ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κροάτες χούλιγκαν «Bad Blue Boys»: Χίτλερ, Πάβελιτς και… ποδόσφαιρο

Οι Κροάτες που οργανώθηκαν τη δεκαετία του 1980 με σκοπό την υποστήριξη της Ντιναμό αποτελούν πλέον μια από τις πιο σκληρές νεοναζιστικές οργανώσεις στον κόσμο

Kathimerini.gr

Άκης Τριανταφύλλου

Το 1983 ο Σον Πεν με τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην ταινία «Bad Boys», θα ξεκινούσε μια αξιοζήλευτη καριέρα στο Χόλιγουντ, με τον τίτλο του «σκληρού» να τον ακολουθεί.

Στην τότε ενωμένη Γιουγκοσλαβία, όπου μετά τον θάνατο του Τίτο, οι εθνικιστικές τάσεις άρχισαν να ξυπνούν ολοένα και πιο πολύ, «τα κακά παιδιά» και η δράση του Αμερικανού ηθοποιού στην ταινία, φαίνεται πως αποτέλεσε την έμπνευση για την ίδρυση ενός πυρήνα οπαδών που θεωρείται ο πιο σκληροπυρηνικός σε όλη την Ευρώπη, των «Bad Blue Boys».

 

Είναι οι οργανωμένοι οπαδοι της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που το βράδυ της Δευτέρας προκάλεσαν έναν θάνατο, τραυματισμούς και αποτρόπαια επεισόδια έξω από την «OPAP Arena».

Η ακριβής ημερομηνία ίδρυσης των «Bad Blue Boys» είναι η 17η Μαρτίου του 1986 στο Ζάγκρεμπ, με μέλη από διάφορες περιοχές της πόλης. Σε αυτά τα 37 χρόνια ζωής, οι νέοι Κροάτες που οργανώθηκαν με σκοπό τη υποστήριξη της αγαπημένης τους Ντιναμό, μετεξελίχθηκαν σε μια από τις πιο σκληρές νεοναζιστικές οργανώσεις στον κόσμο. Μια οργάνωση που υπό τον μανδύα του οπαδικού κινήματος έχει σκορπίσει τον φόβο και τον τρόμο σε δεκάδες μέρη της Ευρώπης με τη δράση της.

Οπου έπαιζε η Ντιναμό, επικρατούσε συναγερμός για την επιδρομή των BBB και τις παρελάσεις τους με ναζιστικά συνθήματα, όπως στο Μιλάνο. Ολοι γνώριζαν, μεταξύ αυτών και η UEFA, πως δεν είναι απλά ένας οπαδικός στρατός αλλά ένας κανονικός στρατός, αποτελούμενος από μέλη, που αγαπημένο τους σήμα είναι η σβάστικα, χαιρετισμός το υψωμένο χέρι και λατρεμένα τους πρόσωπα, ο Αδόλφος Χίτλερ και ο Κροάτης φασίστας ηγέτης των Ούστασι, Άντε Πάβελιτς, που συνεργάστηκε με τις δυνάμεις του Αξονα.

Η εξωγηπεδική τους δράση εμφανίστηκε πολύ νωρίς, μόλις τέσσερα χρόνια μετά την ιδρυσή τους. Το 1990 και λίγο πριν την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, στις πρώτες πολυκομματικές εκλογές στην Κροατία, υποστήριξαν μαζικά τον Φράνιο Τούτζμαν που μεθόδευσε την ανεξαρτητοποίησή της. Αλλωστε στον πυρήνα της ιδεολογίας τους ζυμώνονταν για χρόνια οι σκέψεις για μια ανεξάρτητη Κροατία.

Το… πρώτο αίμα του πολέμου

Με το σύνθημα «όταν είσαι χαρούμενος χτύπα έναν Σέρβο, όταν είσαι χαρούμενος μαχαίρωσε έναν Σέρβο», στις 13 Μαϊου του ίδιου έτους, ήταν οι πρωταίτιοι των αιματηρών επεισοδίων στο ντέρμπι του «Μάξιμιρ» με τον Ερυθρό Αστέρα, ένα παιχνίδι που κατά πολλούς ήταν η αρχή του εμφυλίου μεταξύ Σερβίας – Κροατίας στην διαλυόμενη χώρα.

Οι ΒΒΒ βγήκαν από το πέταλό τους, όρμησαν στον αγωνιστικό χώρο και επιτέθηκαν στους 2.000 οπαδούς του Ερυθρού Αστέρα που ένοιωσαν το μένος τους, προσπαθώντας να προστατευτούν από τον πετροπόλεμο που δέχονταν, ξηλώνοντας τις διαφημιστικές πινακίδες του γηπέδου. Απολογισμός: 79 τραυματίες αστυνομικοί και 59 οπαδοί.

Η κροατική τηλεόραση κάποια χρόνια αργότερα, γύρισε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ο πόλεμος για την πατρίδα ξεκίνησε στο Μάξιμιρ», δείγμα της πίστης ότι εκείνο το παιχνίδι έφερε τον πόλεμο.

 

Ο Τούτζμαν ωστόσο αργότερα ήρθε σε κόντρα με τους ΒΒΒ, όταν αποφάσισε να αλλάξει το όνομα της Ντιναμό (εξαιτίας του «κομμουνιστικού του παρελθόντος») σε Κροάσια. Τότε το «Μάξιμιρ» έγινε αφιλόξενο όχι μόνο για αντιπάλους αλλά και για εκείνον αφού σε κάθε επίσκεψή του οι αποδοκιμασίες ήταν τόσο έντονες και τα συνθήματα εναντίον του τόσο χυδαία που συχνά «έπεφτε» ο φυσικός ήχος στις ζωντανές μεταδόσεις των αγώνων…

Μετά το 1999, όταν ο Τούτζμαν δεν βρισκόταν πια στην εξουσία, η Κροάσια έγινε ξανά Ντιναμό και οι Bad Blue Boys δεν σταμάτησαν να… εξελίσσονται.

Με μέλη αρκετούς βετεράνους του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας, η αλήθεια για το τι πραγματικά πρεσβεύουν, αποτυπώθηκε μια φορά το 2008, όταν σε κεντρικό σημείο του Ζάγκρεμπ, ένα μεγάλο γκράφιτι που έφερε την υπογραφή τους, κήρυσσε «θάνατο στους δημοσιογράφους». Αλλά και το 2015 όταν στο «Μάξιμιρ» τραγουδούσαν το σύνθημα της Ουστάσι σε ματς της Εθνικής με τη Νορβηγία. Τρία χρόνια μετά δεν υπήρχε η παραμικρή αμφιβολία όταν σε αστυνομική επιχείρηση στα γραφεία του συνδέσμου βρέθηκαν χιλιάδες πολεμικά εξαρτήματα (όπλα, ρόπαλα, πυροτεχνήματα, μάσκες full face, πυρομαχικά για πυροβόλα όπλα) ενώ γκράφιτι με τον Αδόλφο Χίτλερ και τον Άντε Πάβελιτς «κοσμούσαν» τους τοίχους.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Γενικά: Τελευταία Ενημέρωση

Κατατέθηκε σε FIFA και UEFA, για μια νέα διοργάνωση 96 ομάδων και τεσσάρων διαφορετικών κατηγοριών
24sports.com.cy
 |  ΓΕΝΙΚΑ