ΚΥΠΕ
Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι ευθύνη όλων μας, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, κατά τον χαιρετισμό του στο 3ο Φεστιβάλ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Φυλλωshιά, το βράδυ του Σαββάτου, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Κυβέρνηση οφείλει να προωθήσει ολοκληρωμένες πολιτικές που θα μειώσουν δραστικά τις συνέπειες και ταυτόχρονα θα αντιμετωπίζουν δομικά την περιβαλλοντική και κοινωνική ανισότητα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, απευθυνόμενος στους διοργανωτές, ο κ. Στεφάνου είπε ότι τρία χρόνια μετά την πρώτη διοργάνωσή του στην κοινότητα των Αγίων της Βαβατσινιάς, όταν πρώτιστος στόχος ήταν η στήριξη των κοινωήτων της περιοχής που είχαν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, το φεστιβάλ Φυλλωshιά έρχεται στην επαρχία Λευκωσίας, η οποία μπορεί να μην έχει πληγεί από καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά αντιμετωπίζει άλλα, εξίσου σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα.
«Δυστυχώς και φέτος ο τόπος μας έχει δεχτεί ακόμη μια φορά το πλήγμα των πυρκαγιών με όλες τις συνέπειές τους, οι οποίες για ακόμα μια φορά έχουν αναδείξει την ανάγκη για τον καθορισμό μιας κεντρικής πολιτικής πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών και άλλων φυσικών καταστροφών», σημείωσε ο κ. Στεφάνου, ενώ συνεχάρη το Τμήμα Δασών, τους δασοπυροσβέστες και όσους συνεισέφεραν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, οι οποίες, όπως είπε, «μας υπενθυμίζουν ότι η αντίληψη πως η φύση είναι μια μηχανή που μπορούμε να τη χρησιμοποιούμε όπως θέλουμε, είναι καταστροφική».
Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι ξηρασίες και οι πλημμύρες αποτελούν τη νέα μας καθημερινότητα, ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου η επιστημονική κοινότητα θεωρεί πλέον δεδομένο ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής θα είναι εντονότερες.
Εκτός όμως από αυτά τα γενικά προβλήματα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τα ειδικά τοπικά ζητήματα της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και, κατ’ επέκταση, της ποιότητας ζωής μας, ιδιαίτερα στην περιοχή Αγροκηπιάς – Μιτσερού, συνέχισε ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι η περιοχή είναι βεβαρημένη από τη λειτουργία βιομηχανιών, λατομείων και μεταλλείων και για αυτόν τον λόγο δεν πρέπει να μεταφερθούν εκεί οι ασφαλτικές μονάδες.
«Γνωρίζουμε πολύ καλά τους αγώνες που δώσατε για να εμποδίσετε την υλοποίηση της απόφασης που έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΔΗΣΥ για εγκατάσταση εδώ στην περιοχή ασφαλτικών μονάδων από άλλες περιοχές», είπε.
«Σε αυτούς τους αγώνες ήμασταν μαζί σας και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα σας. Είναι πεποίθησή μας ότι δεν γίνεται να ξεφορτώνουμε προβλήματα από μια περιοχή και να τα φορτώνουμε σε άλλη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι ασφαλτικές μονάδες θα πρέπει να μετακινηθούν από την περιοχή Ιδαλίου, γιατί πραγματικά υποφέρουν οι κάτοικοι εκεί, αλλά δεν θα πρέπει να μεταφερθούν στο Μιτσερό ή σε κάποια άλλη κατοικημένη περιοχή, αλλά σε περιοχή που δεν θα επηρεάζει την υγεία κανενός.
Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, για να γίνει αυτό εφικτό χρειάζεται πρώτα να εκπονηθεί ένας ολοκληρωμένος χωροταξικός σχεδιασμός, ο οποίος δεν θα υποβαθμίζει καμιά κατοικημένη περιοχή και δεν θα επιβαρύνει τη ζωή και το περιβάλλον κανενός συμπολίτη μας, με την ευθύνη για εκπόνηση μιας τέτοιας πολιτικής να ανήκει στην κυβέρνηση, η οποία πρέπει με ταχύτητα να καλύψει αυτή την ανάγκη, αφού ήδη έχουμε καθυστερήσει απελπιστικά.
Η ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος ήταν και παραμένει για το ΑΚΕΛ βασική προτεραιότητα, συνέχισε ο ΓΓ του κόμματος, προσθέτοντας πως για τον σκοπό αυτό το ΑΚΕΛ επιμένει στην ενίσχυση των κρατικών υπηρεσιών, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν υποβαθμιστεί με σύγχρονο και κατάλληλο εξοπλισμό και στην ενίσχυση του νόμου για συνεχή παρακολούθηση των όρων λειτουργίας των βιομηχανιών
Το ΑΚΕΛ ζητά επίσης την ενίσχυση του τμήματος επιθεώρησης εργασίας, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ο καθαρός αέρας για όλους, και την αξιοποίηση του σχετικού επιστημονικού δυναμικού της χώρας για επαρκή στελέχωση όλων των υπηρεσιών που ασχολούνται με το περιβάλλον.
«Αντί να γεμίζουμε το Προεδρικό με συμβούλους, παρασυμβούλους και παραϋπουργούς, ας προχωρήσει η κυβέρνηση στη στελέχωση των αρμόδιων για το περιβάλλον υπηρεσίες, για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις πιεστικές ανάγκες. Είναι θέμα προτεραιοτήτων γιατί δυνατότητες υπάρχουν», σημείωσε.
«Γνωρίζουμε ότι ο χρόνος είναι λίγος, ιδίως σε ό,τι αφορά στην κλιματική αλλαγή. Οφείλουμε να προωθήσουμε ολοκληρωμένες πολιτικές που θα μειώσουν δραστικά τις συνέπειες και ταυτόχρονα θα αντιμετωπίζουν δομικά την περιβαλλοντική και κοινωνική ανισότητα», ανέφερε ο κ. Στεφάνου και συμπλήρωσε ότι αυτό μπορεί να γίνει και στη χώρα μας, φτάνει η κυβέρνηση να έχει την πολιτική βούληση να το κάνει.
«Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι ευθύνη όλων μας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου. Χρειάζεται συλλογική δράση. Χρειάζεται να κυριαρχήσει η απαίτηση της κοινωνίας για προστασία των δασών, για ουσιαστική αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας, για ενίσχυση των δημόσιων μεταφορών, για την έμπρακτη κατοχύρωση του δικαιώματος όλων μας σε υγιές περιβάλλον», είπε.
«Είναι στο χέρι μας να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις, μέσα από ένα βιώσιμο επανασχεδιασμό που θα σέβεται το περιβάλλον και, πάνω από όλα, τον ίδιο τον άνθρωπο», κατέληξε.