Kathimerini.com.cy
Άρωμα γυναίκας στην Προεδρία της Βουλής, στο δεύτερο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα, για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την εκλογή της 35χρονης Αννίτας Δημητρίου, την οποία πρότεινε το κόμμα της, ο ΔΗΣΥ και ψηφίστηκε από ΕΛΑΜ και Δημοκρατική Παράταξη.
Εξελέγη με 25 ψήφους, ενώ για την εκλογή Προέδρου κατά τη δεύτερη ψηφοφορία απαιτούντο 22 ψήφοι. Προηγουμένως ηγέρθη από το ΑΚΕΛ θέμα αλλαγής στη σειρά της ψηφοφορίας και επανόδου στα ισχύοντα από το 1985 μέχρι το 2011, κάτι που δεν αποδέχθηκαν τα υπόλοιπα κόμματα.
Η Ολομέλεια της Βουλής κατά την πρώτη της συνεδρία με τη σύνθεση που διαμορφώθηκε με τη λαϊκή εντολή της 30ης Μαΐου άρχισε τη συνεδρία της με τη διαβεβαίωση των 59 Αντιπρόσωπων που έδωσαν τη νενομισμένη διαβεβαίωση για πίστη στο Σύνταγμα και στους συνάδοντες με αυτό νόμους.
Ακολούθως ξεκίνησε η διαδικασία εκλογής του Προέδρου του νομοθετικού σώματος. Όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα διεκδίκησαν την προεδρία της Βουλής με τον αρχηγό τους.
Η συνεδρία άρχισε υπό την προεδρία του πρεσβύτερου των Βουλευτών Ζαχαρία Κουλία. Κηρύσσοντας την έναρξη της συνεδρίας, ο κ. Κουλίας, διαπίστωσε απαρτία.
Πριν οι Βουλευτές δώσουν τη διαβεβαίωση, ο κ. Κουλίας ανέγνωσε με αλφαβητική σειρά τα ονόματα των 56 Βουλευτών, και των 3 Αντιπροσώπων των Θρησκευτικών Ομάδων λαμβάνοντας απάντηση ανάλογα παρών ή παρούσα.
«Διαβεβαιώ επισήμως πίστιν και σεβασμόν εις το Σύνταγμα και τους συνάδοντας αυτώ νόμους και εις την διατήρησιν της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητος της Δημοκρατίας της Κύπρου», είναι το κείμενο της διαβεβαίωσης το οποίο προνοείται από το άρθρο 69 του Συντάγματος και το οποίο ανέγνωσε ο κ. Κουλίας και επανέλαβαν οι Βουλευτές.
Ο κ. Κουλίας συνεχάρη τους 56 εκλεκτούς του λαού αναφέροντας ότι θα τεθούν αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις σε καιρούς δύσκολους και χαλεπούς, στο Κυπριακό, την οικονομία και τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις που επέφερε η πανδημία.
Υπενθύμισε ότι ζούμε σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα, που απειλείται από τον κατακτητή, τα δημογραφικά δεδομένα και τη καθημερινή εισροή των μεταναστών που στέλνει οργανωμένα η Τουρκία και ως εκ τούτου οι 56 έχουν καθήκον να έχουν όλα αυτά κατά νου.
Είπε ακόμη ότι οι Βουλευτές καλούνται να σταθούν ορθώς στα κελεύσματα των καιρών και να ανταποκριθούν στις ελπίδες και τις προσδοκίες του λαού τις οποίες επωμίστηκαν.
Μετά την τελετή διαβεβαίωσης υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες, αρχής γενομένης από το μικρότερο σε εκλογική δύναμη κόμμα προς το μεγαλύτερο. Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου από τους Οικολόγους, του Μάριου Καρογιάν από τη Δημοκρατική Παράταξη, του Μαρίνου Σιζόπουλου από την ΕΔΕΚ, του Χρίστου Χρίστου από το ΕΛΑΜ, του Νικόλα Παπαδόπουλου από το ΔΗΚΟ, του Άντρου Κυπριανού από το ΑΚΕΛ και της Αννίτας, Δημητρίου από τον ΔΗΣΥ, και με αυτή τη σειρά διεξήχθη και η ψηφοφορία.
Με αυτή τη διαδικασία για κάθε υποψήφιο ψήφισαν και οι 56 Βουλευτές.
Ο κ. Κουλίας, είχε διευκρινίσει πριν από την υποβολή υποψηφιοτήτων ότι η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Βουλής θα διεξαγόταν βάσει της απόφασης της 30ης Δεκεμβρίου του 1985 της Βουλής των Αντιπροσώπων, την οποία ανέγνωσε και αφορά τη μέχρι και 3 γύρους ψηφοφορία και τέταρτο γύρο, σε περίπτωση ισοψηφίας κατά την τρίτη ψηφοφορία.
Ακολούθως ανέφερε ότι παρέλαβε επιστολή από τον Γιώργο Λουκαϊδη από το ΑΚΕΛ, με εισήγηση την οποία εξήγησε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ για επάνοδο στην έναρξη της ψηφοφορία από τον υποψήφιο του μεγαλύτερου κόμματος προς το μικρότερο, διαδικασία που ακολουθείτο από το 1985 μέχρι το 2011.
Λαμβάνοντας το λόγο ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι δεν υπήρξε αιτιολόγηση στην πρόταση του ΑΚΕΛ και δήλωσε ότι το κόμμα του εμμένει η υποβολή των υποψηφιοτήτων και την ψηφοφορία από το μικρότερο κόμμα.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως η απόφαση του 2016 στηρίχθηκε την πρακτική που εφαρμόζεται από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ακολουθείται κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού. Περαιτέρω διατύπωσε τη θέση ότι η διαδικασία πρέπει να συζητηθεί τους επόμενους μήνες μακριά από ένταση, να εξεταστεί το συγκεκριμένο ζήτημα και πιο σοβαρά ζητήματα, όπως η συμμετοχή όλων των υποψηφίων σε όλους του γύρους ψηφοφορίας, και το γεγονός ότι ένας Βουλευτής ψηφίζει 5, 6 και 10 φορές. Είπε πως δεν μπορεί να αλλάξει το τελευταίο δευτερόλεπτο μια διαδικασία που ήταν κανόνας τα τελευταία χρόνια και εξέφρασε την άποψη ότι η Πρόεδρος της Βουλής θα μεριμνήσει ώστε να εκσυγχρονιστεί η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Βουλής.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος συμφώνησε ότι υπάρχει ανάγκη για αλλαγή στη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Βουλής, προσθέτοντας ότι το υφιστάμενο σύστημα δημιουργεί τεράστια προβλήματα, εξυπηρετεί σκοπιμότητες και μια μορφή αδιαφάνειας. Εξέφρασε την άποψη ότι οι υποψηφιότητες πρέπει να υποβάλλονται με αλφαβητική σειρά και η ψηφοφορία να διεξάγεται με αλφαβητική σειρά. Είπε ακόμα ότι η ΕΔΕΚ δεν εμπλέκεται στο ζήτημα που ηγέρθη αλλά θα αναμένει τη διόρθωση.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης Μάριος Καρογιάν ανέφερε ότι πρέπει να δρομολογηθούν τροποποιήσεις ώστε με ξεκάθαρο και σαφή και χωρίς ψεγάδια τρόπο να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Βουλής. Δήλωσε επίσης ότι διαφωνεί με την εισήγηση του ΑΚΕΛ.
Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου συμφώνησε ότι απαιτείται αλλαγή στη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Βουλής, προσθέτοντας ότι «δεν είναι της παρούσης».
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου δήλωσε την ετοιμότητα του κόμματος του να συνεργαστεί με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα προκειμένου να θεσπιστεί ορθότερο σύστημα εκλογής του Προέδρου της Βουλής.
Μετά τις τοποθετήσεις των αρχηγών των κομμάτων, ο προεδρεύσας της συνεδρίας κατέληξε ότι θα ακολουθεί η διαδικασία όπως την είχε προαναγγείλει.