ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τσιελεπής: Aκρως επικίνδυνη η δήλωση Αναστασιάδη

Ο Πρόεδρος δέχεται ότι μπορούν να προστατεύονται δικαιώματα των Τ/κ σε μια ξεχωριστή ανεξάρτητη οντότητα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Γραπτή δήλωση εξέδωσε σήμερα ο Επικεφαλής Γραφείου Κυπριακού Κ.Ε. ΑΚΕΛ Τουμάζος Τσιελεπής, για την τοποθέτηση Αναστασιάδη αναφορικά με ΑΟΖ του ψευδοκράτους

Η χθεσινή δήλωση του απερχόμενου Προέδρου αναφορικά με την ΑΟΖ είναι απαράδεκτη και άκρως επικίνδυνη για την Κυπριακή Δημοκρατία, σημειώνεται στην ανακοίνωση. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι αν οι Τούρκοι «επιλέγουν να προστατεύσουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σε μια ξεχωριστή, ανεξάρτητη οντότητα, τότε θα πρέπει να περιοριστούν εις όσα αναλογούν στην ΑΟΖ της εν λόγω παρανόμου οντότητας. Και συνεπώς δεν έχουν λόγο να αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Στην προαναφερθείσα δήλωση υπάρχουν δύο τεράστια ατοπήματα:
Πρώτο, δεν είναι δυνατό ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να δέχεται ότι μπορούν να προστατεύονται δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σε μια ξεχωριστή, ανεξάρτητη οντότητα. Τόσο τα ατομικά όσο και τα κοινοτικά τους δικαιώματα μπορούν να τύχουν αποτελεσματικής προστασίας μόνο σε ένα ενωμένο κράτος υπό ομοσπονδιακή σκεπή.

Δεύτερο, δεν μπορεί ο ίδιος ο Πρόεδρος να δέχεται ότι αναλογεί ΑΟΖ στην παράνομη οντότητα. Η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μία και αδιαίρετη και εκτείνεται σε ολόκληρο το θαλάσσιο χώρο, ελεύθερο και κατεχόμενο. Το μόνο σχετικό ζήτημα που εκκρεμεί είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Τουρκία σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες της Συνθήκης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, κάτι που διασφαλίζεται με τις συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ αναφορικά με τις θαλάσσιες ζώνες.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το μεγάλο ατόπημα Αναστασιάδη δεν σημαίνει αλλαγή πλεύσης από την ομοσπονδία στα δύο χωριστά κράτη. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η αποχώρηση του Προέδρου από το Κρανς Μοντανά την ώρα που ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία απαιτούσαν από την Τουρκία να αποδεχθεί τερματισμό των εγγυήσεων και των όποιων επεμβατικών δικαιωμάτων από την πρώτη μέρα δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με διχοτομικούς προσανατολισμούς. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τέτοιες τοποθετήσεις δίνουν άλλοθι στην Τουρκία να συνεχίσει να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ολόκληρη τη θαλάσσια επικράτειά της.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X