ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προετοιμάζονται οι Αρχές - Σενάρια εκκένωσης μέχρι και 100 χιλιάδων ανθρώπων από Μέση Ανατολή

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως σε μία τέτοια περίπτωση θα χρειαστέι να γίνει μια πολύ μεγάλη επιχείρηση ανάλογης του 2006

ΚΥΠΕ

Η Κύπρος προετοιμάζεται εντατικά για όλα τα σενάρια σε ό,τι αφορά την απομάκρυνση πολιτών διαφόρων εθνικοτήτων από χώρες της ΕΕ και τρίτες χώρες που βρίσκονται τόσο στο Ισραήλ, αλλά και στον Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή, μετά τη σύρραξη που ξέσπασε στη Μέση Ανατολή, με τον αριθμό των ατόμων από διάφορα κράτη που θα μπορούσε να χρειαστεί να εκκενωθούν να υπερβαίνει τις 100 χιλιάδες, με βάση την πληροφόρηση που έχουν οι κυπριακές αρχές.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως σε μια τέτοια περίπτωση θα χρειαστεί να γίνει μια πολύ μεγάλη επιχείρηση ανάλογης ή και μεγαλύτερης κλίμακας από αυτής του 2006, που έλαβε χώρα λόγω του πολέμου τότε στον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα πως η Κύπρος θα χρησιμοποιηθεί ως διαμετακομιστικός σταθμός για τα άτομα αυτά, που δεν θα μείνουν στο νησί για μεγάλο διάστημα.

Στο Συντονιστικό Κέντρο "Ζήνων" στη Λάρνακα, αλλά και στη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο υπάρχουν ομάδες από 19 κράτη που συνεργάζονται με τις κυπριακές αρχές για προετοιμασία προς αντιμετώπιση ακόμα και του χειρότερου σεναρίου, της καθόδου δηλαδή στο νησί ενός μεγάλου αριθμού πολιτών που θα απομακρυνθούν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα χρειαστεί να γίνει κάτι τέτοιο.

Μέχρι στιγμής, πάντως, αφίχθηκαν στην Κύπρο από το Ισραήλ στο πλαίσιο της εφαρμογής του ειδικού εθνικού σχεδίου «Εστία», από την έναρξη της σύρραξης μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, συνολικά 1188 άτομα 33 εθνικοτήτων με 15 πτήσεις και δυο ατμοπλοϊκές συνδέσεις, που φιλοξενήθηκαν μέχρι να αναχωρήσουν για τις πατρίδες τους. Γύρω στο 90% των ατόμων αυτών έχουν ήδη αναχωρήσει από την Κύπρο, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό αφορά άτομα που μένουν εδώ με δικά τους έξοδα και είναι είτε Ευρωπαίοι πολίτες, είτε έχουν συγγενείς είτε έχουν δικούς τους χώρους διαμονής. Τις τελευταίες ημέρες, έχει μειωθεί σημαντικά η ροή των ατόμων που φθάνει από το Ισραήλ.

Στο μεταξύ η Κύπρος ανησυχώντας για αυτά που συμβαίνουν επί του εδάφους και την ενδεχόμενη περαιτέρω κλιμάκωση επικεντρώνεται στο να συνδράμει στην αντιμετώπιση της κατάστασης, μεταφέροντας μηνύματα στους εμπλεκόμενους για την αναγκαιότητα αποκλιμάκωσης, την ανάγκη να υπάρχει συνεχόμενη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και τη δημιουργία ενός πολιτικού ορίζοντα, βήμα με βήμα, που να οδηγεί σε διάλογο, ο οποίος να καταλήξει στην επίλυση του ζητήματος στη βάση της αρχής των δυο κρατών, όπως αυτή έχει καθοριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Προς τον σκοπό αυτό πραγματοποιούνται επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους στην περιοχή και η Κύπρος συμμετέχει στις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα τόσο σε πολυμερές επίπεδο (διεθνείς διασκέψεις), σε επίπεδο ΕΕ (Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) όσο και σε διμερές επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό συζητείται και η πρόταση της Λευκωσίας για δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου μακράς διάρκειας και μεγάλης ροής από την Κύπρο προς τη Γάζα. Η συζήτηση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους βρίσκεται στα αρχικά στάδια με τη Λευκωσία να σημειώνει ότι το πώς θα προχωρήσει το θέμα εξαρτάται από το αν θα αποδεχθεί τη δημιουργία του διαδρόμου αυτού το Ισραήλ, το οποίο σε μια πρώτη αντίδραση έχει αναφέρει πως το συζητά.

Η όλη προσπάθεια λαμβάνει χώρα με συντονισμένο τρόπο και σε συνεργασία με φίλες χώρες της Κύπρου και το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί και στο πλαίσιο επίσκεψης του ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνου Κόμπου, την Κυριακή στην Ιορδανία. Σημειώνεται πως ο κ. Κόμπος είχε χθες βράδυ τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιορδανό ομόλογό του για συζήτηση της κατάστασης.

Η προσπάθεια που γίνεται από πλευράς Λευκωσίας είναι να αναδειχθεί το γεγονός πως πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί σε σημαντικό βαθμό η ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, και το ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να έχει ρόλο σε όλο αυτό, αφού προσφέρει τα μέσα και τη γεωγραφική της θέση, υποβάλλοντας την πρόταση για ένα ανθρωπιστικό διάδρομο.

Με τον διάδρομο αυτό προσφέρεται μια πρόσθετη εναλλακτική οδός πέραν από αυτήν της Αιγύπτου, ανέφερε αρμόδια πηγή, σημειώνοντας πως για το όλο εγχείρημα χρειάζεται ευρεία στήριξη και εμπλοκή και διεθνών οργανισμών όπως ο ΟΗΕ, ενώ εφόσον υπάρξει κατάληξη για δημιουργία αυτού του διαδρόμου θα πρέπει να εξεταστούν διάφορα ζητήματα όπως π.χ. το πώς θα διοχετεύεται στον κόσμο η βοήθεια που θα αποστέλλεται.

Εμάς μας ενδιαφέρει να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια εκεί που πρέπει να φτάσει, ανέφερε χαρακτηριστικά την Παρασκευή η ίδια πηγή.

Σε σχέση με τις προσφυγικές ροές επεσήμανε πως πρόκειται για ένα διαφορετικό θέμα και οι όποιες αφίξεις προσφύγων που θέλουν να φύγουν από την εμπόλεμη ζώνη αυτές θα γίνουν δια θαλάσσης εκτός των πλαισίων του μηχανισμού εκκένωσης, με έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων να έχει συγκεντρωθεί ήδη στον Λίβανο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X