ΚΥΠΕ
Για «ασυνέπεια» ως προς την προσήλωση στα κεκτημένα του Κραν Μοντανά και για έλλειμμα αξιοπιστίας στα μάτια του διεθνούς παράγοντα ως προς το Κυπριακό, έκανε λόγο σε ό,τι αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου με ομιλία του σε παμπαροικιακή εκδήλωση στο Λονδίνο το βράδυ της Τετάρτης.
Ο κ. Στεφάνου ανέφερε αρχικά πως ο διεθνής παράγοντας αντιλαμβάνεται τις εξελίξεις στο Κυπριακό στη βάση των όσων έχει αναφέρει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στην έκθεσή του το Σεπτέμβριο του 2017 με τις οποίες αποδίδει ευθύνη για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο ελβετικό θέρετρο «στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων».
Συνέχισε σχολιάζοντας ότι τα τελευταία χρόνια «η Τουρκία κατάντησε την κυπριακή ΑΟΖ πραγματικό σουρωτήρι» και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο «χωρίς ιδιαίτερο πολιτικό κόστος». Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, η «δυσανάλογα μικρή» αντίδραση του διεθνούς παράγοντα δεν οφείλεται μόνο στα συμφέροντα που έχουν οι χώρες με την Τουρκία, αλλά και στο ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχουν αξιοπιστία», καθώς και στο ότι ο διεθνής παράγοντας «δεν πιστεύει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ειλικρινή πολιτική βούληση για να προχωρήσει στη λύση του Κυπριακού».
Επί του ίδιου θέματος είπε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν κάνει κάτι για να αντιστρέψει αυτή την εικόνα, αλλά αντίθετα «έρχεται και ανοίγει συγκλίσεις, όπως για την πολιτική ισότητα». Ο κ. Στεφάνου διερωτήθηκε πώς μπορεί έτσι ο Πρόεδρος να πείσει το διεθνή παράγοντα για τη συνέπεια της ελληνοκυπριακής πλευράς.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ συμπλήρωσε πως το κόμμα του λέει ότι με έναν «διχοτομιστή» πλέον στην τουρκοκυπριακή ηγεσία και με την Τουρκία να «εργαλειοποιεί» το αδιέξοδο, επιχειρώντας τετελεσμένα επί του εδάφους, έχει μεγάλη σημασία η διαφύλαξη των όσων επιτεύχθηκαν μέσα από τις συγκλίσεις έπειτα από επίπονες διαπραγματεύσεις. «Αν εγκαταλείψουμε αυτό το κεκτημένο, καήκαμε με έναν Τουρκοκύπριο ηγέτη σαν τον Ερσίν Τατάρ. (…) Λέω στον Πρόεδρο ότι πρέπει να είμαστε συνεπέστατοι και σταθεροί στη συμφωνημένη βάση λύσης που είναι η ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ. Την ώρα που η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία επίσημα πλέον βγαίνουν έξω από τη συμφωνημένη βάση λύσης και επίσημα πλέον προωθούν τη λύση δύο κρατών, έχει τεράστια σημασία εμείς να είμαστε ξεκάθαροι για τη βάση λύσης».
Κλείνοντας την αναφορά του στο Κυπριακό ο κ. Στεφάνου είπε ότι το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει την κριτική προς την κυβέρνηση, αλλά όχι απλά για χάρη της κριτικής. «Το ΑΚΕΛ σκεπτόμενο πατριωτικά και δρώντας πατριωτικά θα συνεχίσει τον αγώνα για λύση που θα απελευθερώνει και θα επανενώνει».
Στη συνέχεια έστρεψε την προσοχή του στην αντίληψη που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη για την Κύπρο λόγω των αποκαλύψεων περί διαφθοράς. Είπε ότι από τις επαφές που μόλις ολοκλήρωσε στις Βρυξέλλες διαπίστωσε ότι «στην Ευρώπη μας θεωρούν παράδεισο για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, μια χώρα που ξεπουλά ευρωπαϊκές υπηκοότητες σε απατεώνες από διάφορα σημεία του πλανήτη», τονίζοντας ότι αυτή η κατάσταση έχει διαμορφωθεί «επί ημερών αυτής της κυβέρνησης».
«Αυτό είναι δείγμα του μεγάλου προβλήματος που έχει προκαλέσει αυτή η Προεδρία στο όνομα της Κύπρου», συνέχισε ο κ. Στέφανου κατηγορώντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι «δεν του καίγεται καρφί» για την κακή φήμη που έχει βγει για την Κύπρο με τον ίδιο να έχει «πρωταγωνιστικό ρόλο».
Το τελευταίο μέρος της ομιλίας του ΓΓ του ΑΚΕΛ αφορούσε τη «σεναριολογία» για τις προεδρικές εκλογές. Αφού σχολίασε ότι «υπάρχει ένας που ήδη τρέχει με χίλια (για τη διεκδίκηση της προεδρίας), ο Αβέρωφ Νεοφύτου», είπε για τον εαυτό του: «Εγώ δεν λογαριάζω να είμαι υποψήφιος».
Συμπλήρωσε ότι το ΑΚΕΛ «δεν έχει συζητήσει με κανέναν ακόμα για τις προεδρικές εκλογές» και οι συζητήσεις και οι αποφάσεις θα γίνουν στα συλλογικά όργανα. Σημείωσε ότι «ασφαλώς» το κόμμα θα επιδιώξει να συζητήσει περί πιθανών συνεργασιών, αλλά όπως τόνισε οι συνεργασίες πρέπει να έχουν περιεχόμενο και προγραμματικές συγκλίσεις.
Η ομιλία του Στέφανου Στεφάνου έγινε στο Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο του βορείου Λονδίνου, στην καρδιά της παροικίας, με παρόντες αρκετούς Τουρκοκύπριους.
Η εκδήλωση, κατόπιν εισήγησης του ίδιου του ΓΓ του ΑΚΕΛ, είχε διττό χαρακτήρα, καθώς παράλληλα τίμησε τη μνήμη του Νεόφυτου Νικολάου, εξαιρετικά αγαπητού παράγοντα της παροικίας ο οποίος πέθανε από κορωνοϊό στις αρχές του έτους σε ηλικία 74 ετών.
Αποτίοντας φόρο τιμής, ο κ. Στεφάνου έκανε λόγο για έναν άνδρα που «αθόρυβα ήταν παντού» χωρίς να επιδιώκει αναγνώριση. Επέδωσε στη σύζυγο του εκλιπόντος το μετάλλιο 50 χρόνων κομματικής ζωής και δράσης «με πολλή αγάπη, αναγνώριση και σεβασμό για την ιστορία που έγραψε ο Νεόφυτος στο χώρο της αριστεράς, στο κόμμα και στο κίνημα των αποδήμων».
Κατά την παραμονή του στο Λονδίνο ο κ. Στέφανου θα έχει την Πέμπτη συναντήσεις με τον σκιώδη Υφυπουργό Ειρήνης των Εργατικών Φάμπιαν Χάμιλτον και έπειτα με την Υπουργό Ευρώπης Γουέντι Μόρτον. Το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο με Βρετανούς βουλευτές και δημοτικούς συμβούλους του βορείου Λονδίνου.