ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η επιδημιολογική εικόνα που επιτρέπει χαλαρώσεις

Έχουν αρχίσει οι συζητήσεις και η εκτίμηση της κατάστασης προς την κατεύθυνση της επαναλειτουργίας των οδοφραγμάτων

Σε σταθερά θετική πορεία, όσον αφορά στην διαχείριση της πανδημίας, βρίσκεται η Κύπρος το τελευταίο διάστημα, με τους επιστήμονες να επισημαίνουν συνεχώς το γεγονός αυτό, αλλά και να εξετάζουν τις επιπλέον χαλαρώσεις του επόμενου διαστήματος με μεγαλύτερη ασφάλεια. Ο δείκτης μεταδοτικότητας του νέου κορωνοϊού στην Κύπρο βρίσκεται συνεχώς κάτω από το 1, εκεί δηλαδή που πρέπει να κυμαίνεται, ώστε να έχει την δυνατότητα η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή να εισηγείται άρση περιορισμών και η Κυβέρνηση να τις υλοποιεί. Ήδη, επί τάπητος, έχουν τεθεί η επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων και των βρεφονηπιοκομικών σταθμών, των γυμναστηρίων, καθώς και η τέλεση δεξιώσεων. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και η επιστημονική ομάδα αναμένεται ότι θα καταλήξει σύντομα στις εισηγήσεις της προς τις αρχές του κράτους. Μάλιστα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η προεργασία για την επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων, ενώ την ερχόμενη βδομάδα το θέμα θα συζητηθεί και σε δικοινοτικό επίπεδο.

Οι προβλέψεις

Η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου δεν αναμένεται ότι θα υποτροπιάσει το αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τα μοντέλα πρόβλεψης της πορείας της πανδημίας, που επεξεργάζεται η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων. Όπως ανέλυσε το απόγευμα της Πέμπτης 28 Μαΐου ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, Γεώργιος Νικολόπουλος, οι προβλέψεις της επιστημονικής ομάδας για τις επόμενες τρεις με τέσσερις ημέρες, είναι ότι δεν θα καταγραφούν πάνω από 3 περιστατικά ανά ημέρα κατά μέσο όρο, ενώ δεν θα ξεφύγει ο αριθμός πάνω από 10 κατά μέσο όρο.

 

Ανάλογες είναι και οι προβλέψεις του ECDC, που φτάνουν μέχρι και τα μέσα του επόμενου μήνα: δεν θα προκύψουν νέοι θάνατοι στην Κύπρο, ούτε και μεγάλος αριθμός νέων μολύνσεων στην Κύπρο.

Η πλειοψηφία ανάρρωσε

Όπως ανέφερε ο κ. Νικολόπουλος, βάσει των στοιχείων μέχρι τις 26 Μαΐου, από τους 939 επιβεβαιωμένους ασθενείς με COVID-19, οι 784, ποσοστό 83,5% έχει αναρρώσει. Οι θάνατοι συμπολιτών μας θετικών στην νόσο, ανέρχονται στους 24 και με βάση τα στοιχεία μέχρι και τις 26 του μήνα, ανέρχονται σε μόλις 2,6%.

Προς νέες χαλαρώσεις

Το απόγευμα της Τετάρτης 27 Μαΐου, η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή συνήλθε για να συζητήσει επί διαφόρων θεμάτων τα οποία άπτονται των επικείμενων περαιτέρω χαλαρώσεων. Στο τραπέζι τέθηκαν η επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων και των βρεφονηπιακών σταθμών, των γυμναστηρίων καθώς και η πραγματοποίηση δεξιώσεων. Όπως είχε αναφέρει στην «Κ» ο καθηγητής Πέτρος Καραγιάννης, η επαναλειτουργία νηπιαγωγείων και βρεφονηπιακών σταθμών μπορεί να γίνει κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, ενώ όσον αφορά στα γυμναστήρια, οι ειδικοί βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης των μέτρων ασφαλείας που πρέπει να λαμβάνονται σε αυτά.

Ενδεικτικά, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχει πολύ καλός αερισμός, καθώς όταν κάποιος αθλείται, αναπνέει με μεγαλύτερη ταχύτητα και πιο έντονα, με αποτέλεσμα να διασπείρονται στον χώρο τα μικροσταγονίδιά του. Σε περίπτωση που ο φυσικός αερισμός δεν είναι εφικτός, πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά τα οποία να εισάγουν φρέσκο αέρα στον χώρο από το εξωτερικό περιβάλλον ή να φιλτράρουν κατάλληλα τον αέρα. Σχετικά με την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων, αυτή δεν μπορεί να τοποθετηθεί χρονικά προς το παρόν, καθώς ακόμα βρίσκονται υπό συζήτηση τα μέτρα ασφάλειας σε αυτά. Η συζήτηση θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες και σύντομα η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, αναμένεται ότι θα καταλήξει στις αποφάσεις της, οι οποίες θα κατατεθούν υπό μορφή εισήγησης στον Υπουργό Υγείας.

Στιγμιότυπο από εκδήλωση διαμαρτυρίας στο οδόφραγμα Λήδρας. Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου 

Οδοφράγματα

Το θέμα της επαναλειτουργίας και των οδοφραγμάτων ήδη έχει αρχίσει να συζητείται και την Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί μια δικοινοτική τηλεδιάσκεψη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της δικοινοτικής επιτροπής για την υγεία. Όπως εξήγησε ο κ. Καραγιάννης στην «Κ», οι επιδημιολογικές ομάδες της Κυπριακής Δημοκρατίας και των κατεχομένων, θα αξιολογήσουν την επιδημιολογική εικόνα και στις δύο πλευρές, ώστε να διαμορφώσουν άποψη επί της επαναλειτουργίας των οδοφραγμάτων και πότε αυτή θα μπορεί να τοποθετηθεί χρονικά. Ήδη την Πέμπτη 28 Μαΐου, έγινε μια προεργασία από την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή και το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, επί των όσων θα συζητηθούν την ερχόμενη Δευτέρα.

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X