ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
Η πρώτη αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη σχετικά με την επιλογή του ΑΚΕΛ στο πρόσωπο του Ανδρέα Μαυρογιάννη για τις προεδρικές εκλογές μονοπώλησε το ενδιαφέρον των ερωτήσεων που δέχτηκε μετά την τελετή κατάθεσης θεμέ΄λιου λίθου στην Ιατρική Σχολή της Πανεπιστημιούπολης. Ο ίδιος επέλεξε να κρατήσει αποστάσεις από τη διαδικασία δηλώνοντας πως αφενός δε θέλει να έρθει σε αντιπαράθεση με στενούς του συνεργάτες και αφετέρου θεωρεί τον κύριο Μαυρογιάννη ως ένα εξαίρετο διπλωμάτη με τον οποίο είχε μία άριστη συνεργασία.
Γίνονται συχνότατες επαφές με ηγέτες κρατών προκειμένου να υπάρξει μια διαφώτιση για τα όσα συμβαίνουν με τις προκλήσεις της Τουρκίας ανέφερε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου της Ιατρικής Σχολής και Επιστημών Υγείας «Νίκος Σιακόλας», στην Πανεπιστημιούπολη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κληθείς να σχολιάσει ότι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης έχει προκρίνει ως υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας τον διαπραγματευτή κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη, είπε ότι «είναι δικαίωμα του κάθε κόμματος να κάνει τις επιλογές που πιστεύει ότι μπορεί μέσω των υποψηφιοτήτων, να υλοποιήσει τα προγράμματα του. Δεν έχω πρόθεση να εμπλακώ ενεργά στον προεκλογικό κατά τρόπο που είτε να προβάλω είτε να έρθω σε αντιπαράθεση με στενούς μου συνεργάτες».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπήρχε έντονη κριτική από το ΑΚΕΛ για χειρισμούς, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν είναι θέμα που θέλω να σχολιάσω εγώ. Εγώ ξέρω ότι είχα μια άριστη συνεργασία με έναν εξαίρετο διπλωμάτη».
Κληθείς να σχολιάσει τις ενέργειες της Τουρκίας εξαγγέλλει νέες γεωτρήσεις και αποστέλλει γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Πρόεδρος είπε ότι «είναι για αυτό που γίνονται συχνότατες επαφές και επισκέψεις Ευρωπαίων εταίρων, ηγετών κρατών μελών, προκειμένου να υπάρξει μια διαφώτιση για τα όσα συμβαίνουν σε σχέση και με το ουκρανικό πόλεμο, τα μέτρα που παίρνει η Ευρώπη και τη στάση που πρέπει να τηρεί σε αναλόγου προκλητικότητας συμπεριφορές κρατών, ιδιαίτερα κρατών που θέλουν ή έχουν τη φιλοδοξία να ενταχθούν στην ΕΕ ή είναι εταίροι στο ΝΑΤΟ».