Του Γιάννη Αδειλίνη
Καινούργια ματιά έφερε ο Μάρκος Ζαμπάρτας στο οικογενειακό οινοποιείο με δημιουργική ορμή, τη φιλοδοξία της καινοτομίας και εξωστρεφή προσανατολισμό. Τα κρασιά του απολαυστικά και ευκολόπιοτα, ξαφνιάζουν και συγκινούν γιατί προσεγγίζουν την παράδοση με τρόπο δημιουργικό και συνδιαλέγονται μαζί της χωρίς να την υπηρετούν δογματικά. Το Single Vineyard Ξυνιστέρι είναι μια τέτοια περίπτωση. Είναι η προσπάθεια του Μάρκου να αναδείξει την ντόπια ποικιλία με ένα κρασί «μεγαλύτερου βεληνεκούς από ό,τι ήταν στο παρελθόν, με διάρκεια στο στόμα και έντονη πλούσια γεύση που δεν είναι εύκολο να το πετύχεις με το Ξυνιστέρι», όπως λέει. Στην τυφλή γευσιγνωσία βγήκε πρώτο με διαφορά. Η ανοδική πορεία των γηγενών ποικιλιών τα τελευταία χρόνια και η εμπειρία που έχουν αποκτήσει οι οινοποιοί στην πιο δημοφιλή λευκή κυπριακή ποικιλία, ώθησε τον «Γ» να αξιολογήσει premium ετικέτες από Ξυνιστέρι. Το μοναδικό αμπελοτόπι του οινοποιείου ηλικίας 33 χρόνων, σε μια κοιλάδα στα Μανδριά σε υψόμετρο 950 μέτρων, είναι ενταγμένο στη βιολογική γεωργία. Ο γεωπόνος του οινοποιείου Χριστόδουλος Καραολής λέει ότι το κλίμα της περιοχής ευνοεί τη συγκεκριμένη ποικιλία και δίνει στο κρασί «ένα πολύ αρωματικό χαρακτήρα, με το terroir να παίζει σημαντικό ρόλο στην πολυπλοκότητά του». Το κρασί ζυμώνεται και παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια και έχει προοπτική παλαίωσης, μας ενημερώνει ο οινολόγος του οινοποιείου Χάρης Ευαγγέλου και κυκλοφορεί σε 2.500 φιάλες ετησίως. «Το όραμα, η φιλοσοφία και το μέλλον του οινοποιείου είναι γύρω από τις κυπριακές ποικιλίες» τονίζει ο Μάρκος Ζαμπάρτας, ο οποίος συμμετέχει ενεργά στη νεοσυσταθείσα εταιρεία WineCore μαζί με άλλα 14 οινοποιεία για την καλύτερη προώθηση και ανάδειξη των κυπριακών κρασιών από τις εγχώριες τοποποικιλίες. Πιστός στο terroir ετοιμάζει και ετικέτα single vineyard με Μαραθεύτικο.
Γρηγόρη Αυξεντίου 39, Άγιος Αμβρόσιος, επαρχία Λεμεσού
Τ/ 25942424, zambartaswineries.com
Το βραβευμένο Single Vineyard Ξυνιστέρι και τα κρασιά του Οινοποιείου Ζαμπάρτας βρίσκουμε σε επιλεγμένες υπεραγορές, ενημερωμένες κάβες και στο οινοποιείο.