Επανέρχεται σταδιακά η αγορά ακινήτων πλησιάζοντας σε πολλές περιπτώσεις τα δεδομένα του 2019. Μάλιστα, οι μεταβιβάσεις ακινήτων μέχρι και τον Νοέμβριο του 2021, ήταν περισσότερες σε όλες τις επαρχίες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, «Real Estate Dynamics in Cyprus» της Delfi Analytics, οι μεταβιβάσεις ακινήτων τους πρώτους έντεκα μήνες του 2021 ήταν αυξημένες κατά 3.4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Παράλληλα, τα πωλητήρια έγγραφα για την ίδια περίοδο ήταν μειωμένα κατά 4.2% και ο αριθμός των υποθηκών κατά 4.4%. Η αξία των υποθηκών ήταν αυξημένη κατά 82.2%, γεγονός που σε σημαντικό βαθμό εξηγείται από τη μεγάλη αύξηση που καταγράφηκε κατά τη φετινή χρονιά στην επαρχία Λεμεσού, η οποία όμως δεν συνδέεται με αντίστοιχη αύξηση στον αριθμό των υποθηκών, άρα, ενδεχομένως προκύπτει από μικρό αριθμό υποθηκών μεγάλης αξίας.
Όπως προκύπτει από την έρευνα της Delfi Analytics, τα στοιχεία υποδηλώνουν μία αύξηση της ζήτησης για μεταχειρισμένα ακίνητα, αφού καταγράφηκαν μέχρι τον Νοέμβριο 14,228 μεταβιβάσεις. Αυξημένες κατά 3.4% σε σχέση με το 2019 και 26.5% σε σχέση με το 2020. Αντίθετα, τα πωλητήρια έγγραφα μέχρι τον Νοέμβριο ήταν μειωμένα κατά 4.2% σε σύγκριση με το 2019.
Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά την επαρχία Λευκωσίας, οι πλείστοι συγκριτικοί δείκτες κινήθηκαν θετικά σε σχέση με την υπό αναφορά περίοδο. Τόσο οι μεταβιβάσεις (27%) όσο και τα πωλητήρια έγγραφα (38%) ήταν ιδιαίτερα αυξημένα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Αυξημένος ήταν και ο αριθμός των υποθηκών ενώ η αξία των υποθηκών σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 ήταν μειωμένη κατά 15%.
Στην επαρχία Λεμεσού, και πάλι τα πλείστα δεδομένα είναι θετικά σε σύγκριση και με το 2020 και το 2019. Οι μεταβιβάσεις ήταν αυξημένες σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους του 2019 (2%) και του 2020 (30%). Όσον αφορά τα πωλητήρια έγγραφα, καταγράφηκε αύξηση 28% σε σχέση με το 2020, ωστόσο, υπήρχε ακόμα απόσταση 11% από τα δεδομένα του 2019. Στη Λεμεσό, λίγο αυξημένος ήταν και ο αριθμός των υποθηκών ενώ η αξία των υποθηκών παρουσίασε δραματική αύξηση η οποία πλησίασε το 300%. Ένδειξη η οποία καταδεικνύει πως μικρός αριθμός υποθηκών αφορούσαν σε δάνειο/δάνεια πολύ μεγάλου ποσού.
Ενδεικτικά, ενώ το 2019 και το 2020 οι υποθήκες ανήλθαν σε περίπου €900 εκατ., φέτος, εκτοξεύτηκαν σε €3.2 δισ. Το 2021 δεν εξελίχθηκε ιδιαίτερα ομαλά για την επαρχία Πάφου. Οι πλείστοι συγκριτικοί δείκτες κινήθηκαν μεν θετικά σε σύγκριση με το 2020 αλλά αρκετά αρνητικά σε σχέση με το 2019. Συγκεκριμένα, για την υπό αναφορά περίοδο, οι μεταβιβάσεις ήταν μειωμένες κατά 20%, τα πωλητήρια έγγραφα κατά 35% και ο αριθμός υποθηκών κατά 15% σε σχέση με το προ πανδημίας έτος.
Ανάμεικτη η εικόνα και στην επαρχία Λάρνακας, όπου οι μεταβιβάσεις ήταν μειωμένες κατά 8% σε σχέση την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2019 ενώ τα πωλητήρια έγγραφα ήταν αυξημένα κατά 5%. Ο αριθμός των υποθηκών ήταν μειωμένος κατά 11% ενώ η αξίας τους αυξημένη κατά 0.1%.
Τέλος, κατά κύριο λόγο θετικά κινήθηκε η αγορά ακινήτων στην επαρχία Αμμοχώστου αφού τόσο οι μεταβιβάσεις (+12%) όσο και τα πωλητήρια έγγραφα (+4%) και ο αριθμός των υποθηκών (+4%) ήταν ψηλότερα από τα αντίστοιχα του 2019.
Καθοριστικός παράγοντας η πορεία της πανδημίας
«Το 2021 υπήρξε έτος διόρθωσης των ανωμαλιών που προκάλεσε η πανδημία στην αγορά το 2020. Υλοποιήθηκε σημαντικός αριθμός πράξεων που είχαν αναβληθεί λόγω της αβεβαιότητας που προκάλεσε η πανδημία. Παράλληλα, η γενικότερη αυξητική τάση που καταγράφεται στις υποθήκες, αποδεικνύει πως το κρατικό σχέδιο επιχορήγησης των επιτοκίων λειτούργησε θετικά για την αγορά», εξηγεί ο Δρ. Γεώργιος Μούντης, Managing Partner της Delfi Partners & Company. «Για το 2022, ο ρόλος της πανδημίας και των όποιων νέων μεταλλάξεων όπως η Όμικρον, θα είναι καθοριστικός τόσο για τον τομέα των ακινήτων, όσο και για την οικονομία γενικότερα. Εκτιμούμε πως η τάση για απόκτηση μεταχειρισμένων ακινήτων θα συνεχίσει να είναι αυξητική καθώς θα αυξάνεται και ο αριθμός των ακινήτων που διαθέτουν στην αγορά τραπεζικά ιδρύματα και εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων».