Kathimerini.com.cy
Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Δημοκρατικού Συναγερμού προτίθεται να θέσει το ζήτημα της επιστολής που αποστάληκε με την υπογραφή της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη για το καλώδιο ο τέως αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης.
Οι επιφυλάξεις που τίθενται στην επιστολή, σε συνδυασμό με τις προϋποθέσεις, φέρεται πως προκάλεσαν ερωτήματα στον Χάρη Γεωργιάδη γύρω από το ποια τελικά είναι η θέση του ΔΗΣΥ για το εν λόγω θέμα. Υπενθυμίζεται πως ο ΔΗΣΥ, μέσω ανακοίνωσής του χαιρέτησε την ηλεκτρική διασύνδεση και καλούσε μάλιστα την κυβέρνηση να λάβει σύντομα αποφάσεις. Όπως σημείωνε σε ανακοίνωση, «το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Ελλάδα είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας. Συμβάλλει στην ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της Κύπρου, εξασφαλίζει τη συμμετοχή μας στο συνεχώς εξελισσόμενο πανευρωπαϊκό δίκτυο και αίρει την ενεργειακή μας απομόνωση.Το θέμα πλέον είναι πρωτίστως πολιτικό. Η κυβέρνηση, αντί να κρύβεται πίσω από θεσμούς και διαδικασίες και να απεκδύεται των ευθυνών της, οφείλει να λάβει επιτέλους τις αποφάσεις της».
Την θέση βεβαίως αυτή δεν συμμερίζεται τόσο ο τέως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου όσο και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Κυριάκος Χατζηγιάννης. Μάλιστα ο κ. Χατζηγιάννης χαρακτήρισε μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το εν λόγω έργο ως σκάνδαλο του αιώνα. «Η πολιτική κρίση θα καταγράψει όλους όσους υπηρετούν την διασφάλιση της υπέρμετρης κερδοφορίας του επενδυτή της ηλεκτικής διασύνδεσης σε βάρος των Κύπριων καταναλωτών. Τους έδωσαν περισσότερα από ότι έχουν ζητήσει και φόρτωσαν στους καταναλωτές το απόλυτο και ατέλειωτο ρίσκο. Γνωρίζουν πολύ καλά τα τεράστια ρίσκα και παρόλα αυτά τα μετακυλούν στους καταναλωτές» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Το ιστορικό της επιστολής
Στο πλαίσιο των έντονων διεργασιών γύρω από την ηλεκτρική διασύνδεση, χωρίς ωστόσο να βρίσκεται στην ατζέντα της συζήτησης, προτάθηκε από τον τέως πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου κατά την διάρκεια της επιτροπής εμπορίου την περασμένη Τρίτη, να συζητηθεί το θέμα του καλωδίου και να αποσταλεί μία επιστολή εκ μέρους της επιτροπής εμπορίου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εγείροντας ερωτήματα για το καλώδιο και την συμφωνία. Το Δημοκρατικό Κόμμα δια μέσου του Χρύση Παντελίδη διαφώνησε, ενώ το ΑΚΕΛ δια μέσου του Ανδρέα Πασιουρτίδη συμφώνησε νοουμένου ότι δεν θα εκφραστούν επιφυλάξεις, αλλά ουδέτερα, κάποια ερωτήματα.
Η επιστολή αποστάληκε στην Αννίτα Δημητρίου για να την υπογράψει, όμως όταν δημοσιοποιήθηκε η εν λόγω επιστολή, προκάλεσε την αντίδραση μελών της επιτροπής. Ο Χρύσης Παντελίδης διαφώνησε δημοσίως με το ύφος και το περιεχόμενο ενώ ο Ανδρέας Πασιουρτίδης στη συνέχεια εξέφρασε την διαφωνία του για το περιεχόμενο που δεν ήταν όπως είπε αυτό που συμφωνήθηκε.
Το ενδιαφέρον βεβαίως επικεντρώνεται στον ΔΗΣΥ, ο οποίος αυτή τη στιγμή συζητά στην κοινοβουλευτική ομάδα, ποια τελικά είναι η θέση του κόμματος γύρω από το ζήτημα. Αυτή που δημοσιοποιήθηκε σε πρόσφατη ανακοίνωση αλλά και πριν 12 χρόνια όταν άνοιξε το όλο ζήτημα ή η άποψη που εκφράζεται από τα μέλη της επιτροπής εμπορίου;