ΚΥΠΕ
Οδηγίες τόσο προς τις επιχειρήσεις όσο και προς τους εργαζόμενους έχει ετοιμάσει το Υπουργείο Εργασίας, ύστερα από κοινωνικό διάλογο, ώστε να εφαρμοστούν κατά την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων, όπως ανέφερε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου κατά τη διάσκεψη Τύπου για επεξήγηση της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων λόγω COVID-19.
Η κα. Αιμιλιανίδου είπε ότι το Υπουργείο, αφού άκουσε τους κοινωνικούς εταίρους, εξέδωσε συγκεκριμένες οδηγίες οι οποίες βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας. Όπως είπε υπάρχει μεταξύ άλλων οδηγός για γενικές οδηγίες εργοδοτουμένων σε επιχειρήσεις, που πραγματεύεται όλες τις οδηγίες που πρέπει οι εργοδοτούμενοι σε μια επιχείρηση να τηρήσουν για να προστατευθούν. «Μέριμνά μας είναι η προστασία των εργαζομένων στις επιχειρήσεις», είπε. Άλλος οδηγός, ανέφερε, είναι ο Οδηγός Διαχείρισης Ασφάλειας και Υγείας στην εργασία σε συνθήκες κορωνοϊού.
Επιπρόσθετα, είπε, έχει εκδοθεί ένα απλοποιημένο φυλλάδιο ώστε να δώσει συμβουλές με απλά λόγια στους εργαζόμενους για τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρήσουν. Το φυλλάδιο αυτό είπε θα εκδοθεί σε 10,000 αντίτυπα και έχει μεταφραστεί σε πέντε γλώσσες. Για τα 25,000 καταστήματα λιανικού εμπορίου τα οποία θα πρέπει να επιθεωρήσει το Υπουργείο, ανέφερε ότι έχει εκδοθεί οδηγός για τα μέτρα που πρέπει να τηρηθούν, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία και για τους εργαζόμενους και για τις επιχειρήσεις. Πρόσθεσε ότι έχει συσταθεί ομάδα από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και από άλλα κυβερνητικά τμήματα, που από αύριο αρχίζουν την εκπαίδευση για να είναι σε θέση να επιθεωρήσουν την τήρηση αυτών των μέτρων.
«Το πιο σημαντικό είναι να τηρηθούν αυτά τα μέτρα ασφάλειας και υγείας, όχι μόνο τα γενικά που πάντα ίσχυαν, αλλά τα συγκεκριμένα που αφορούν συνθήκες κορωνοϊού», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση κατά την οποία δεν τηρούνται από τις επιχειρήσεις αυτά τα μέτρα, υπάρχει και διάπραξη ποινικού αδικήματος και πρόστιμο το οποίο με βάση το νόμο και τα διατάγματα του Υπ. Υγείας θα εφαρμοστεί. «Στόχος μας είναι να επιθεωρήσουμε όλα αυτά τα εργοτάξια, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, έτσι ώστε να βεβαιωθούμε ότι τηρούνται αυτά τα μέτρα», είπε. Είπε επίσης ότι θα ακολουθήσουν και συγκεκριμένες ανακοινώσεις και από τους λειτουργούς του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας ώστε να γίνουν κατανοητά σε όλους και να διαφυλαχθεί η υγεία των εργαζομένων.
Καθυστερήσεις στην επιβολή επιδομάτων
Ερωτηθείσα για τη μη καταβολή επιδομάτων σε κάποιους εργαζόμενους από το Υπουργείο Εργασίας, η κα. Αιμιλιανίδου σημείωσε ότι για την πρώτη φάση των σχεδίων από 16 Μαρτίου μέχρι 12 Απριλίου έχουν καταβληθεί πριν από το Πάσχα επιδόματα σε 140,000 εργαζομένους. Πρόσθεσε ότι υπάρχει ένας αριθμός επιδομάτων που δεν έχουν καταβληθεί λόγω του ότι για πρώτη φορά έχει υποβληθεί ένας τόσος μεγάλος αριθμός αιτήσεων με ένα μηχανογραφημένο σύστημα που έγινε σε 15 ημέρες. Καθημερινά, είπε, γίνονται επιπρόσθετες πληρωμές. Για πρώτη φορά, πρόσθεσε, έπρεπε οι εργαζόμενοι να υποβάλουν ηλεκτρονικά όλα τα στοιχεία, υπήρχαν αρκετά λάθη κατά την υποβολή των αιτήσεων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα δεν υπάρχει αριθμός λογαριασμού.
Υπάρχουν, ανέφερε, προβλήματα στο μηχανογραφημένο σύστημα και γίνονται τεράστιες προσπάθειες από τους ειδικούς για να διορθωθούν αυτά τα προβλήματα. Πρόσθεσε επίσης ότι το Υπουργείου έπρεπε να προχωρήσει σε διορθώσεις και βελτιώσεις κάποιων προνοιών των σχεδίων, ύστερα από εξέταση των στατιστικών στοιχείων από τις πρώτες πληρωμές των επιδομάτων. Σημείωσε ότι θα εφαρμοστούν διαφοροποιημένα κριτήρια κατά τη 2η φάση των σχεδίων, ενώ θα καταβληθεί και αναδρομικά η διαφορά στους δικαιούχους μετά την αλλαγή των σχεδίων. Είπε ακόμα ότι έχουν καθοριστεί τα 360 ευρώ για την περίοδο των τεσσάρων εβδομάδων, ως το κατώτατο ποσό επιδόματος, ανεξαρτήτως του χαμηλού μισθού που ένας εργαζόμενος ήταν δηλωμένος στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Αναφορικά με το πρόβλημα ότι πολλοί δεν πληρούσαν τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις του 2018, είπε ότι αποφασίστηκε να γίνεται σύγκριση με τον μισθό του Ιανουαρίου και να επιβάλλεται σε 60%, για να είναι μεγαλύτερο το επίδομα που θα λαμβάνει κάποιος. Όσοι άρχισαν εργασία τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2020, ανέφερε ακόμα, υπό την προϋπόθεση ότι θα δηλωθούν από τους εργοδότες τους και θα δηλωθεί και ο μισθός τους θα είναι δικαιούχοι στο επόμενο σχέδιο που θα αρχίσει στις 13/4. Τα σχέδια του Υπουργείου είπε, θα συνεχίσουν να ισχύουν για τρεις μήνες ως τις 12/6 , με την προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις που λαμβάνουν μέρος στα σχέδια δεν θα μπορούν να προβούν σε απολύσεις. Πρόσθεσε ότι μέχρι τις 12/10 για άλλους δηλαδή τέσσερις μήνες, θα συνεχίσει η κρατική στήριξη για επιχειρήσεις που δεν θα ανακάμψουν σε βαθμό ικανοποιητικό και θα έχουν μείωση του κύκλου εργασιών τους. Αυτό, όπως είπε, είναι πολύ σημαντικό.
Ερωτηθείσα κατά πόσο η όποια μείωση μισθού θα πρέπει να συνοδεύεται και με μείωση του χρόνου εργασίας, η Υπουργός εργασίας ανέφερε ότι με βάση το νόμο περί της προστασία των μισθών, κανένας εργοδότης δεν μπορεί να διαφοροποιήσει τον μισθό οποιουδήποτε εργαζόμενου. Εκείνο το οποίο έχει δικαίωμα να πράξει, ανέφερε, είναι αν η επιχείρησή του υπολειτουργεί να μην μπορεί να απασχολήσει τον εργαζόμενο για όσες ώρες τον απασχολούσε προηγουμένως. «Επομένως αν έχει ενταχθεί στο σχέδιο μια επιχείρηση και εμείς καταβάλουμε ως επίδομα το 60% του μισθού του εργαζομένου και ο εργαζόμενος συνεχίζει να απασχολείται για όλες τις ώρες εργασίας του, τότε η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη -και είναι ποινικό αδίκημα να μην το πράξει-να καταβάλει ολόκληρο το υπόλοιπο του μισθού του εργαζομένου», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι είναι ανεπίτρεπτο να απασχολείται ένας εργοδοτούμενος μόνο το 60% των ωρών για το οποίο καταβάλλεται επίδομα και είναι ποινικό αδίκημα. Ωστόσο, όπως είπε, είναι δικαίωμα του εργοδότη σε συνεννόηση με τον εργοδοτούμενο, να τον απασχολήσει για όσες ώρες τον χρειάζεται στην επιχείρηση, πάντα τηρώντας τα εργασιακά δικαιώματα και τις συλλογικές συμβάσεις. Σε άλλη ερώτηση ανέφερε ότι θα συνεχίσει το δικαίωμα για τα σχέδια ειδικής φροντίδας του οποιουδήποτε γονιού ο οποίους έχει παιδιά κάτω των 15 ετών αλλά και γονιών παιδιών με αναπηρία ανεξαρτήτως ηλικίας.
Λειτουργία τουριστικών πρακτορείων και επιχειρήσεων με μείωση στον κύκλο εργασιών
Αναφορικά με τα τουριστικά πρακτορεία που έχει εξαγγελθεί ότι μπορεί να λειτουργήσουν, είπε ότι μπορούν να συνεχίσουν να είναι στην πλήρη αναστολή εργασιών. Το Υπουργικό Συμβούλιο, ανέφερε, αποφάσισε ότι οποιεσδήποτε συναφείς δραστηριότητες με τον τουρισμό μπορούν να συνεχίσουν να εντάσσονται στα σχέδια της πλήρους αναστολής εργασιών αν η μείωση του κύκλου εργασιών τους είναι πέραν του 80%. Πρόσθεσε ότι και επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου μπορούν να είναι στη μερική αναστολή εργασιών υπό την προϋπόθεση ότι η μείωση του κύκλου εργασιών τους θα είναι πέραν του 25%.
Σε άλλη ερώτηση ανέφερε ότι με βάση το νέο διάταγμα που θα εκδοθεί από τον Υπουργό Υγείας θα είναι ανοικτές την Κυριακή και οι υπεραγορές και οι φούρνοι. Σημείωσε ότι την 1 Μαΐου δεν θα επιτρέπεται σε γενικά καταστήματα να είναι ανοικτά. Σε ερώτηση για την ανεργία, είπε ότι υπάρχουν πολύ λίγες απολύσεις εργαζομένων από τις επιχειρήσεις από 16 Μαρτίου. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας, αλλά και με άλλα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο που έχει ετοιμαστεί από το ΥΠΟΙΚ, θα αποφευχθούν οι απολύσεις εργαζομένων. Το ανθρώπινο δυναμικό, είπε, είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο της οποιασδήποτε επιχείρησης και για αυτό έγιναν όλες αυτές οι προσπάθειες έτσι ώστε να μην απολυθεί οποιοσδήποτε εργαζόμενος.