Kathimerini.gr
Συνεχίστηκε και χθες, δεύτερη ημέρα, η ευφορία στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να προσεγγίζει τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ μηνών χάρις στην πρόοδο επί του εμβολίου του κορωνοϊού των Pfizer και ΒioNTech. Οι ανησυχίες ωστόσο δεν έχουν υποχωρήσει ως προς τις οικονομικές επιπτώσεις της νόσου, οι οποίες ανησυχίες έθεσαν και ένα όριο στα κέρδη των μετοχών.
Από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού η εικόνα ήταν μεικτή, καθώς πριν από το κλείσιμο της αγοράς χθες ο Dow Jones και ο S&P 500 ακολουθούσαν διαφορετικές τάσεις, με τον μεν πρώτο να ενισχύεται 0,69% και τον δεύτερο να έχει οριακή πτώση 0,06%, διότι η κάμψη στις μετοχές της υψηλής τεχνολογίας δεν αντισταθμίστηκε από την άνοδο στον κλάδο ενέργειας και βαριάς βιομηχανίας. Οι επενδυτές στην αμερικανική αγορά στοιχημάτιζαν πως το ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον, το οποίο εκδηλώθηκε από τις αρχές Νοεμβρίου, έχει ξεπεράσει τις προοπτικές για οικονομική ανάκαμψη, ενόσω σε όλο τον κόσμο παρατηρείται σοβαρή αύξηση περιστατικών. Το αργό Νέας Υόρκης ενισχύθηκε 1,96% στα 41,08 δολάρια το βαρέλι.
Πιο αναλυτικά, στη Γηραιά Ηπειρο ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,9% χθες, αφότου τη Δευτέρα είχε κέρδη 4%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με κέρδη 1,79%, με 0,51% ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη, με 1,55% ο CAC 40 στο Παρίσι, με 0,49% ο FTSE MIB στο Μιλάνο, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο είχε με 3,38% ο IBEX στη Μαδρίτη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε πως σήμερα θα εγκρίνει σύμβαση για την προμήθεια του δυνητικού εμβολίου των Pfizer και BioNTech. «Οι ευρωπαϊκές αγορές σταθεροποιούν τα κέρδη τους», δήλωσε χθες ο αναλυτής Μίλαν Κατκόβιτς της χρηματιστηριακής Αxi, προσθέτοντας πως μέχρι στιγμής μέσα στον Νοέμβριο οι τιμές των μετοχών των ευρωπαϊκών ομίλων έχουν σημειώσει άνοδο 12%. Κι ενώ ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να εδραιώσει μια ήρεμη εξωτερική πολιτική, οι σκληρές αλλά ανομοιογενείς καραντίνες απειλούν τη νεοπαγή ανάκαμψη στην Ευρώπη, οπότε «είναι σημαντικό να αποφευχθεί μια παλινδρόμηση της οικονομίας, που θα έπληττε την εμπιστοσύνη εταιρειών και καταναλωτών», τονίζει, τέλος, ο κ. Κατκόβιτς.