ΚΥΠΕ
Η δέσμη των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που προωθεί η Λευκωσία μπορεί να οικοδομήσει εμπιστοσύνη και μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των δυο κοινοτήτων και να υπηρετήσει ως καταλύτης στην προσπάθεια για επίτευξη μιας διαρκούς λύσης του Κυπριακού, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.
Σημείωσε πως "η εφαρμογή αυτών των ΜΟΕ αφορά, μεταξύ άλλων, την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, το αεροδρόμιο της Τύμπου, το λιμάνι της Αμμοχώστου, καθώς και θέματα που αφορούν στο Κυπριακό γενικότερα" και πως αυτή "θα ενισχύσει επίσης τις προσπάθειές μας να πειστεί η Τουρκία να απέχει από τις παράνομες ενέργειές της στα Βαρώσια και εντός των θαλάσσιων ζωνών της Κύπρου".
Σε ομιλία του την Τετάρτη το βράδυ, σε δεξίωση που παρέθεσε η Πρέσβειρα της Ολλανδίας στην Κύπρο, Elke Merks-Schaapveld, με την ευκαιρία της Εθνικής Εορτής του Βασιλείου της Ολλανδίας, (Ημέρα του Βασιλιά), ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε, ακόμη, πως "παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, η πλευρά μας παραμένει επικεντρωμένη στη δημιουργία συνθηκών ευνοϊκών για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν".
"Προς αυτό τον σκοπό, έχω προωθήσει μια πρόταση αποτελούμενη από Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης από τα οποία να κερδίζουν όλες τις πλευρές, για τερματισμό του συνεχιζόμενου αδιεξόδου και για να ανοιχτεί ο δρόμος έπειτα από μια μακρά περίοδο για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών", σημείωσε.
"Αυτή είναι η κατάσταση πραγμάτων αυτή τη στιγμή σε σχέση με το Κυπριακό. Αυτό που θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι για την ισχυρή μου δέσμευση και αποφασιστικότητα για εμπλοκή για ακόμη μια φορά σε διαπραγματεύσεις προσανατολισμένες σε αποτελέσματα για μια λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ", πρόσθεσε.
Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη πως η Κύπρος και η Ολλανδία εργάζονται τώρα μαζί, ως εταίροι ενός της ΕΕ, μαζί με τα άλλα κράτη μέλη, "για να αντιμετωπίσουν τις κοινές προκλήσεις μας, να διατηρήσουν τις ευρωπαϊκές μας αξίες, την αλληλεγγύη και το όραμά μας για το μέλλον".
"Αυτή τη στιγμή η Ένωση αντιμετωπίζει ένα αριθμό προκλήσεων. Η ενότητά μας για την προάσπιση των αξιών μας είναι τώρα αναγκαία περισσότερο από ποτέ. Αναφέρομαι ασφαλώς στη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία και στις άνευ προηγουμένου προκλήσεις που έχει δημιουργήσει", σημείωσε.
Είπε πως «συμπαραστεκόμαστε στην Ουκρανία και στον λαό της, μεταφέροντας την ισχυρή μας στήριξη και τον ισχυρό μας σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία και ανεξαρτησία της Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων στιγμών».
"Η Κύπρος και λαός μας έχουν τις δικές τους τραγικές εμπειρίες μιας ξένης εισβολής, ως αποτέλεσμα της παράνομης τουρκικής στρατιωτικής εισβολής και κατοχής της Κύπρου από το 1974", σημείωσε.
Επεσήμανε πως «η Τουρκία προχωρεί με τα παράνομα σχέδια και τις παράνομες δραστηριότητές της στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, περιφρονώντας πλήρως τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, παρά την ισχυρή καταδίκη από τη διεθνή κοινότητα, τα ΗΕ και τους εταίρους μας στην ΕΕ".
Εξάλλου, ο κ. Κασουλίδης επαναβεβαίωσε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ολλανδίας.
Επεσήμανε πως οι δυο χώρες έχουν εγκαθιδρύσει μια συγκεκριμένη και στενή συνεργασία σε διάφορους τομείς, που αντικατοπτρίζεται στο πολιτικό και στο οικονομικό επίπεδο, αλλά επίσης και στις επαφές μεταξύ των ανθρώπων.
"Οι ισχυροί δεσμοί φιλίας μεταξύ των χωρών και των λαών μας βασίζονταν πάντα στις κοινές δημοκρατικές αξίες και στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου", πρόσθεσε.
Είπε πως η Ολλανδία αποτελεί έναν πολύτιμο εταίρο για την Κύπρο και έχει επιδείξει τη δέσμευσή της να σταθεί δίπλα στον κυπριακό λαό, συμβάλλοντας αξιόλογα στην ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) καθώς και στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ).
«Σας ευχαριστώ για άλλη μια φορά για την υποστήριξή σας στις προσπάθειές μας για επίτευξη μιας βιώσιμης και συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού που θα τερματίσει τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, θα αποκαταστήσει και θα διασφαλίσει ότι όλοι οι Κύπριοι θα απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες», κατέληξε.