ΚΥΠΕ
Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου κάλεσε τους συμπολίτες του να είναι πολύ προσεκτικοί σε σχέση με την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», ώστε να αποφύγουν την «παγίδα που έστησε η Τουρκία για υφαρπαγή των περιουσιών και των δικαιωμάτων τους μέσα από νομικές διαδικασίες».
Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο που φέρουν την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» να έκανε δεκτά ως ενδιαφερόμενα μέρη στις περιουσίες που αφορούν την περιφραγμένη περιοχή της Αμμοχώστου το «τμήμα βακουφίκων» (ΕΒΚΑΦ), το «τμήμα θρησκευτικών υποθέσεων» και το βακούφικο του «Αμπντουλάχ Πασιά», ο κ. Ιωάννου είπε ότι το θέμα της Αμμοχώστου δεν θα επιλυθεί με νομικά μέσα, αλλά μόνο με πολιτικά μέσα.
Οι νόμιμοι κάτοικοι της Αμμοχώστου, συνέχισε, έχουν στη διάθεση του τα ισχυρά χαρτιά των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη στήριξη από τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ, την ΕΕ και γενικότερα από όλο τον κόσμο, γεγονός που καθιστά τους πολιτικούς ελιγμούς στην πλευρά της Τουρκίας πολύ δύσκολους. Γι' αυτό προσπαθεί με νομικίστικους τρόπους να τα καταφέρει, πρόσθεσε.
Ακόμα και το τελευταίο ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αναφέρει σε ποιους ανήκει η πόλη και επαναλαμβάνει τη θέση για απόδοση της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου στους κατοίκους της, είπε.
«Είναι ένας δούρειος ίππος, μια παγίδα που άρχισε με το άνοιγμα του 3% της περίκλειστης Αμμοχώστου και την πρόσκληση προς τους κατοίκους να επιστρέψουν μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» και φαίνεται ότι εμπλέκουν σε αυτήν το ‘τμήμα βακουφίκων’ (ΕΒΚΑΦ), το 'τμήμα θρησκευτικών υποθέσεων' και το βακούφικο του 'Αμπντουλάχ Πασιά'» συνέχισε ο κ. Ιωάννου.
Απαντώντας σε ερώτηση εξήγησε πως αυτά τα θρησκευτικά ιδρύματα ισχυρίζονται ότι κάποιες περιουσίες που ανήκουν στους Ε/κ, είναι δικές τους. Πρόσθεσε πως ειδικά σε ό,τι αφορά το βακούφικο του «Αμπντουλάχ Πασιά» το θέμα έχει ξεκαθαρίσει από το 1931.
Ο λόγος για τον οποίο έγιναν αυτές οι ενέργειες, εκτιμά ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, είναι ώστε τα ιδρύματα αυτά να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από Ε/κ που έκτισαν τα σπίτια ή άλλα υποστατικά, προτού αποδεχτούν ότι αυτές οι περιουσίες ανήκαν καθ΄ ολοκληρία στους Ε/κ ιδιοκτήτες τους.
Επανέλαβε τέλος την έκκληση προς τους Αμμοχωστιανούς να αποφύγουν την προσφυγή στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», ενώ συνέστησε σε όσους επιμένουν να το πράξουν, να αποφύγουν την όποια συζήτηση γύρω από τους ισχυρισμούς αυτών των ιδρυμάτων, επειδή, όπως είπε, θα έχουν απρόβλεπτες συνέπειες.