ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΑΚΕΛ σε Προδρόμου: Να απευθυνθεί στο δικηγόρο του κ. Αμπράμοφ

Κόντρα Κυβερνητικού Εκπροσώπου με το ΑΚΕΛ για τα διαβατήρια

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

«Θα ήταν χρήσιμο ο κύριος Προδρόμου να συνεννοείται με τον Πρόεδρο προτού κάνει δηλώσεις, για να μην τον εκθέτει περισσότερο και ανεπανόρθωτα» αναφέρει σε νέα γραπτή του ανακοίνωση το ΑΚΕΛ.

«Πράγματι, ο Ρώσος επιχειρηματίας κ. Αμπράμοφ, που δραστηριοποιούνταν επιχειρηματικά στην Κύπρο από το 2006, αιτήθηκε το 2010 την παραχώρηση υπηκοότητας. Αφού πληρούσε τα κριτήρια και μέχρι τότε τίποτα δεν είχε καταγγελθεί εναντίον του, η αίτηση του εγκρίθηκε. Αν ο κ. Προδρόμου έχει άλλη σχετική ερώτηση δεν έχει παρά να μεταβεί δίπλα, στο γραφείο του Προέδρου Αναστασιάδη και να τον ρωτήσει επί αυτού, διότι ο κ. Αμπράμοφ ήταν πελάτης του Νίκου Αναστασιάδη. Δεν μπορεί, κάτι περισσότερο θα ξέρει ο κ. Αναστασιάδης».

Κόντρα Κυβέρνησης – ΑΚΕΛ για τα διαβατήρια

Η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ παρερμηνεύει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σε σχέση με τις έρευνες για πολιτογραφήσεις είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου. 

Σε δηλώσεις του το απόγευμα στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος είπε «τι άλλο από κακή πίστη και πρόθεση να διαβάλει σημαίνει η προσπάθεια του ΑΚΕΛ να σχολιάζει το επενδυτικό πρόγραμμα, με ειδικές αναφορές στο πρώην δικηγορικό γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, όταν είναι δημόσια γνωστό, στη βάση στοιχείων που κατατέθηκαν στη Βουλή, ότι το γραφείο αυτό έχει παρουσιάσει μόνο 41 αιτήσεις από ένα σύνολο πέραν των τεσσάρων χιλιάδων. Ο Πρόεδρος έχει δημόσια τοποθετηθεί ζητώντας οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να υποδείξει αν υπήρξε έστω και μια περίπτωση εύνοιας ή ατασθαλίας σχετικά με αυτές τις αιτήσεις.

Το να διασπείρει κάποιος ανεύθυνα υπονοούμενα, όπως κάνει το ΑΚΕΛ, μαρτυρά τις πραγματικές προθέσεις.
Η σημερινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ παρερμηνεύει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Η Κυβέρνηση δεν θα κάνει έρευνα για τον εαυτό της, όπως λανθασμένα ισχυρίζεται το ΑΚΕΛ. Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει εξουσιοδοτηθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και πρόκειται να διερευνήσει:

1. Συγκεκριμένες περιπτώσεις, δηλαδή πολιτογραφημένα πρόσωπα, για τις οποίες περιπτώσεις υπάρχουν καταγγελίες ή εγείρονται θέματα από δημοσιεύματα. Θα διερευνηθεί το κατά πόσο, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ικανοποιούσαν αρχικά τα κριτήρια που ίσχυαν όταν αποφασίστηκαν οι πολιτογραφήσεις, έχουν προκύψει στη συνέχεια πρόσθετα στοιχεία ή άλλοι λόγοι επανεξέτασης.

2. Ο Υπουργός Εσωτερικών θα διερευνήσει το σύνολο των πολιτογραφήσεων που έγιναν πριν το 2018. Δηλαδή, πριν να αλλάξουν επί το αυστηρότερο τα κριτήρια που εφαρμόζονται και αυτή η διερεύνηση θα γίνει χρησιμοποιώντας εργαλεία που έχουν αποκτηθεί πρόσφατα, όπως σχετικό ηλεκτρονικό πρόγραμμα και πρόσβαση σε διεθνή βάση δεδομένων.
Σημειώνεται ότι ένας τέτοιος έλεγχος γίνεται πλέον διαρκώς, για όλες τις αιτήσεις που έχουν γίνει μετά το 2018, προκειμένου να εντοπίζονται τυχόν αλλαγές της κατάστασης σε σχέση με τα αρχικά υποβληθέντα με την αίτηση στοιχεία.

3. Ο ισχυρισμός του ΑΚΕΛ ότι η έρευνα έπρεπε να είχε προηγηθεί δεν ευσταθεί διότι κατά την υποβολή των αιτήσεων γίνεται πάντα διερεύνηση με βάση τα υφιστάμενα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται. Γεγονός είναι ότι η ίδια η Κυβέρνηση στη βάση της επιτυχίας του επενδυτικού προγράμματος και της μεγάλης αύξησης του αριθμού των αιτήσεων υιοθέτησε από πέρσι αυστηρότερα κριτήρια και ενισχυμένους ελέγχους που ισχύουν σήμερα, ενώ φέτος προστέθηκε και ειδική διάταξη σχετικά με τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα.

4. Όταν το ΑΚΕΛ επικαλείται έρευνες για το ποιόν των επενδυτών και την ποιότητα χρήματος, όπως αναφέρουν, στο μυαλό κάποιου έρχεται η δήλωση του πρώην Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη σχετικά με Ρώσο μεγιστάνα, για τον οποίον υπήρξαν διεθνώς καταγγελίες και ο Υπουργός της Κυβέρνησης του ΑΚΕΛ αιτιολόγησε την πολιτογράφηση του λέγοντας πως ‘είναι τέτοιες οι οικονομικές δραστηριότητες του κ. Αμπράμοφ που εκτιμούμε ότι θα είναι επωφελείς για την Κύπρο’. Από τον Ιούνιο, όμως, που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικές καταγγελίες, το ΑΚΕΛ μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει καμιά απάντηση ούτε δείχνει κάποια ευαισθησία σε ζητήματα ευθυνών.

5. Θα μπορούσε ακόμα να προσθέσουμε ισχυρισμό που ακούστηκε σε αίθουσες δικαστηρίων ότι πολιτογράφηση αλλοδαπού τραπεζίτη που έγινε τον Ιούνιο του 2008 είχε ως άμεση ανταπόδοση ευνοϊκό δάνειο εκατομμυρίων σε ποδοσφαιρικό Σωματείο, που εξασφαλίστηκε από το ΑΚΕΛ.

6. Όσον αφορά τον ισχυρισμό του ΑΚΕΛ ότι στα χρόνια της διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη έχει αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των αιτήσεων στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος, σε σχέση με το τι συνέβαινε επί διακυβέρνησης ΑΚΕΛ, η απάντηση είναι απλή: Αυξήθηκαν πράγματι οι αιτήσεις από υποψήφιους επενδυτές διότι βελτιώθηκε σημαντικά η κατάσταση της χώρας και της οικονομίας. Ήταν περιορισμένος ο αριθμός των ενδιαφερόμενων επενδυτών στη διάρκεια της διακυβέρνησης ΑΚΕΛ, διότι πράγματι ποιος επενδύει σε μια οικονομία που καταρρέει και η Κυβέρνηση τη φέρνει στα όρια της πτώχευσης;

7. Κανονικά θα έπρεπε να προξενεί κατάπληξη όταν αυτοί που κυβερνούσαν και εισήγαγαν και εφάρμοσαν ένα πρόγραμμα, μετά έρχονται και να επικρίνουν την επόμενη Κυβέρνηση για αυτό το ίδιο πρόγραμμα. Όταν, όμως, πρόκειται για το ΑΚΕΛ δεν μας προκαλεί εντύπωση. Είναι ενδεικτικό της ποιότητας της αντιπολίτευσης».

ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση με έρευνες αντί να διαφωτίζει, συσκοτίζει

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου σε δηλώσεις του εξαπέλυσε επίθεση προς την Κυβέρνηση για τα διαβατήρια αλλά και για τις πολιτικές της. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε «κάτω από το βάρος της λαϊκής κατακραυγής υποχρεώθηκε να μιλήσει επιτέλους η κυβέρνηση για το σκάνδαλο της μαζικής παραχώρησης διαβατηρίων.Μίλησε όχι για να διαφωτίσει, αλλά για να αποκρύψει την αλήθεια και να παραπλανήσει την κοινωνία.Θα κάνει έρευνα -του εαυτού της προφανώς- δηλώνει η κυβέρνηση, για τις περιπτώσεις «που εμφανίζονται στα δημοσιεύματα». Μόνο γι’ αυτές; Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, που είναι χιλιάδες, δεν θα κάνει έρευνα;».

Παράλληλα, σημείωσε πως «οι κυβερνώντες, δύο μόνο μήνες μετά που ανήλθαν στην εξουσία, άλλαξαν τα κριτήρια για να μπορούν να μαζικοποιήσουν την παραχώρηση υπηκοοτήτων.
«Χαρακτηριστικά:
Από το 2008 μέχρι τους πρώτους δύο μήνες του 2013 παραχωρήθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος 150 υπηκοότητες.
Το σύνολο των υπηκοοτήτων που παραχώρησε σε ολόκληρη την προηγούμενη πενταετία η κυβέρνηση Αναστασιάδη, είναι πάνω από 2 χιλιάδες επενδυτές. Κι άλλες τόσες σε μέλη των οικογενειών τους.
Λένε οι κυβερνώντες ότι θα κάνουν έρευνα τώρα. Μα η έρευνα θα έπρεπε να προηγηθεί της παραχώρησης της υπηκοότητας. Εκτός κι αν οι κυβερνώντες αυτόματα και χωρίς έρευνα παραχωρούσαν υπηκοότητες αδιαφορώντας για το ποιον των επενδυτών, την ποιότητα του χρήματος που φέρνουν και για το αν και πώς υπηρετείται το δημόσιο συμφέρον».

«Με άλλα λόγια, όποιος ερχόταν στην Κύπρο και πληρούσε τα κριτήρια έπαιρνε διαβατήριο; Δεν έκανε, ως όφειλε η κυβέρνηση, κανένα έλεγχο; Έτσι εξηγείται γιατί οι κυβερνώντες δεν απάντησαν ποτέ στις κατηγορίες ότι παραχωρήθηκαν υπηκοότητες σε άτομα που κατηγορούνται στις χώρες τους για φοροδιαφυγή, για ξέπλυμα χρήματος κα. Έτσι εξηγείται πως βρέθηκαν με κυπριακό διαβατήριο άτομα της ελίτ αμφιλεγούμενου καθεστώτος μακρινής χώρας. Έτσι εξηγείται γιατί η Κύπρος έχει εκτεθεί διεθνώς και κατηφορίζει συνεχώς στους διεθνείς δείχτες για τη διαπλοκή και τη διαφθορά» ανέφερε.

«Και πώς να μην κατηφορίζει», σημείωσε «όταν στο εξωτερικό ακούν ότι το δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομα του προέδρου συμμετέχει στη βιομηχανία παραχώρησης διαβατηρίων. Πώς να μην κατηφορίζει, όταν πατέρας υπουργού, που συμμετείχε στις αποφάσεις για παραχώρηση διαβατηρίων, είναι ιδιοκτήτης δικηγορικού γραφείου που πρωταγωνιστεί στην έκδοση διαβατηρίων».

Καταλήγοντας, είπε πως «η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού είναι πολύ εκτεθειμένη. Το πρόβλημα είναι ότι με τις πολιτικές της αρπαχτής που εφαρμόζουν, έχουν εκθέσει την Κύπρο».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Θα συμμετάσχει σε συνάντηση οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών τόσο από την ισραηλινή όσο και από την παλαιστινιακή πλευρά, ...
ΚΥΠΕ
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
X