Kathimerini.com.cy
Η Πρόεδρος της Βουλής, κα. Αννίτα Δημητρίου, ζήτησε αναλυτική αναφορά γεγονότων από την Γενική Διευθύντρια, αναφορικά με το περιστατικό στην Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής, μεταξύ του βουλευτή του ΕΛΑΜ, Ανδρέα Θεμιστοκλέους και της αναπληρώτριας προέδρου του Κινήματος Οικολόγων, Έφης Ξάνθου η οποία ήταν παρών στην βουλή υπό την ιδιότητα του κοινοβουλευτικού συνεργάτη.
Επιπρόσθετα ανακοίνωσε ότι με την επιστροφή της σήμερα στην Κύπρο, θα συγκαλέσει την Επιτροπή Δεοντολογίας.
Προκύπτουν ενδείξεις για παραβιάσεις του κώδικα δεοντολογίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, από το χθεσινό επεισόδιο στην Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού. Πρώτα το κίνημα Οικολόγων εξέδωσε ανακοίνωση για το περιστατικό, καταγγέλλοντας λεκτική επίθεση από τον κ. Θεμιστοκλέους προς την κα. Ξάνθου.
Οικολόγοι: Λεκτική επίθεση κατά της Ξάνθου από τον Θεμιστοκλέους
Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, ο κ. Αντρέας Θεμιστοκλέους επιτέθηκε λεκτικά εν τη απουσία του, εναντίον του προέδρου του Κινήματος κ. Θεοπέμπτου ότι δήθεν προσπαθεί να καπηλευτεί την διαδικασία εγγραφής αυτεπάγγελτων θεμάτων, αφού μεγάλος αριθμός των θεμάτων που τίθονταν ενώπιον της επιτροπής για έγκριση ήταν του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών. Όταν σήκωσε το χέρι της η κ. Ξάνθου για να ζητήσει τον λόγο από τον προεδρεύοντα της επιτροπής για να απαντήσει, δέχθηκε προσωπική λεκτική επίθεση από τον κ. Θεμιστοκλέους, θεωρώντας απαράδεκτο να δίνεται ο λόγος σε κοινοβουλευτικούς συνεργάτες και επιμένοντας ότι δεν έχουν δικαίωμα να μιλούν οι κοινοβουλευτικοί στις επιτροπές βάση του κανονισμού. Όταν η κ. Ξάνθου διευκρίνησε πως ζήτησε τον λόγο από τον προεδρεύοντα για να απαντήσει επειδή δεν είχε βουλευτή του Κινήματος στην αίθουσα για να τοποθετηθεί, και όχι από τον ίδιο, έγινε ακόμη πιο επιθετικός και επέμενε ότι η κ. Ξάνθου πρέπει να εκδιωχθεί από την αίθουσα. Αντέδρασαν και οι υπόλοιποι βουλευτές, ζητώντας του να σταματήσει αυτή την συζήτηση αλλά ο ίδιος απλά εκνευρίστηκε ακόμη περισσότερο και σηκώθηκε από την θέση του, κινούμενος απειλητικά προς την κ. Ξάνθου, φωνάζοντας «Δαμαί είσαι ένα τίποτε, να βγεις έξω. Όταν εκλεγείς από τον λαό θα έχεις και δικαίωμα λόγου στην Βουλή», κάνοντας μάλιστα επιθετική χειρονομία με τα χέρια του. Μάλιστα ο βουλευτής της ΔΗΠΑ κ. Αλέκος Τρυφωνίδης αναγκάστηκε να τον συγκρατήσει τραβώντας την φανέλα του για να μην συνεχίσει την πορεία του προς την κ. Ξάνθου. Η συμπεριφορά του καταδικάστηκε άμεσα από τους παρόντες βουλευτές της επιτροπής παιδείας και μάλιστα έγινε αναφορά στην επαναλαμβανόμενη απαράδεκτη συμπεριφορά του κ. Θεμιστοκλέους, όχι μόνο στην επιτροπή Παιδείας αλλά και σε άλλες επιτροπές στις οποίες συμμετέχει. Παρόντες ήταν ο κ. Χρύσανθος Σαββίδης, που προήδρευε της επιτροπής, και οι κύριοι Αντρέας Καυκαλιάς, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, Αντρέας Αποστόλου και Αλέκος Τρυφωνίδης. Όλοι καταδίκασαν άμεσα την απαράδεκτη συμπεριφορά του κ. Θεμιστοκλέους και διακόπηκε η συνεδρίαση για 10 λεπτά για να πέσουν οι τόνοι.
Η κ. Έφη Ξάνθου δήλωσε τα εξής: «Θεωρώ απαράδεκτη την άκρως επιθετική συμπεριφορά του κ. Θεμιστοκλέους έναντι του προσώπου μου, αλλά δεν με εκπλήσσει. Είναι γνωστό πως το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών στέκεται διαχρονικά απέναντι στις όποιες επιβουλεύσεις του ΕΛΑΜ και των πλείστων απαράδεκτων πολιτικών που προσπαθεί να προωθήσει. Η δε προσωπική απέχθεια του κ. Θεμιστοκλέους προς τους εκπροσώπους του Κινήματος Οικολόγων και τις γυναίκες είναι δε καταγραμμένη διαχρονικά, όπως και η γενικότερη αγενής και επιθετική του συμπεριφορά προς άτομα με τα οποία διαφωνεί. Η δε έλλειψη σεβασμού ενός βουλευτή προς οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο θα πρέπει να προβληματίσει γενικότερα πιστεύω το σώμα, γιατί η συμπεριφορά του συγκεκριμένου ατόμου είναι επαναλαμβανόμενη και συνεχής, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Η άμεση στήριξη που δέχθηκα από όλους τους υπόλοιπους παρόντες βουλευτές της επιτροπής παιδείας ανεξαιρέτως με συγκινεί και αποδεικνύει ότι η συμπεριφορά που επέδειξε ο κ. Θεμιστοκλέους δεν πρόκειται να στηριχθεί από οποιονδήποτε. Καταλήγοντας, θέλω να τονίσω πως η παντελής έλλειψη γνώσης των διαδικασιών που ακολουθούν οι κοινοβουλευτικές επιτροπές όταν εξετάζουν εσωτερικά θέματα, χωρίς την παρουσία καλεσμένων, από ένα βουλευτή που εκλέγηκε 3η φορά στο σώμα, καταδεικνύει την ανάγκη πλήρους διαφάνειας των τεκταινωμένων εντός της Βουλής των Αντιπροσώπων. Αν μη τι άλλο για να ξέρουν οι πολίτες την διαχρονική συμπεριφορά κάποιων ατόμων και να ξέρουν ποιους ψηφίζουν».
Να θυμίσουμε ότι αντίστοιχη συμπεριφορά είχε εκφράσει ο κ. Θεμιστοκλέους έναντι του πρώην Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων, εξαπολύοντας ύβρις εντός της προηγούμενης Βουλής. Αναμένουμε από την Πρόεδρο της Βουλής να θέσει σε εφαρμογή τον κώδικα δεοντολογίας.
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, ενδεχομένως να παραβίασε τις πρόνοιες των παραγράφων «4» και «6», του κώδικα δεοντολογίας της Βουλής, οι οποίες αναφέρουν:
4 -«Ο Βουλευτής κατά την άσκηση των καθηκόντων του, απέχει από συμπεριφορά που υποκινεί στη βία ή στο μίσος ή που ενέχει απειλητικό, υβριστικό, σεξιστικό, ρατσιστικό ή προσβλητικό χαρακτήρα, καθώς και από αναφορές ή δηλώσεις που υποκρύπτουν μισαλλοδοξία ή προσπάθεια μείωσης της προσωπικότητας ή της αξιοπρέπειας οποιουδήποτε προσώπου, ομάδας προσώπων ή μέλους ομάδας προσώπων προσδιοριζομένων βάσει της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών, της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής και/ή αυτοπροσδιοριζομένων βάσει των χαρακτηριστικών του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου».
6 - «Ο Βουλευτής συμπεριφέρεται με σεβασμό προς όλους τους καλουμένους ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής μη προβαίνοντας σε προσωπικές επιθέσεις και/ή χρησιμοποιώντας ανοίκειες εκφράσεις ή μειώνοντας οποιοδήποτε πρόσωπο, ομάδα προσώπων ή μέλος ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται ή αυτοπροσδιορίζονται βάσει χαρακτηριστικών, ανεξαρτήτως του εάν συμφωνεί ή όχι με τα διαμειφθέντα και/ή κατατεθέντα ενώπιον της επιτροπής».
Θεμιστοκλέους: Η Βουλή δεν είναι ούτε παιδική χαρά ούτε παιδική γωνιά
1. Από τις πρώτες συνεδρίες των Επιτροπών που μετέχω κατέστησα σαφές την αμετακίνητη προσήλωση και απαίτησή μου για πιστή εφαρμογή του Κανονισμού Λειτουργίας της Βουλής.
2. Ξεκαθάρισα χωρίς καμιά αμφιβολία κι αυτό έγινε από όλους τους συναδέλφους αποδεκτό, ότι οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές οι οποίες προήλθαν από τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μαΐου δεν είναι και ούτε είναι δυνατόν να είναι δέσμιες των αποφάσεων ή των πινακίων εγγραφής θεμάτων των προ των εκλογών συνθέσεων τους.
3. Έγιναν εκλογές, ο λαός αποφάσισε ποιοι θα είναι για τα επόμενα πέντε χρόνια οι εκπρόσωποι του κι αυτοί και μόνο αυτοί είναι υπόλογοι απέναντι του για τα θέματα που ενέκριναν και τους νόμους που ψήφισαν
4. Κάθε μέλος οιασδήποτε Κοινοβουλευτικής Επιτροπής έχει το δικαίωμα να ζητήσει ΓΡΑΠΤΩΣ κι αρκούντως αιτιολογημένα από τον Πρόεδρο την εγγραφή και εξέταση από την Επιτροπή οιουδήποτε θέματος.
5. Το πινάκιο κάθε Κοινοβουλευτικής Επιτροπής με την διενέργεια βουλευτικών εκλογών και την νέα σύνθεση της Βουλής, καθίσταται αυτομάτως ΑΚΥΡΟ και ως εκ τούτου ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ.
6. Σήμερα, αντ’ αυτού βρεθήκαμε στην Επιτροπή Παιδείας να συζητούμε εάν τα 317 θέματα που ενεγράφησαν προς συζήτηση κατά την περασμένη θητεία θα συνέχιζαν ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ της Βουλής να υφίστανται στο νέο πινάκιο.
7. Από τα 317 αυτά ζητήματα το ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ και ο Πρόεδρος του, που ΔΕΝ μετέχουν στην Επιτροπή Παιδείας, ζήτησαν την επανεγγραφή των 85, όπως και ο βουλευτής κ. Χατζηγιάννης, που επίσης δεν μετέχει της Επιτροπής, ζήτησε 119 κ.ο.κ
8. Δέον να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η παρουσία μη βουλευτών εντός της αίθουσας που συνεδριάζει η Επιτροπή.
9. Ενώ είχα τον λόγο και για πολλοστή φορά προσπαθούσα να πείσω την Επιτροπή ότι αυτό που γινόταν συγκρούεται με τον κανονισμό, η κοινοβουλευτική συνεργάτιδα του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ θεώρησε σωστό να με διακόπτει και να προσπαθεί να πείσει ότι η δική της άποψη είναι που μετρά και τα θέματα πρέπει να εγγραφούν.
10. Αυτό προκάλεσε την άμεση κι έντονη αντίδραση μου ρωτώντας την κατ’ επανάληψη με ποιαν ιδιότητα μιλά. Διότι όπως και να το κάνουμε, ένας κοινοβουλευτικός συνεργάτης σε μια Κοινοβουλευτική Επιτροπή είναι πρόσωπο που θεσμικά είναι ως να μην υπάρχει.
11. Όσον αφορά τον ισχυρισμό της ότι τάχα κινήθηκα απειλητικά εναντίον της, απλά να πω ότι τα όσα της είπα τα είπα από τη θέση μου. Και αναφορικά ότι τα όσα της είπα συνιστούν προσωπική επίθεση, ένα έχω να πω : προσωπικά, ούτε είχα κι ούτε έχω. Εξ άλλου εάν είχα κάτι το προσωπικό θα ζητούσα την απομάκρυνση της από την Επιτροπή Παιδείας από καιρό!
12. Η αντίδραση μου θα ήταν η ίδια όποιος κι αν ήταν παρών. Η Βουλή δεν είναι ούτε παιδική χαρά ούτε παιδική γωνιά.
13. Ένας κοινοβουλευτικός συνεργάτης είναι κοινοβουλευτικός συνεργάτης κι όχι βουλευτής. Καθήκον του είναι να παρακολουθεί τις συνεδρίες, όταν αυτές είναι ανοικτές, να καταγράφει ό,τι ενδιαφέρει τον βουλευτή ή το κόμμα του και να επιδεικνύει τον δέοντα σεβασμό τόσον προς το σύνολο των βουλευτών όσον και προς τις διαδικασίες και λειτουργίες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και της Ολομέλειας. Πέραν τούτου ούτε βάσει του κανονισμού θεωρείται αντιπρόσωπος του βουλευτή ή του κόμματος της ούτε δικαίωμα λόγου έχει.
14. Στην πολιτική δεν αντιπαλεύω πρόσωπα, αλλά μόνο ιδέες, πολιτικές, αποφάσεις και χειρισμούς. Δεν χωρίζω και δεν ξεχωρίζω φύλα ή άλλα χαρακτηριστικά των ανθρώπων. Ίδια θα ήταν η αντίδρασή μου εάν αυτό το ατόπημα το έκανε άνδρας κοινοβουλευτικός συνεργάτης.
15. Εμείς οι βουλευτές του Κινήματός μας δεν βλέπουμε τις συνεδρίες των Επιτροπών της βουλής σαν θέατρο με πιασάρικα θέματα προς εντυπωσιασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εάν κάποιοι θέλουν να εντυπωσιάζουν μπορούν να το κάνουν με άλλα χίλια δυο πράγματα, χωρίς να βλάπτουν το γενικό καλό.
16. Μέσα στην Βουλή προσπαθούμε να διαμορφώσουμε έναν καλύτερο μέλλον για τον λαό κι ο καθένας, από την Πρόεδρο της Βουλής, τους βουλευτές και συνεργάτες τους, μέχρι και το προσωπικό της Βουλής, πρέπει να ξέρει την θέση του, τα όρια και τον ρόλο του, την ιεραρχία και τις διαδικασίες.
Υ.Γ
Παρακαλείται η Πρόεδρος της Βουλής να περιφρουρήσει τον Κανονισμό Λειτουργίας της Βουλής ως οφείλει να πράξει!
Οι κυρώσεις της επιτροπής δεοντολογίας
Σε περίπτωση όπου η Επιτροπή Δεοντολογίας αποφανθεί ότι ο Βουλευτής ενήργησε αντιδεοντολογικά και παρά τις πρόνοιες του παρόντος Κώδικα, ανάλογα με τη φύση της παράβασης, τη βαρύτητα και την τυχόν επανάληψή της, δύναται να επιβάλει μία των ακολούθων κυρώσεων:
α. Προφορική επίπληξη.
β. γραπτή επίπληξη.
γ. μομφή για παρατηρηθείσα αντιδεοντολογική και/ή ανάρμοστη συμπεριφορά εν γένει και/ή σε συγκεκριμένη περίπτωση.
δ. κλήση του Βουλευτή προς δημόσια απολογία από του βήματος της ολομέλειας του σώματος.
ε. κλήση του Βουλευτή προς έγγραφη απολογία, η οποία αναγιγνώσκεται από του βήματος της Βουλής, και επανόρθωση έναντι του προσβληθέντος, κατά τον υποδειχθέντα, ανάλογα με την περίπτωση, τρόπο.
Η Επιτροπή Δεοντολογίας είναι επταμελής και συγκροτείται από τον Πρόεδρο της Επιτροπής και από έξι (6) άλλα μέλη, τα οποία εκλέγονται από την Ολομέλεια του σώματος κατά την έναρξη της οικείας Βουλευτικής Περιόδου, σύμφωνα με ακολουθητέα κατ’ αναλογίαν των ισχυόντων για την εκλογή των μελών της Επιτροπής Επιλογής, διαδικασία.
Όπως είπε στην ανάρτηση της η πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, «η Βουλή των αντιπροσώπων έχει θεσπίσει κανόνες δεοντολογίας και ότι οι συγκεκριμένοι κανόνες θα εφαρμοστούν απαρέγκλιτα».