τριπλάσια από αυτά μιας γυναίκας.

Η Σεμένια, η οποία έφτασε κάποια στιγμή στο σημείο να προσφερθεί για να δείξει στους υπεύθυνους τον κόλπο της (!), ώστε να τους αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας, πάσχει από υπερανδρογονισμό, που χαρακτηρίζεται από υψηλότερα από τα συνηθισμένα επίπεδα τεστοστερόνης, μιας ορμόνης που αυξάνει τη μυϊκή μάζα και τη δύναμη και την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί οξυγόνο.

Από υπερανδρογονισμό πάσχει και η Αλγερινή πυγμάχος Ιμάνε Κελίφ, η οποία τις τελευταίες ώρες έγινε το απόλυτο viral στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, όταν η αντίπαλός της στην κατηγορία μεσαίων βαρών, Ιταλίδα Αντζελα Καρίνι, αποχώρησε μετά από μόλις 46 δευτερόλεπτα, ύστερα από μια βροχή πολύ δυνατών χτυπημάτων. Αρνήθηκε να δώσει το χέρι στη Κελίφ και γονάτισε κλαίγοντας στη μέση του ρινγκ.

«Προτίμησα να σταματήσω για το καλό της υγείας μου. Ποτέ δεν έχω δεχθεί ξανά τέτοια χτυπήματα», έλεγε, ακόμα δακρυσμένη, η Καρίνι, στο πλευρό της οποίας στάθηκε η πρωθυπουργός της χώρας, Τζόρτζια Μελόνι, λέγοντας σχετικά πως «πιστεύω ότι αθλητές που έχουν αντρικά γεννητικά όργανα δεν θα πρέπει να γίνονται δεκτοί σε γυναικείους διαγωνισμούς. Αυτό δεν είναι διότι θέλει κάποιος να τους διακρίνει κατά κάποιου άλλου, αλλά για να προστατευτούν τα δικαιώματα των γυναικών αθλητών που είναι να αγωνίζονται επί ίσοις όροις».

Πριν από λίγους μήνες, η παγκόσμια ομοσπονδία πυγμαχίας απέκλεισε από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα την Ιμάνε Κελίφ, αλλά και τη Λι Γιουν Τινγκ από την Ταϊβάν, επειδή δεν πέρασαν με επιτυχία τα τεστ καταλληλότητας φύλου.

Η ΔΟΕ, όμως, έχει διαφορετικά κριτήρια ελέγχου σε σχέση με την ομοσπονδία πυγμαχίας, την οποία απέβαλε από τις τάξεις της το 2023, έχοντας αγεφύρωτες διαφορές, οι οποίες οδήγησαν μεταξύ άλλων σε αυτή τη σύγκρουση με επίκεντρο τις δύο γυναίκες που στο Παρίσι μπήκαν κανονικά στο ρινγκ.

Η Κελίφ δεν είναι τρανς, αλλά ενδεχομένως intersex. Διαφοροποιούνται, δηλαδή, τα γεννητικά όργανα ή τα χρωμοσώματα σε σχέση με τη «φυσιολογική» γυναίκα. Τα τεστ DNA στα οποία υποβλήθηκε η Αλγερινή έδειξαν ότι έχει χρωμοσώματα «ΧΥ», τα οποία είναι αρσενικά, ενώ τα θηλυκά είναι «ΧΧ».

Το διαβατήριο της Κελίφ αναγράφει «γυναίκα», πήρε μέρος και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, όπου ηττήθηκε από την Ιρλανδή Κέλι Χάμιλτον στα προημιτελικά της κατηγορίας της. Από τότε, όπου και αν αγωνίστηκε, είχε διακρίσεις και, στα 25 της, ονειρεύεται να χαρίσει ένα ολυμπιακό μετάλλιο στη χώρα της.

Μετά τον αγώνα που έγινε θέμα συζήτησης στη γαλλική πρωτεύουσα, δεν στάθηκε στη μεικτή ζώνη για να κάνει δηλώσεις, παρότι την περίμεναν δεκάδες δημοσιογράφοι. Περνώντας από μπροστά τους, όμως, είπε σε έντονο ύφος ότι «είμαι η εκλεκτή του Θεού για να κερδίσω το χρυσό μετάλλιο και θα νικήσω όποιον χρειαστεί για να τα καταφέρω».

Στο πλευρό της και μέσω Διαδικτύου οι συμπατριώτες της, πολλοί εκ των οποίων ανάρτησαν φωτογραφίες της από την παιδική της ηλικία οι οποίες αποδεικνύουν ότι η Κελίφ είναι κορίτσι, γυναίκα.

Γυναίκα, αναμφίβολα, με βιολογικές ιδιαιτερότητες που πιθανόν να της δίνουν προβάδισμα έναντι άλλων γυναικών, όχι όλων όμως. Στις πρώτες δύο συμμετοχές της σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τερμάτισε 17η και 33η αντίστοιχα και συνολικά στην καριέρα της έχει ηττηθεί εννέα φορές. Από γυναίκες, εννοείται.

Η Ιρλανδή Εϊμι Μπρόντχερστ, η οποία τη νίκησε στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 2022 στην Κωνσταντινούπολη, ήταν ξεκάθαρη σε πρόσφατη ανάρτησή της, στην οποία ανέφερε ότι «προσωπικά δεν νομίζω ότι έχει κάνει κάτι για να εξαπατήσει. Νομίζω πως είναι ο τρόπος που γεννήθηκε. Το ότι έχει νικηθεί από εννέα γυναίκες στο παρελθόν τα λέει όλα. Γεννήθηκε intersex. Κανείς δεν ξέρει την πλήρη αλήθεια».

Η Κελίφ αντιμετώπισε από μικρή την αμφισβήτηση για την ενασχόλησή της με ένα παραδοσιακά ανδροκρατούμενο άθλημα, με τον πατέρα της να είναι αντίθετος με αυτή την επιλογή της και να κάνει ό,τι περνούσε από το χέρι του για να την αποτρέψει, χωρίς όμως επιτυχία.

«Το μήνυμά μου στους νέους είναι “ακολουθήστε τα όνειρά σας”. Μην αφήνετε εμπόδια να μπουν στον δρόμο σας, αντισταθείτε σε οποιαδήποτε εμπόδια και ξεπεράστε τα», ανέφερε στο μήνυμά της όταν έγινε πρέσβειρα της UNICEF στην Αλγερία, προσθέτοντας πως «το όνειρό μου είναι να κερδίσω ένα χρυσό μετάλλιο. Αν κερδίσω, οι μητέρες και οι πατέρες μπορούν να δουν πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν τα παιδιά τους. Θέλω ιδιαίτερα να εμπνεύσω κορίτσια και αγόρια που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση στην Αλγερία».

Και αποτελεί έμπνευση, παρά τη διαρκή αμφισβήτηση, η οποία βεβαίως δεν είναι αδικαιολόγητη. Οπως θυμάται, άλλωστε, ο προπονητής της εθνικής ομάδας πυγμαχίας της Ισπανίας και παλαίμαχος πυγμάχος, Ραφαέλ Λοθάνο, «ήρθε για προπονήσεις σε εμάς και δεν μπορούσαμε να τη βάλουμε να πυγμαχήσει με καμία κοπέλα. Με όποια και να τη βάζαμε, της έκανε ζημιά. Τη βάλαμε με τον Χοσέ Κίλες (σ.σ. πυγμάχος που παίρνει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού) και ήταν στα ίσα. Το θεωρώ άδικο».

Aδικη, όμως, είναι και η αντιμετώπιση της οποίας τυγχάνει η Ιμάνε Κελίφ, η οποία είναι αποφασισμένη να δώσει, κυριολεκτικά και μεταφορικά, γροθιά σε κάθε εμπόδιο που υπάρχει ανάμεσα σε αυτήν και στο όνειρο του χρυσού μεταλλίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Διεθνή: Τελευταία Ενημέρωση

Κατατέθηκε σε FIFA και UEFA, για μια νέα διοργάνωση 96 ομάδων και τεσσάρων διαφορετικών κατηγοριών
24sports.com.cy
 |  ΓΕΝΙΚΑ