ΚΥΠΕ
Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να διαθέσει επιπρόσθετο ποσό ύψους 4,6 εκατομμυρίων ευρώ για ομάδες επηρεαζόμενων αγροτών, λόγω των μέτρων περιορισμού του κορωνοϊού.
Τα ακριβή ποσά που θα διατεθούν ανά ομάδα επηρεαζομένων, θα προσδιοριστούν μέσα από λεπτομερή σχέδια που θα ετοιμαστούν εντός των επόμενων ημερών.
Ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, μιλώντας μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου διευκρίνισε ότι μέρος του πιο πάνω ποσού στήριξης θα μπορεί να καλυφθεί από ανακατανομή αμιγώς ευρωπαϊκών ή/και συγχρηματοδοτούμενων πόρων, με την αξιοποίηση των εργαλείων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όπως προβλέπεται και σε προτάσεις Κανονισμών που δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Διευκρινίζεται ότι, σε περίπτωση που μικρή γεωργική επιχείρηση έχει τη δυνατότητα να λάβει ενίσχυση από τα νέα Σχέδια Κρατικής Ενίσχυσης για μικρές επιχειρήσεις που εγκρίθηκαν σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από Πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών, θα πρέπει να επιλέξει το μέτρο στήριξης που επιθυμεί, για αποφυγή του ενδεχομένου διπλής χρηματοδότησης.
Το Υπουργείο, τόνισε, σε συνεργασία και συνεχή συνεννόηση με τις αγροτικές οργανώσεις, παρακολουθεί την κατάσταση και τα προβλήματα που δημιουργούνται σε όλους τους κλάδους του αγροτικού τομέα, ώστε να σχεδιαστούν και νέες υποστηρικτικές δράσεις, όπου και όταν χρειαστεί.
Οι επηρεαζόμενες ομάδες αφορούν:
-Αιγοπροβατοτρόφους, λόγω της μη διάθεσης του αναμενόμενου αριθμού ζώων, καθώς και της μειωμένης τιμής διάθεσης του κρέατος. Όπως είπε ο Υπουργός, βρίσκονται σε εξέλιξη και οι άλλες πρωτοβουλίες που ανέλαβε το Υπουργείο για στήριξη των αιγοπροβατοτρόφων, όπως αυτές συμφωνήθηκαν με τις αγροτικές οργανώσεις.
-Αμπελουργούς, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω μειωμένης ζήτησης οινοποιήσιμων σταφυλιών, ως αποτέλεσμα της χαμηλής κατανάλωσης κυπριακού κρασιού που προκύπτει από την αναστολή εργασιών των ξενοδοχείων, εστιατορίων και άλλων επιχειρήσεων εστίασης.
-Παραγωγούς λαχανικών, φρέσκων αρωματικών φυτών και φράουλας, λόγω περιορισμένης ζήτησης και για διαχείριση του ρίσκου της άγνωστης μελλοντικής ζήτησης για τα προϊόντα τους.
-Ανθοκόμους και ιδιαίτερα παραγωγούς κομμένων ανθέων και εποχιακών φυτών γλάστρας, όπως και ιδιοκτήτες φυτωρίων, λόγω καταστροφής των προϊόντων τους που δεν διατέθηκαν.
-Παραγωγούς που πωλούσαν τα προϊόντα τους στις Λαϊκές Αγορές και για δύο σχεδόν μήνες δεν είχαν εναλλακτικό τρόπο διάθεσής τους.
-Καλλιεργητές εσπεριδοειδών με όψιμες ποικιλίες πορτοκαλιών, λόγω δυσκολιών στη συγκομιδή και στη διάθεση τους στην αγορά.
Γεωργούς που αρδεύουν τεμάχια σε περιοχές εκτός Κυβερνητικών Υδατικών Έργων και άρα δεν επωφελούνται από το πρώτο πακέτο στήριξης του αγροτικού τομέα.
Ο κ. Καδής είπε ότι η Κυβέρνηση αναγνωρίζει τον ρόλο του πρωτογενούς τομέα και, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, τον στηρίζει ποικιλότροπα, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεχίσουν οι γεωργοί μας να παράγουν ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα, ώστε αυτά να φθάνουν καθημερινά στο τραπέζι μας.
Υπενθύμισε ότι ήδη ένα πακέτο μέτρων εγκρίθηκε στις 26 Μαρτίου από το Υπουργικό Συμβούλιο και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, παραχώρηση δωρεάν ποσότητας νερού προς τους γεωργούς που υδροδοτούνται από Κυβερνητικά Υδατικά Έργα, διευκολύνσεις για την αποπληρωμή των τιμολογίων νερού, μη επιβολή τέλους υπερκατανάλωσης νερού για το 2019 και μη αποκοπή του νερού σε αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις λόγω καθυστερημένων οφειλών.
Όσον αφορά στις αποζημιώσεις για ζημιές που είχαν υποστεί συγκεκριμένοι τύποι καλλιεργειών κατά την προηγούμενη περίοδο, αυτές καταβλήθηκαν έγκαιρα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Υπουργό, παραχωρήθηκε ποσό πέραν των 11 εκατομμυρίων ευρώ, που υπερβαίνει κατά πολύ τον μέσο όρο αντίστοιχων αποζημιώσεων της τελευταίας εικοσαετίας.
Ξεκαθάρισε ότι παράπονα αγροτών για χαμηλές αποζημιώσεις εξετάζονται αυτή την περίοδο από το Υπουργείο Γεωργίας και, σε συνεννόηση με τις αγροτικές οργανώσεις, θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις.
Διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό του αγροτικού κόσμου, λαμβάνοντας όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα και τις αποφάσεις εκείνες που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση των απρόσμενων προκλήσεων που έχουν προκύψει από την πανδημία του κορωνοϊού αλλά και των άλλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας.