«Ο Πρόεδρός μας ενημέρωσε τους βουλευτές μας ότι θα παραστεί στις φετινές τελετές της 20ης Ιουλίου στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) θα είναι παρόν στις τελετές της 20ης Ιουλίου με υψηλόβαθμα στελέχη, με την κεντρική εκτελεστική επιτροπή και τους βουλευτές μας. Φέτος θα δείξουμε ότι βρισκόμαστε στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων».
Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα με την παραπάνω τοποθέτηση, ο εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ ανακοίνωσε τη συμμετοχή του ΑΚΡ στους φετινούς «εορτασμούς» της 20ης Ιουλίου. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγγίπ Ερντογάν θα σπεύσει στα κατεχόμενα μαζί με τους νομοθέτες του ΑΚΡ για να προβάλει το μήνυμα της λύσης των δυο κρατών, στην οποία επιμένει ο ηγέτης των Τ/κ, Ερσίν Τατάρ, παρά το νέο αδιέξοδο στην πρόσφατη άτυπη διάσκεψη της Γενεύης.
Η δρομολόγηση της νέας επικοινωνιακής φιέστας της Άγκυρας στην Κύπρο, στα πλαίσια της οποίας αναμένονται εξελίξεις στο Βαρώσι και στο «αεροδρόμιο» του Λευκονοίκου, προκαλεί τριγμούς στον άξονα Άγκυρας-Βρυξελλών.
Πυρά Ερντογάν προς Λάιεν
Μαζί με την Λευκωσία, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αναμένει με έντονο προβληματισμό τα μηνύματα που θα στείλει από τα κατεχόμενα ο Ερντογάν στις 20η Ιουλίου. Στην σκιά της πρόσφατης συνόδου κορυφής της ΕΕ, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν οι σχέσεις με την Τουρκία, η ΕΕ ζητά από την Άγκυρα να μην ανεβάζει τους τόνους στην Ανατολική Μεσόγειο. Η τουρκική πλευρά «απαντά» στις Βρυξέλλες υπενθυμίζοντας τις δικές της κόκκινες γραμμές στο Κυπριακό και στην ευρύτερη περιοχή.
Οι τελευταίες πληροφορίες από την τουρκική πλευρά δείχνουν ότι παρασκηνιακά στον άξονα Βρυξελλών-Άγκυρας συνεχίζονται οι επαφές για τη διατήρηση του ήρεμου κλίματος σε Αν. Μεσόγειο και Αιγαίο και μετά της 20η Ιουλίου, κατά την διάρκεια του δεύτερου μισού του 2021. Καλά ενημερωμένες πηγές στην τουρκική πρωτεύουσα εκτιμούν ότι μέχρι στιγμής η συγκεκριμένη προσπάθεια δεν έχει θετικό αποτέλεσμα. Και αυτό διότι η Άγκυρα επιμένει στην λύση των δυο κρατών και στις δικές της, «ιδιαίτερες» θέσεις στο ζήτημα της ΑΟΖ.
Την Παρασκευή, ο Ερντογάν έδωσε στην δημοσιότητα λεπτομέρειες από την πρόσφατη επικοινωνία του με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Στην Άγκυρα, έμπειροι αναλυτές θεωρούν ότι αυτή η κίνηση του Τούρκου Προέδρου δεν είναι τυχαία. Εξωτερικεύοντας τον εκνευρισμό του για την ένταση που προκαλεί το Κυπριακό στις σχέσεις της χώρας του με την Δύση, ο Τούρκος Πρόεδρος δίνει πληροφορίες που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα έβλεπαν τα φώτα της δημοσιότητας.
Σύμφωνα με τον Ερντογάν, σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεντου ζήτησε να μην ανεβάσει τους τόνους κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στα κατεχόμενα. Η απάντηση του Ερντογάν σε αυτήν την εισήγηση της Ευρωπαίας πολιτικού ήρθε σε ειρωνικό τόνο: «Εφόσον πρώτα μου υποδείξετε τα μηνύματα που πρέπει να στείλω θα (μπορούσα να) διαβάσω εκεί (στην Κύπρο) το κείμενο (σας)!» Δηλώνοντας ότι η τουρκική πλευρά δεν δέχεται εντολές από το εξωτερικό, ο Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλιστούν τα τουρκικά συμφέροντα στην Αν. Μεσόγειο.
Στην Άγκυρα, αναλυτές συνδέουν την νέα έκρηξη θυμού του Ερντογάν για το Κυπριακό και τις σχέσεις της χώρας του με την ΕΕ, με δυο εξελίξεις. Πρώτον, η Τουρκία επιμένει στην τροποποίηση της βάσης της λύσης του Κυπριακού προβλήματος.
Στα πλαίσια αυτής της επιμονής η Άγκυρα κλείνει την πόρτα στον διορισμό νέου αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό και εκπέμπει στην διεθνή κοινότητα το μήνυμα ότι το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί μόνο σε περίπτωση που κατοχυρωθεί η αρχή της κυριαρχικής ισότητας. Δεύτερον, η δρομολόγηση νέων εργασιών στην κυπριακή ΑΟΖ για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκαλεί εκνευρισμό στην τουρκική πλευρά. Στην Άγκυρα κερδίζει έδαφος όλο και περισσότερο η ιδέα ότι η τουρκική πλευρά καλείται να απαντήσει στις νέες εργασίες με δικά της «αντίμετρα».
«Είμαι εκπρόσωπος της σχολής σκέψης του Ραούφ Ντενκτάς»
Λίγο πριν από την 20η Ιουλίου, αναμένοντας τον Τούρκο Πρόεδρο και την συνοδεία του στα κατεχόμενα, ο Τατάρ επιμένει στην σκληρή ρητορική του για το Κυπριακό. Από την Τουρκία, την οποία επισκέφθηκε τις προηγούμενες ημέρες, ο Τατάρ ξεκαθάρισε τόσο την προσκόλληση της ηγεσίας του στην λύση των δυο κρατών όσο και στην δρομολόγηση του τουρκικού σχεδίου για το Βαρώσι. Στο Ελαζίγ, μιλώντας στον τοπικό τύπο, ο Τατάρ επεσήμανε ότι στις 20 Ιουλίου η τ/κ πλευρά και η Άγκυρα θα εκπέμψουν σημαντικά μηνύματα για το Κυπριακό. Στα πλαίσια αυτής της προειδοποίησης, δήλωσε ότι η λύση των δυο κρατών αποτελεί μονόδρομο για την τουρκική πλευρά. Επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι ανήκει στην σχολή σκέψης του Ραούφ Ντενκτάς και είναι «εθνικιστής Τούρκος της Κύπρου», ο Τατάρ απέκλεισε για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο της ομοσπονδιακής λύσης με το σκεπτικό ότι οι Τ/κ δεν μπορούν να γίνουν κομμάτι μιας ένωσης, στην οποία δεν θα συμμετάσχει η Τουρκία. «Εμείς οι Τούρκοι εθνικιστές της Κύπρου δεν θα επιτρέψουμε ποτέ την αποκοπή της Κύπρου από την Τουρκία. Πρέπει να συνεχίσουμε να εκπέμπουμε τα σωστά μηνύματα. Όταν εξετάζουμε τις ισορροπίες στην περιοχή, βλέπουμε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να συνεργαστούμε (στενά) με την Τουρκία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τατάρ. Σημειώνεται ότι ο Τατάρ επέμενε και στην σημασία του τουρκικού σχεδίου για το Βαρώσι τονίζοντας τα εξής: «Η επιστροφή του Βαρωσίου είναι πλέον εκτός ημερήσιας διάταξης. Το Βαρώσι ανήκει στο ΕΒΚΑΦ. Είναι απαράδεκτο να παραμείνει κλειστό για άλλα 46 χρόνια. Στο παρελθόν, ήταν ένας πολύ σημαντικός τουριστικός προορισμός και στην νέα περίοδο, παρά την πανδημία, έχει πολλούς επισκέπτες. Έχει ήδη καταστεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της ΤΔΒΚ».