ΚΥΠΕ
Προτάσεις για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υπέβαλε το ΑΚΕΛ την Πέμπτη στην ΠΟΒΕΚ, με τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος, Στέφανο Στεφάνου, να σημειώνει ότι στόχος είναι μέσα από αυτή την πρωτοβουλία να γίνουν αλλαγές, ώστε να μπορούν ειδικά οι μικρές επιχειρήσεις πραγματικά να έχουν πρόσβαση στα διάφορα σχέδια χορηγιών.
Σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση με την ΠΟΒΕΚ, ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι είχαν «μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση» με ένα πολύ συγκεκριμένο ζήτημα το οποίο απασχολεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ). «Το ζήτημα είναι η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ειδικότερα η πρόσβαση στα διάφορα σχέδια που υπάρχουν από το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας», ανέφερε.
Είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις και κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες το ΑΚΕΛ συζήτησε με την ΠΟΒΕΚ για το πώς θα μπορούν οι ΜμΕ να έχουν ενισχυμένη πρόσβαση σε αυτά τα σχέδια, έτσι ώστε να μπορούν να έχουν χρηματοδότηση.
«Στη συζήτηση διαπιστώσαμε μια ευρεία συναίνεση και συναντίληψη αναφορικά με τις προτάσεις, που έχουμε διαμορφώσει. Την ίδια ώρα με τις απόψεις και τις προτάσεις της ΠΟΒΕΚ έχουμε συμπληρώσει τις προτάσεις μας», είπε ο κ. Στεφάνου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές οι προτάσεις κατευθύνονται, πρώτο προς την στόχευση των προτάσεων «για να διευκολύνονται κυρίως οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα σχέδια». Δεύτερο, συνέχισε, στην αύξηση των χορηγιών και του ποσοστού χορηγίας «γιατί λόγω του πληθωρισμού και της ακρίβειας, της αύξησης του κόστους και των πρώτων υλών υπάρχει μια αύξηση συνολικά των υποχρεώσεων». «Το τρίτο που συζητήσαμε και για το οποίο κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις είναι η απλοποίηση των διαδικασιών. Οι σημερινές διαδικασίες πολλές φορές καθιστούν πολύ δυσχερή την πρόσβαση των πολύ μικρών και των μικρών επιχειρήσεων στα σχέδια χρηματοδότησης», πρόσθεσε.
Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι θα απευθυνθούν στο αρμόδιο Υπουργείο και θα ζητήσουν συνάντηση για να μεταφέρουν τις προτάσεις τους.
«Στόχος μας είναι μέσα από αυτή την πρωτοβουλία να γίνουν αλλαγές ώστε να μπορούν πραγματικά οι ΜμΕ -ειδικά οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις- να έχουν πρόσβαση στα διάφορα σχέδια χορηγιών», δήλωσε, σημειώνοντας ότι είναι σε ένα συνεχή διάλογο με την ΠΟΒΕΚ.
«Είναι γνωστό ότι το ΑΚΕΛ είναι πάντοτε στο πλευρό των ΜμΕ που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, εργοδοτούν χιλιάδες κόσμο και θα πρέπει το κράτος να τις στηρίζει γιατί με αυτό τον τρόπο στηρίζει την οικονομία», είπε τέλος.
Σύμφωνα με το υπόμνημα προτάσεων που κατατέθηκαν στην ΠΟΒΕΚ, η πρόσβαση στα διάφορα σχέδια χορηγιών του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας «παρουσιάζει σημαντικά εμπόδια για τους δυνητικούς δικαιούχους και ιδιαίτερα τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις».
Σημειώνεται ότι οι βασικές αδυναμίες εντοπίζονται στην έλλειψη στόχευσης σχεδίων αποκλειστικά για τις μικρές και πολύ επιχειρήσεις, στην αδυναμία εξασφάλισης της ίδιας συνεισφοράς και στη σύνθετη διαδικασία που ακολουθείται.
Οι προτάσεις περιλαμβάνουν τον καθορισμό εσωτερικής υποκατηγορίας στα διάφορα σχέδια για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις με βάση τον αριθμό των απασχολούμενων, έτσι όπως καθορίζεται στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2003/361)[1] και ανακατανομή των σχετικών κονδυλίων και αύξηση της έντασης της χορηγίας στις κατηγορίες των πολύ μικρών επιχειρήσεων στο 80% των επιλέξιμων δαπανών σε σχέση με το 50% που είναι στα πλείστα σήμερα.
Εισηγούνται ακόμη απλοποίηση διαδικασίας για επιχορηγήσεις με όριο τις €50 χιλ. με την υποχρέωση προσκόμισης των ελάχιστων απαραίτητων πιστοποιητικών, μέσω της χρήσης του Αριθμού Εγγραφής της Εταιρείας (ΗΕ) έτσι ώστε να διαπιστώνεται άμεσα η συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις προς το Κράτος. Παράλληλα, η άδεια οικοδομής να καταστεί είναι απαιτούμενη κατά την τελική πληρωμή και όχι την έγκριση.
Περιλαμβάνεται ακόμη πρόταση για παραχώρηση πρόθεσης για εξέταση έγκρισης χρηματοδότησης, «κάτι που θα διευκολύνει τους δικαιούχους στην εξασφάλιση πρόσθετης χρηματοδότησης» και σημειώνεται ότι θα πρέπει να δίνεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα (π.χ. 2-4 μήνες) στον δικαιούχο για εξασφάλιση έγκριση χρηματοδότησης από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Η εισαγωγή περιθωρίου αναπροσαρμογής της κάλυψης των επιλέξιμων δαπανών στη βάση της αύξησης του πληθωρισμού, εφαρμογή διαδικασίας ανοικτού τέλους έτσι ώστε τα σχέδια να ολοκληρώνονται με την εξάντληση των διαθέσιμων κονδυλίων και η προκήρυξη συγκεκριμένων σχεδίων για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις για ψηφιακή και ενεργειακή αναβάθμιση καθώς και για επιδότηση του business plan των επιχειρήσεων, είναι ακόμη κάποιες από τις προτάσεις.
Το ΑΚΕΛ εισηγείται ακόμη τη σύσταση και λειτουργία υπηρεσίας υποστήριξης (HELP DESK) τόσο για παροχή πληροφοριών όσο και καθοδήγηση στην συμπλήρωση αιτήσεων και να προηγείται δημόσια διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους της ετοιμασίας των σχεδίων στη βάση ενός ημερολογιακού προγραμματισμού των προκηρύξεων, διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους.
Σημειώνεται στο υπόμνημα ότι μέχρι εννιά εργαζόμενους οι επιχειρήσεις είναι πολύ μικρές, μέχρι 49 μικρές, και από 50 μέχρι 249 εργαζόμενους θεωρούνται μεσαίες.