ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πολιτική αβεβαιότητα στα κατεχόμενα

Έναν μήνα δίχως «κυβέρνηση» μετά την «εκλογή» του κ. Τατάρ.

Ο Γενικός Γραμματέας και μεταβατικός ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), Ερσάν Σανέρ, ο οποίος πριν από λίγο καιρό παρέλαβε από τον Ερσίν Τατάρ την εντολή σχηματισμού νέας «κυβέρνησης» δεν κατάφερε να σχηματίσει έναν νέο «κυβερνητικό» σχηματισμό. Έτσι, τις επόμενες ώρες ο κ. Σανέρ αναμένεται να επιστρέψει την εντολή σχηματισμού νέας «κυβέρνησης» στον κ. Τατάρ.

Απέτυχε η τρικομματική

Ο κ. Σανέρ κατά τις προηγούμενες ημέρες επιχείρησε να έρθει σε συνεννόηση με τα κόμματα της τ/κ Δεξιάς που εκπροσωπούνται στην «βουλή». Αρχικά, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες στον τ/κ τύπο, ο κ. Σανέρ επιχείρησε να ενώσει τις δυνάμεις του κόμματος του με το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΚ) και το Κόμμα Αναγέννησης (ΚΑ). Τα δυο κόμματα συνολικά διαθέτουν στην «βουλή» πέντε έδρες. Αυτή η προσπάθεια σκόνταψε πάνω σε σειρά ορών που έθεσαν τα δυο κόμματα καθώς και στο γεγονός ότι η «κοινοβουλευτική» ομάδα του ΔΚ πλέον τελεί υπό καθεστώς διάλυσης.

Ο Σανέρ επιστρέφει την εντολή

Μετά την αποτυχία της πρώτης απόπειρας, ο κ. Σανέρ κατέβαλλε εντατικές προσπάθειες για να έρθει σε συνεννόηση με το Κόμμα του Λαού (ΚΛ), με το οποίο το ΚΕΕ είχε συνεργαστεί στην προηγούμενη «κυβέρνηση» του κ. Τατάρ. Και αυτή η προσπάθεια δεν προχώρησε κυρίως εξαιτίας της ασυνεννοησίας των δυο κομμάτων ως προς την κατανομή των «υπουργιών» και των βασικών πτυχών της νέας «κυβέρνησης».

Μετά την νέα αποτυχία, ο κ. Σανέρ ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει την εντολή σχηματισμού νέας «κυβέρνησης» μετά την μελέτη της νέας κατάστασης στο κεντρικό όργανο του ΚΕΕ. Ο κ. Σανέρ έχει προθεσμία μέχρι αύριο για την επιστροφή της εντολής.

Η επόμενη ημέρα

Μετά την αποτυχία του έργου κ. Σανέρ, ο κ. Τατάρ, με βάση το «σύνταγμα» και τα προηγούμενα παραδείγματα, αναμένεται να παραδώσει την εντολή σχηματισμού νέας «κυβέρνησης» στον ηγέτη της τ/κ αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Έρχιουρμαν ενδέχεται να επιχειρήσει το επόμενο διάστημα να σχηματίσει μια νέα πολυκομματική «κυβέρνηση». Εναλλακτικά, ο κ. Τατάρ θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την «κυβέρνησης» τεχνοκρατών.

Αν τελικά αποτύχουν και οι νέες προσπάθειες, η τ/κ πλευρά θα οδηγηθεί στην «κάλπη» για μια ακόμη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αυτήν την φορά για πρόωρες «βουλευτικές εκλογές».

Τις εξελίξεις στα κατεχόμενα παρακολουθεί από κοντά η Άγκυρα, η οποία την παρούσα στιγμή, εξαιτίας των εξελίξεων στο Κυπριακό, της συνεχιζόμενης πανδημίας και οικονομικής κρίσης επιχειρεί να αποφύγει το ενδεχόμενο των πρόωρων «εκλογών».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση