must.com.cy
Εάν το παιδί σας είναι υπέρβαρο, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε ώστε να αποκτήσει ένα υγιές βάρος καθώς μεγαλώνει. Διαβάστε μερικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσει από σήμερα κιόλας.
«Δεν πειράζει, ας φάει να μεγαλώσει, έχει χρόνια μπροστά του για να προσέξει τη διατροφή του». Αυτή είναι η συχνότερη λανθασμένη φράση γονέων με παιδιά με αφύσικο, για την ηλικία τους, βάρος. Δυστυχώς, όμως, τα παραπανίσια κιλά ενός παιδιού δεν γίνονται ύψος και οι ειδικοί δεν είναι, πλέον, ανεκτικοί με το επιπλέον βάρος. Μάλιστα, υπάρχουν συστάσεις σε σχέση με την παιδική παχυσαρκία και, μάλιστα, είναι πιο αυστηρές σε σχέση με το παρελθόν. Σύμφωνα με αυτές, ως πρώτο βήμα παρέμβασης για τη μείωση του σωματικού βάρους των παιδιών εφαρμόζεται η προσπάθεια αλλαγής των διατροφικών συνηθειών και η ένταξη της σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινότητά τους. Για να σας βοηθήσουμε σ’ αυτό τον τομέα, συγκεντρώσαμε τα πιο εύκολα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να έχει ένα φυσιολογικό βάρος από νωρίς στη ζωή του.
Καλό πρότυπο
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αρχίσει καλές συνήθειες το παιδί σας είναι να γίνετε εσείς ένα καλό πρότυπο. Ένας από τους πιο ισχυρούς τρόπους να ενθαρρύνετε το παιδί σας να αθλείται και να τρώει σωστά, είναι να το πράξετε οι ίδιοι. Οι αλλαγές που κάνετε στη διατροφή και τον τρόπο ζωής του παιδιού σας είναι πολύ πιο πιθανό να γίνουν αποδεκτές, εάν είναι μικρές και αφορούν όλη την οικογένεια.
Προτείνετε τους ένα άθλημα
Τα υπέρβαρα παιδιά δεν χρειάζεται να κάνουν περισσότερη σωματική άσκηση από ό, τι τα πιο αδύνατα. Το επιπλέον σωματικό βάρος τους σημαίνει ότι θα κάψουν περισσότερες θερμίδες, για την ίδια δραστηριότητα. Όλα τα παιδιά χρειάζονται περίπου 60 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την ημέρα για καλή υγεία.
Αποφεύγετε τις μεγάλες μερίδες
Ξεκινήστε να δίνετε στο παιδί γεύματα σε μικρότερες μερίδες, αφήνοντας το παιδί να ζητήσει περισσότερο αν είναι ακόμα πεινασμένο. Προσπαθήστε να μην κάνετε το παιδί σας να τελειώσει τα πάντα στο πιάτο ή να τα αναγκάζετε να καταναλώσουν περισσότερο από ό, τι θέλουν. Βοηθά, επίσης, το να ενθαρρύνετε το παιδί σας να τρώει αργά, αλλά και το να τρώτε όλη η οικογένεια μαζί στο τραπέζι.
Υγιεινά γεύματα
Τα παιδιά, όπως και οι ενήλικες, πρέπει να στοχεύουν να τρώνε πέντε ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων. Σχεδόν όλα τα φρούτα και τα λαχανικά μετράνε, φρέσκα, σε κονσέρβες, κατεψυγμένα και αποξηραμένα. Οι χυμοί και τα smoothies, επίσης μετράνε. Αποθαρρύνετε το παιδί σας από το να έχει στη διατροφή του τα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και επιπρόσθετη ζάχαρη τρόφιμα όπως γλυκά, κέικ, μπισκότα, ορισμένα δημητριακά και αναψυκτικά.
Λιγότερο χρόνο στην οθόνη και περισσότερο ύπνο
Παράλληλα με τις συμβουλές για να κινούνται περισσότερο, είναι ανάγκη να μειωθεί ο χρόνος που τα παιδιά ξοδεύουν καθιστά ή ξαπλωμένα. Περιορίστε το χρόνο που περνούν μπροστά στην τηλεόραση, παίζοντας βιντεοπαιχνίδια ή ασχολούμενα με άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Επίσης, να θυμάστε ότι όσο λιγότερο κοιμούνται, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να γίνουν παχύσαρκα. Η έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διάθεση και τη συμπεριφορά τους.
Μάθε και αυτό
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που έχουν ένα υγιές βάρος τείνουν να είναι σε καλύτερη φόρμα, πιο υγιή, μαθαίνουν πιο εύκολα, έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και πολύ μειωμένες πιθανότητες να έχουν προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή τους. Είναι επίσης λιγότερο πιθανό να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση ή να πέσουν θύμα εκφοβισμού.
Ερώτηση: Πώς μπορώ να μειώσω την κατανάλωση σοκολάτας στο παιδί μου;
Καταρχήν, μην έχετε μεγάλες ποσότητες σοκολάτας στο σπίτι και αποφεύγετε να τις έχετε στο οπτικό πεδίο των παιδιών σας. Μην προσφέρετε τη σοκολάτα ως ανταμοιβή. Προσπαθήστε να τη συνδυάσετε με υγιεινά τρόφιμα, όπως φρούτα με σοκολάτα ή σοκολατένιο γάλα με χαμηλά λιπαρά.
Διατροφικό tip: Στόχος για το παιδί σας είναι να καταναλώσει το μεγαλύτερο μέρος των θερμίδων που παίρνει καθημερινά από υγιεινά τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, και τα αμυλούχα τρόφιμα όπως το ψωμί, τις πατάτες, τα ζυμαρικά και το ρύζι (κατά προτίμηση ολικής άλεσης).
Χαρά Μαλιώτη
Κλινική διαιτολόγος, με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές
Tηλ. 22256006, chara@projecthealth.com.cy
Project Xealth