ΚΥΠΕ
Την πρόθεση του ΑΚΕΛ να θέσει προς συζήτηση στη Βουλή θέματα που αφορούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, μεταξύ των οποίων το σύστημα διορισμών και την εγκατάσταση κλιματιστικών στα σχολεία, εξέφρασε ο ΓΓ του κόμματος Στέφανος Στεφάνου σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με αντιπροσωπία της ΠΟΕΔ. Εξάλλου, τόσο ο ίδιος όσο και η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, ανέφεραν ότι διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών και εξέφρασαν την επιθυμία για συνέχιση της συνεργασίας.
Ο κ. Στεφάνου στις δηλώσεις του είπε ότι είναι επωφελής η συνεχής επαφή και συζήτηση με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις. Η σημερινή συνάντηση, της οποίας προηγήθηκε η συνάντηση με την ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ εχθές, προγραμματίστηκε ενόψει της πρώτης ημέρας των μαθητών στα δημοτικά σχολεία την ερχόμενη Δευτέρα. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, ήταν η στελέχωση των σχολείων, το σύστημα διορισμών, το ολοήμερο σχολείο και η εγκατάσταση κλιματιστικών σε αίθουσες διδασκαλίας.
Ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι και φέτος διαπιστώθηκαν προβλήματα στη στελέχωση των σχολείων. «Είναι φανερό ότι και φέτος υπήρξε αργοπορία εκ μέρους του αρμόδιου Υπουργείου για να στελεχωθούν τα σχολεία», είπε, επισημαίνοντας τον αντίκτυπο στην λειτουργία του σχολείου και στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Από την πλευρά της η κ. Βασιλείου είπε ότι η ΠΟΕΔ ενημέρωσε για τα προβλήματα στην στελέχωση των σχολείων, σημειώνοντας ότι «επαναλαμβάνονται κάποιες κακές πρακτικές, οι οποίες θα πρέπει να αλλάξουν για να μην καταλήγουμε στο "και πέντε" και να ψάχνουμε εκπαιδευτικούς για να στελεχώσουμε τα σχολεία μας». Όσον αφορά τις αντικαταστάσεις, είπε ότι θα προκύψουν μεγάλες ανάγκες φέτος και εξέφρασε την ελπίδα «με σωστές αποφάσεις από πλευράς Υπουργείου και εκπαιδευτικής υπηρεσίας, να δοθούν λύσεις τουλάχιστον για τη φετινή σχολική χρονιά, ώστε να μην παρατηρηθούν προβλήματα υποστελέχωσης».
Όσον αφορά το σύστημα διορισμών, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι από την εμπειρία της μεταβατικής περιόδου που λήγει τον 2027, το ΑΚΕΛ εκτιμά ότι χρειάζεται να γίνουν αλλαγές στο σύστημα. «Το θέμα το έχουμε εγείρει στο Υπουργείο Παιδείας και αναμένουμε τις αντιδράσεις του σε σχέση με τις απόψεις που έχουμε καταθέσει», είπε, προσθέτοντας ότι «τις επόμενες ημέρες το θέμα θα συζητηθεί και στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, μετά από αίτημα του ΑΚΕΛ».
Όσον αφορά το θέμα αυτό, η κ. Βασιλείου είπε ότι θέση της ΠΟΕΔ είναι ότι πρέπει να εξεταστεί το πως θα διορθωθούν οι στρεβλώσεις που καταγράφονται, σημειώνοντας την ανάγκη διατήρησης του καταλόγου διοριστέων και μετά το 2027, για να μπορέσουν να στελεχωθούν τα σχολεία.
Για το θέμα της εγκατάστασης κλιματιστικών, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ διακρίνει ότι «ακόμα και για τον πρώτο στόχο, για τα πρώτα 50 σχολεία, υπάρχει καθυστέρηση» και πρόσθεσε ότι «το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει κατά τη δική μας άποψη, είναι ο προϋπολογισμός του επόμενου χρόνου να περιλαμβάνει σχετικό κονδύλι σε σχέση με τα κλιματιστικά στα σχολεία».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν ο προϋπολογισμός του Υπουργείου θα πρέπει να καλύπτει και ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων, πέρα από την απλή εγκατάσταση κλιματιστικών, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι το θέμα της εγκατάστασης κλιματιστικών συνδέεται έτσι κι αλλιώς με το ηλεκτρικό φορτίο, με τις μονώσεις που απαιτούνται και τη διαμόρφωση του χώρου ευρύτερα. «Αυτά όλα είναι θέματα που θα πρέπει να διαχειριστούν αυτοί που αναλαμβάνουν την ευθύνη και στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο να προωθηθεί η εγκατάσταση των κλιματιστικών», είπε.
Ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι ως κοινοβουλευτικό κόμμα το ΑΚΕΛ θα θέτει ενώπιον των αρμοδίων τη δέσμευση της κυβέρνησης για εγκατάσταση κλιματιστικών σε ορίζοντα τριετίας. «Θα θέσουμε κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού ξανά το θέμα των κλιματιστικών και ένα πρώτο δείγμα πολιτικής βούλησης είναι ότι πρέπει να μπει σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι η εγκατάσταση κλιματιστικών στα σχολεία περιλαμβάνει διάφορες ενέργειες και μέτρα που θα πρέπει να υλοποιηθούν από την κυβέρνηση.
Από την πλευρά της ΠΟΕΔ, η Μύρια Βασιλείου ανέφερε ότι «προφανώς και δεν είναι αρκετή μόνο η εγκατάσταση κλιματιστικών, καθώς υπήρχαν και σχολεία στα οποία υπήρχαν κλιματιστικά, αλλά δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν» και σημείωσε ότι σημαντική είναι και η ηλεκτρολογική αναβάθμιση των σχολείων και το φορτίο που πρέπει να δοθεί από πλευράς ΑΗΚ. «Η εγκατάσταση κλιματιστικών δεν αναιρεί την ανάγκη για ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι αυτά πρέπει να γίνονται ταυτόχρονα.
Η κ. Βασιλείου υπογράμμισε στις δηλώσεις της ότι τα κλιματιστικά στις αίθουσες διδασκαλίας, δεδομένων των ακραία υψηλών θερμοκρασιών, διασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς συνθήκες εκπαίδευσης των παιδιών. «Θέλουμε να επισπευσθούν οι διαδικασίες, ώστε έγκαιρα και σε μικρότερο χρονικό διάστημα να εγκατασταθούν κλιματιστικά σε όλες τις αίθουσες διδασκαλίας», είπε.
Όσον αφορά το ολοήμερο σχολείο, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ θέλει τόσο την επέκταση του θεσμού, όσο και την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των σχολείων, αλλά και την επέκταση του χρόνου λειτουργίας του ολοήμερου σχολείου. «Πετύχαμε θέση του ΑΚΕΛ τα ολοήμερα σχολεία να τελειώνουν μαζί με τα υπόλοιπα», είπε, σημειώνοντας ότι στόχος θα πρέπει να είναι να ξεκινούν όλα τα σχολεία τη λειτουργία τους ταυτόχρονα, καθώς φέτος τα ολοήμερα θα ξεκινήσουν στις 23 Σεπτεμβρίου. Η Μύρια Βασιλείου είπε ότι για τον θεσμό των ολοήμερων σχολείων ότι η ΠΟΕΔ προτίθεται να συμβάλει για περαιτέρω βελτίωσή του.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν, όπως είπε ο κ. Στεφάνου, και θέματα όπως η Ειδική Εκπαίδευση, η αξιολόγηση, η επέκταση της προδημοτικής εκπαίδευσης. «Χαίρομαι γιατί για ακόμα μία φορά έχουμε διαπιστώσει ότι έχουμε μία ευρύτατη σύγκλιση απόψεων, προσεγγίσεων και αντιλήψεων σε πολύ βασικά ζητήματα της εκπαίδευσης και έχουμε συμφωνήσει ότι αυτή τη συνεχή επαφή και επικοινωνία που έχουμε με την ΠΟΕΔ θα τη συνεχίσουμε», είπε ο κ. Στεφάνου, ενώ η κ. Βασιλείου επιβεβαίωσε ότι καταγράφεται σύγκλιση στις απόψεις και υπογράμμισε ότι η προσπάθεια πρέπει να είναι συλλογική σε ό,τι αφορά στην αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου.