ΚΥΠΕ
Υπάρχει μια διαδικασία μετατροπής του ψευδοκράτους σε επαρχία της Τουρκίας, που γίνεται ολοένα και πιο εμφανής στις συνθήκες της μη λύσης, ανέφερε ο τέως ηγέτης των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί στη συνέχεια της αποκλειστικής συνέντευξής του στη δημοσιογράφο Αϊσου Μπασρί Ακτέρ και την εφημερίδα Γενί Ντουζέν, που δημοσιεύεται σε συνέχειες.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο κ. Ακιντζί είπε ότι αυξάνεται πιο πολύ η εξάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία και σημείωσε ότι η διαφωνία του με την κυβέρνηση της Τουρκίας βρίσκεται στην ουσία και όχι στις λεπτομέρειες.
Υπενθυμίζοντας ότι δέχτηκε σφοδρές επιθέσεις όταν περιέγραψε ως καταστροφικό σενάριο το παράδειγμα της Κριμαίας απαντώντας σε ερώτηση αν θα προσαρτηθεί το ψευδοκράτος στην Τουρκία, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι «αυτό είναι που επιδιώκεται ουσιαστικά, αυτός είναι ο στόχος στο πίσω μέρος του μυαλού».
Για την εικοσαετή διακυβέρνηση ΑΚΡ στην Τουρκία, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι αρχικά υπήρξε επιθυμία εγκατάλειψης της πολιτικής «η μη λύση είναι λύση» στην Κύπρο, αλλά μετά από μια περίοδο φιλελεύθερη και πιο δημοκρατική, άρχισε μια διαδικασία που οδήγησε στην «εξουσία του ενός και μόνο ανδρός». Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, τώρα είναι μια διαφορετική περίοδος ΑΚΡ κατά την οποία αναστάληκαν οι δημοκρατικές διαδικασίες στην Τουρκία, γέμισαν οι φυλακές με συγγραφείς και πολιτικούς και αυξήθηκαν πολύ περισσότερο οι παρεμβάσεις στην Κύπρο.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ΑΚΡ-ΜΗΡ στην Τουρκία έχει επικεντρωθεί στο να μην χάσει την εξουσία και «για να επανεκλεγεί το 2023 θα υποδαυλιστεί περισσότερο ο εθνικισμός μέσω της Κύπρου».
Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις που υπήρξαν στις «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί είπε ότι η ΜΙΤ προσκάλεσε τον διευθυντή του γραφείου του στην Τουρκία και όταν αυτός δεν πήγε, ήρθε αντιπροσωπεία της ΜΙΤ στα κατεχόμενα και συναντήθηκε μαζί του εν γνώσει του ίδιου του Ακιντζί.
Το μήνυμα που του εστάλη από την Τουρκία, είπε, ήταν να αποσυρθεί από τις «εκλογές» γιατί δεν θα κέρδιζε και ότι ακόμα και να κέρδιζε δεν θα μπορούσε να μείνει στη θέση του.
«Μετά από εμένα ήρθε η σειρά του ΚΕΕ», ανέφερε λέγοντας ότι αποφασίστηκε ποιος θα γίνει πρόεδρος του εν λόγω κόμματος και «πρωθυπουργός». Ετσι διορίστηκε ο «πρωθυπουργός», ανέφερε. «Δηλαδή άρχισαν πλέον να γίνονται δουλειές μέσω διορισμού».