ΚΥΠΕ
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει σοβαρό αντίκτυπο και στην Εθνική Φρουρά εφόσον αρκετά εξοπλιστικά προγράμματά μας βασίζονται στη ρωσική αγορά, δήλωσε την Μεγάλη Τετάρτη ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, σημειώνοντας πως εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις και όλα τα ενδεχόμενα.
Παράλληλα ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως "δεν έχουν σε καμία περίπτωση επηρεαστεί τα υφιστάμενα εξοπλιστικά μας προγράμματα τα οποία βρίσκονται εν εξελίξει", σημειώνοντας, ωστόσο πως "λόγω της κρίσης και της αβεβαιότητας που επικρατεί στην οικονομία αυτό είναι πιθανόν να συμβεί με όλα τα κράτη μέλη, εφόσον μπορούν να αλλάξουν οι οικονομικές δυνατότητες των κρατών μελών".
Μιλώντας στο πλαίσιο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με θέμα: "Η άμυνα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου. Η περίπτωση της Κύπρου" που διοργάνωσε η Ομάδα Παραγωγής Πολιτικής για την Άμυνα του ΔΗΣΥ, ο κ. Πετρίδης, είπε ακόμη πως "φαίνεται ξεκάθαρα ότι η ΕΕ κινείται προς την αμυντική και στρατιωτική αυτονομία, χωρίς να σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι συζητάμε για οποιονδήποτε ευρωστρατό".
Στην παρέμβασή του, ο Υπουργός Άμυνας είπε πως και πριν από την εισβολή στην Ουκρανία ότι η ΕΕ αργά μεν αλλά σταθερά βάδιζε προς την αμυντική και στρατιωτική αυτονομία, επισημαίνοντας πως "με τη Γαλλική Προεδρία καταφέραμε έπειτα από σχεδόν δυο χρόνια διαλόγου να κλείσουμε το θέμα με τη Στρατηγική Πυξίδα σε συνεργασία και με τα Υπουργεία Εξωτερικών".
"Είναι ένα βήμα προς τη θετική κατεύθυνση. Είχε φανεί και από την ανάλυση των κειμένων ότι υπήρχαν αρκετά θέματα, όπου εκεί γινόταν και σαφής καταγραφή της Τουρκίας ως απειλής. Φυσικά στο κείμενο των συμπερασμάτων αυτή η αναφορά είχε γίνει με έναν ιδιαίτερο τρόπο που διασφάλιζε μεν από τη μια πλευρά τη δική μας την πλευρά καθώς και την ελληνική Κυβέρνηση, αλλά από την άλλη σίγουρα έδιδε και τη διέξοδο ότι θα υπάρχει συνεργασία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου", σημείωσε ο Υπουργός Άμυνας.
Ο κ. Πετρίδης είπε ακόμη πως η δύναμη ταχείας επέμβασης δύναται να υλοποιηθεί αναλόγως και των εξελίξεων, "γιατί έχει μεσολαβήσει το Ουκρανικό και οπωσδήποτε έχει αλλάξει η προτεραιοποίηση είτε προς το θετικό είτε προς το παρόν με παγοποίηση του θέματος".
Αλλά φαίνεται ξεκάθαρα προς ποια κατεύθυνση κατευθύνεται κάθε χώρα, ανέφερε, σημειώνοντας πως η ΕΕ κινείται προς την κατεύθυνση της αμυντικής και στρατιωτικής αυτονομίας της σε συνάρτηση και σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ.
"Δεν υπάρχει δυνατότητα να κινηθεί αυτόνομα η ΕΕ", πρόσθεσε, σημειώνοντας πως 21 τις 27 χώρες της είναι μέλη του ΝΑΤΟ.
"Θεωρούμε ότι η συνεργασία είναι αναπόφευκτη αλλά ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος πάντοτε σε όλα τα συνέδρια λέμε ξεκάθαρα ότι είμαστε υπέρ και της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ για να μην θεωρείται ότι θα υπάρχει ξεκάθαρο overlapping (επικάλυψη)", ανέφερε ο κ. Πετρίδης.
Σημείωσε πως "υπάρχει συνεργασία εκεί και όπου επιβάλλεται. Ανήκουμε σε αυτή την οικογένεια, άρα ο δρόμος είναι ξεκάθαρος", υπογράμμισε.
Είπε πως "εφαρμόσαμε και εφαρμόζουμε όλες τις κυρώσεις από την πρώτη ημέρα. Εφαρμόσαμε και πριν από την ΕΕ το κλείσιμο των λιμανιών, πριν να έρθει η οδηγία, από την πρώτη στιγμή, άρα εναρμονιστήκαμε πλήρως με τις αποφάσεις της ΕΕ".
Επεσήμανε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ένα σοβαρό αντίκτυπο και στην Εθνική Φρουρά "εφόσον αρκετά εξοπλιστικά προγράμματά μας βασίζονται στη ρωσική αγορά και άρα από την πρώτη εβδομάδα έχουμε δώσει οδηγίες για να δούμε και τις εναλλακτικές λύσεις αν και εφόσον υπάρχουν, με ποια διαδικασία και με ποιο κόστος γιατί είναι και θέμα κόστους συντήρησης".
"Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα αλλά παράλληλα δεν έχουν σε καμία περίπτωση επηρεαστεί τα υφιστάμενα εξοπλιστικά μας προγράμματα τα οποία βρίσκονται εν εξελίξει", τόνισε.
Όμως βεβαίως, πρόσθεσε, "και λόγω της κρίσης και της αβεβαιότητας που επικρατεί στην οικονομία αυτό είναι πιθανόν να συμβεί με όλα τα κράτη μέλη, εφόσον μπορούν να αλλάξουν οι οικονομικές δυνατότητες των κρατών μελών".
"Βλέπουμε ξεκάθαρα ότι τόσο λόγω και της ραγδαίας αύξησης όχι μόνο στις τιμές της ενέργειας αλλά και στην εφοδιαστική αλυσίδα κ.ο.κ υπάρχει αυτή η αλυσιδωτή αρνητική επίπτωση που δεν γνωρίζουμε και εφόσον ακόμα υπάρξει κατάπαυση του πυρός πιθανότατα οι κυρώσεις θα είναι εκεί για αρκετό καιρό", ανέφερε.
Άρα, συνέχισε, "υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα και για αυτό τον λόγο υποχρεωνόμαστε να εξετάσουμε όλες τις πιθανές λύσεις και αναλόγως των εξελίξεων να πράττουμε".