«Το προηγούμενο διάστημα συναντηθήκαμε (με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη) συνοδευόμενοι από τις συζύγους μας. Δεν υπάρχει τίποτα πιο φυσιολογικό από το να συναντηθώ με τον Αναστασιάδη, με τον οποίο γνωρίστηκα καθώς συνεργαζόμασταν στο τραπέζι των συνομιλιών, μαζί με τις συζύγους μας. Ο κ. Ακιντζί, όταν συναντήθηκε με τον ηγέτη του ΑΚΕΛ πριν από λίγο καιρό δεν με ενημέρωσε. Πληροφορήθηκα για την πρόταση περί εγγράφου Γκουτέρες από τον τύπο, και όχι από τον Ακιντζί».
Με αυτά τα λόγια ο «υπουργός εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι επιβεβαίωσε την συνάντηση του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και άσκησε σκληρή κριτική στον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Στην πραγματικότητα όπως ο Ερσίν Τατάρ έτσι και ο ίδιος επιβεβαίωσε την προηγούμενη πληροφόρηση της «Κ», η οποία ήθελε τον «υπεξ» και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συναντώνται και να θέτουν επί τάπητος σειρά ζητημάτων σε μια συνάντηση που είχε μεγάλη διάρκεια.
Νωρίτερα ο Μουσταφά Ακιντζί αντέδρασε στην εξέλιξη, δια μέσου του εκπροσώπου τύπου εκφράζοντας προβληματισμό για την επισκίαση του ρόλου της τουρκοκυπριακής ηγεσίας ασκώντας δριμύτατη κριτική στον κ. Οζερσάι.
Ο «υπεξ» απαντώντας σε αυτή την κριτική επανέφερε στο προσκήνιο το ζήτημα του χάρτη που κατέθεσε στην Γενεύη ο κ. Ακιντζί, τονίζοντας ότι ο τουρκοκύπριος ηγέτης δεν ενημέρωσε εγκαίρως την κοινότητα του.
Η αντίδραση της Άγκυρας
Από την πλευρά της η Άγκυρα προσεγγίζει θετικά την νέα εξέλιξη και υπενθυμίζει ότι στο σημείο που έχουν φτάσει σήμερα οι εξελίξεις στο Κυπριακό και στην ΑΟΖ, οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν ανάγκη από διάλογο και «πραγματική» επικοινωνία και κατανόηση.
«Τι καλύτερο από μια απευθείας επικοινωνία των δύο πλευρών, την στιγμή που κάποιοι προεξοφλούν τις εξελίξεις στην περιοχής μας», σημειώνουν στην εφημερίδα μας καλά ενημερωμένες πηγές της «Κ» από τον κύκλο του τουρκικού Προεδρικού, δίχως να επιβεβαιώνουν ή να διαψεύδουν επισήμως τις τελευταίες εξελίξεις.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν τα εξής: «Ο κ. Οζερσάι είναι «υπουργός εξωτερικών» της ΤΔΒΚ, τα δικαιώματα της οποίας στην κυπριακή ΑΟΖ σπεύδει να υποστηρίξει η Τουρκική Δημοκρατία. Αν σήμερα δεν συναντηθεί με τον Ε/κ ηγέτη, ο οποίος ευθύνεται για την κορύφωση της έντασης, τότε ποια θα είναι τα καθήκοντα του; Γιατί αντιδρά ο κ. Ακιντζί σε μια απόπειρα διαλόγου και αναζήτησης συμβιβαστικών λύσεων;»
Τέλος οι πηγές μας, προσθέτουν τα εξής σχετικά με τις εξελίξεις στην ΑΟΖ: «Η λύση του προβλήματος της ΑΟΖ είναι απλή, όπως απλή είναι και αυτή του Κυπριακού. Η τουρκική πλευρά δεν ζητά τίποτα άλλο παρά δίκαιο και ίσο καταμερισμό της κεντρικής εξουσίας και των κερδών από το φυσικό αέριο. Μόλις η ε/κ πλευρά δώσει την συγκατάθεση της για κάτι τέτοιο, θα ξεκινήσουμε να συζητάμε ένα πολύ πιο διαφορετικό μέλλον».