ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Κολίνα «παίζει» με τον χρόνο

Νέα πρόταση για τη χρονομέτρηση των αγώνων, μετά τα όσα έγιναν στο 7-0 της Λίβερπουλ επί της Γιουνάιτεντ, «έριξε» στο τραπέζι ο πρώην διαιτητής

Κώστας Κουκουλάς

Ένα από τα θέματα που πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, μετά τον θρίαμβο της Λίβερπουλ επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 7-0 πριν από δύο αγωνιστικές στην Premier League, ήταν ο χρόνος των καθυστερήσεων που έδειξε ο διαιτητής της αναμέτρησης, Αντι Μάντλεϊ.

Ο «άρχοντας» του αγώνα κατηγορήθηκε από τον Ιταλό επικεφαλής των διαιτητών της FIFA, Πιερλουίτζι Κολίνα, ότι κράτησε στο τέλος λιγότερο χρόνο από ότι θα έπρεπε σεβόμενος ίσως την ομάδα του Τεν Χάαγκ, που γνώριζε τον διασυρμό από την αντίπαλό της. Όπως επεσήμανε αν και έξι από τα επτά γκολ σημειώθηκαν στο δεύτερο ημίχρονο, ο Μάντελϊ έδειξε μόλις τρία λεπτά έξτρα χρόνο, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τη διαφορά τερμάτων στην τελική κατάταξη του αγγλικού πρωταθλήματος.

Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι η Premier League επίσημα δεν έχει υιοθετήσει το μοντέλο που εφαρμόστηκε στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, σχετικά με τον επιπλέον χρόνο στους αγώνες, αν και την ίδια αγωνιστική με το ντέρμπι τέσσερις από τους δέκα αγώνες άγγιξαν σε διάρκεια τα 100 λεπτά. Επίσης στην πρόσφατη ετήσια συνάντηση της IFAB, ουσιαστικά αποφασίστηκε ότι το «μοντέλο Κατάρ» θα πρέπει να εφαρμοστεί και στα πρωταθλήματα, καθώς άφησε θετικές εντυπώσεις όσον αφορά στον πρόσθετο χρόνο που κρατήθηκε στους αγώνες του Μουντιάλ, ενώ δεν «πέρασε» η πρόταση σε συγκεκριμένες στιγμές των αγώνων να σταματά η χρονομέτρηση, όπως γίνεται στο μπάσκετ.

Στη συζήτηση που είχε μέσω τηλεδιάσκεψης την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή τα όσα συνέβησαν στο «Ανφιλντ», ο Κολίνα έριξε στο τραπέζι την ιδέα του «Κανόνα του Ελέους» που εφαρμόζεται στους ερασιτεχνικούς αγώνες μπέιζμπολ στις ΗΠΑ και επιτρέπει στους διαιτητές να επισπεύσουν το τέλος ενός αγώνα, αν η διαφορά στο σκορ είναι τέτοια που οδηγεί την μία ομάδα στον διασυρμό. «Ίσως στο μέλλον να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να πούμε ότι δεν πρέπει να δίνεται επιπλέον χρόνος στο τέλος του αγώνα αν υπάρχει διαφορά μεγαλύτερη από Χ γκολ μεταξύ των δύο ομάδων, αλλά αυτό θα πρέπει να είναι στους νόμους του παιχνιδιού. Μέχρι όμως να γίνει αυτό –αν γίνει- ο κάθε αγώνας πρέπει να αντιμετωπίζεται ισότιμα για λόγους δικαιοσύνης, ανεξάρτητα από τη διαφορά του σκορ. Για παράδειγμα στο παιχνίδι Ισπανία – Κόστα Ρίκα στο Παγκόσμιο Κύπελλο, η Ισπανία προηγήθηκε με 6-0 και δόθηκαν οκτώ λεπτά έξτρα χρόνου, όπου οι Ισπανοί σημείωσαν ακόμα ένα τέρμα το οποίο αν δεν είχε μπει, μπορεί να επηρέαζε διαφορετικά την τελική κατάληξη του ομίλου και την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Γενικά: Τελευταία Ενημέρωση