Kathimerini.com.cy
Αίτημα του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ θα πρέπει να είναι η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό με τη συμμετοχή των πέντε χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε σήμερα ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας.
Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, στο Παραλίμνι, ο κ. Λιλλήκας είπε πως παρακολουθεί «τις τελευταίες ημέρες τον κ. Αναστασιάδη «να πέφτει συνεχώς σε αντιφάσεις, αναφορικά με το τί πρέπει να γίνει στο Κυπριακό. Από τη μια δηλώνει ότι είναι έτοιμος να συνεχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που διακόπηκαν, την άλλη δηλώνει ότι θα πρέπει προτού συγκληθεί μια νέα Διάσκεψη για το Κυπριακό να υπάρξει καλή προετοιμασία, ενώ ταυτόχρονα δηλώνει, τουλάχιστον μετά την επίσκεψη του στη Μόσχα, ότι θέλει την εμπλοκή και την συμμετοχή των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σε μια Διάσκεψη για το Κυπριακό».
Αυτό, συνέχισε, «δεν μπορεί να είναι επανάληψη της ίδιας Διάσκεψης. Για να συμμετέχουν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, που είναι απαραίτητο και ήταν πάγια θέση μου, την οποία δυστυχώς ο κ. Αναστασιάδης απέρριπτε στο Εθνικό Συμβούλιο με διάφορα προσχήματα, θα πρέπει όχι να επαναληφθεί το μοντέλο της Διάσκεψης του Κραν Μοντάνα ή της Γενεύης, αλλά να συγκληθεί Διάσκεψη σε νέα φάση και αυτή θα πρέπει να είναι Διεθνής Διάσκεψη για να μπορούν να συμμετέχουν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας», ανέφερε.
Κατά συνέπεια, πρόσθεσε, «θα πρέπει ο κ. Αναστασιάδης να ξεκαθαρίσει τί είναι που θέλει. Όταν στέλνει στον Γενικό Γραμματέα και στη διεθνή κοινότητα αντιφατικά μηνύματα τότε δεν θα πρέπει να αναμένει θετικές εξελίξεις προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι καθοριστικής σημασίας, όντως αν έχει πειστεί, γιατί δεν είμαι βέβαιος, ότι απαιτείται Διεθνής Διάσκεψη, αυτό να είναι το αίτημα του προς τον ΓΓ και όχι επανάληψη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν», είπε, και πρόσθεσε πως «το αίτημα πρέπει να είναι η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης με τη συμμετοχή των 5 χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Αναφορικά με την επίσκεψή του στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, ο κ. Λιλλήκας είπε πως «έχουμε διαπιστώσει για μια ακόμα φορά ότι ενώ προχωρούμε στο ΓεΣΥ υπάρχουν ακόμα ελλείψεις στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτά τα προβλήματα θα πρέπει να επιλυθούν πριν την αυτονόμηση των Γενικών Νοσοκομείων έτσι ώστε τα κρατικά νοσηλευτήρια να μπορούν να ανταποκριθούν στις συνθήκες του ανταγωνισμού που θα δημιουργηθούν».
Πρόσθεσε ότι «τα κρατικά νοσηλευτήρια κρατήθηκαν μέσα σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες, λόγω της οικονομικής κρίσης, χάρη στην καλή θέληση και την εργατικότητα των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού. Θα πρέπει το κράτος να προσφέρει προστασία σε αυτούς τους ανθρώπους, αυξάνονται τα κρούσματα βίας σε βάρος γιατρών και νοσηλευτών και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αυξήσει τα μέτρα ασφάλειας αλλά δεν βλέπουμε πρακτικά αποτελέσματα».
Σημείωσε ακόμα ότι «είναι ευθύνη του κράτους, όχι μόνο η υγεία των ασθενών και των πολιτών, αλλά και η υγεία και η ασφάλεια του προσωπικού που εργάζεται στα κρατικά νοσηλευτήρια αν θέλουμε να κρατήσουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές και να μην δούμε νέες παραιτήσεις που να οδεύουν προς τον ιδιωτικό τομέα. Γι’ αυτό αναμένουμε από την κυβέρνηση ότι θα πάρει πρακτικά μέτρα και όχι δηλώσεις ακαδημαϊκού χαρακτήρα».
Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα «θα πρέπει να επισπευσθούν κάποιες διαδικασίες που είναι απαραίτητες να γίνουν, εάν θέλουμε να τεθεί σε εφαρμογή το ΓΕΣΥ. Η κοστολόγηση των υπηρεσιών στα κρατικά νοσηλευτήρια βρίσκεται στα πρώτα στάδια, το ιατρικό προσωπικό δεν μπορεί από μόνο του να κοστολογήσει τη θεραπεία στα κρατικά νοσηλευτήρια», είπε, και σημείωσε πως «αυτό είναι ευθύνη οικονομολόγων και λογιστών και γι’αυτό θα πρέπει η Κυβέρνηση να δώσει αυτή τη βοήθεια σε κάθε κρατικό νοσηλευτήριο εάν θέλει να κλείσει σύντομα η κοστολόγηση και να είναι και αντικειμενική, για να μπορεί να συμβληθεί με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας».