ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τσαβούσογλου: Η ένταση στη Μεσόγειο συνεχίζεται

Κατηγόρησε Ελλάδα και Κύπρο ότι ασκούν πιέσεις στην ΕΕ για να συμμετάσχει η Τουρκία στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

ΚΥΠΕ

Υπάρχουν ζητήματα με την Ελλάδα "που δεν μπορούμε να λύσουμε", δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι η ένταση στην Μεσόγειο συνεχίζεται. Κατηγόρησε Ελλάδα και Κύπρο ότι ασκούν πιέσεις στην ΕΕ για να συμμετάσχει η Τουρκία στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Σε συνέντευξή του στο CNNTurk, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «η Ελλάδα είναι γείτονάς μας, αλλά υπάρχουν θέματα που δεν μπορούμε να λύσουμε». Αυτά τα προβλήματα «συνεχίζονται από την περίοδο της Λωζάνης. Η ειρήνη επήλθε, αλλά επειδή υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν, κατά καιρούς μπορεί να προκαλείται ένταση. Κάναμε μια κίνηση ενάντια στην κίνησή τους στην ανατολική Μεσόγειο. Η ένταση συνεχίζεται», δήλωσε, συγκεκριμένα.

Ανέφερε, επίσης, ότι «έχουμε διαφωνίες στο Αιγαίο. Τα προβλήματα δεν λύνονται σε μία συνάντηση. Συνεχίσαμε τις διερευνητικές. Επιπλέον, με την περσινή επίσκεψη του Δένδια στην Άγκυρα άνοιξαν 25 ζητήματα που πρέπει να γίνουν. Όλα αυτά είναι σημαντικά ζητήματα που θα βελτιώσουν την οικονομία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».

Για την πολιτική της Τουρκίας να μην συμμετέχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατηγόρησε Ελλάδα και Τουρκία. «Εμείς όμως δεν είναι δυνατόν να συμμετέχουμε σε κυρώσεις υπό αυτές τις συνθήκες. Για μη συμμετοχή μας στις κυρώσεις αντέδρασαν μόνο η Ελλάδα και ο ε/κ τομέας. Η Ελλάδα και οι Ε/κ προσπαθούν να ασκήσουν πίεση στην ΕΕ να λάβει απόφαση κυρώσεων, αλλά οι δυτικές χώρες κατανοούν την απόφασή μας να μην συμμετάσχουμε στις κυρώσεις. Ο ρόλος που παίζουμε εκτιμάται από τη Δύση», είπε.

Για τα αμερικανικά πολεμικά F35, o Τούρκος Υπουργός είπε πως «αν συνεχιστεί αυτή η προσέγγιση (με τις ΗΠΑ), πιστεύω ότι το θέμα των F-35 θα έρθει στο προσκήνιο το επόμενο διάστημα, έστω και όχι τώρα. Οι ΗΠΑ είναι πλέον πιο ευέλικτες».

Για τις σχέσεις με τον Ισραήλ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «υπάρχουν πολύ σοβαρά αποθέματα στα ισραηλινά ύδατα. Και η Τουρκία είναι η πιο οικονομική διαδρομή για τη μεταφορά τους. Προς αυτή την κατεύθυνση μπορούν να υλοποιηθούν κάποια έργα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση