ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρέσβης Κίνας: O ΟΗΕ απέρριψε συμφωνία με το ψευδοκράτος για ΟΥΝΦΙΚΥΠ

«Δεν συμφώνησαν» στη Σαμαρκάνδη για το ψευδοκράτος

ΚΥΠΕ

Η επιδίωξη του ψευδοκράτους για συνομολόγηση με τα Ηνωμένα Έθνη μιας συμφωνίας για το καθεστώς της ειρηνευτικής δύναμης (SOFA) στα κατεχόμενα απορρίφθηκε από τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ, ανέφερε την Παρασκευή ο Πρέσβης της Κίνας στην Κύπρο Λιού Γιαντάο. Ακόμη είπε ότι στη βάση της πληροφόρησης του Πεκίνου, στην πρόσφατη σύνοδο του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών (ΟΤΚ), στη Σαμαρκάνδη, δεν εντάχθηκε «κάποια χώρα ή περιοχή» είτε ως παρατηρητής, είτε ως μέλος του οργανισμού.

Ερωτηθείς σχετικά στο περιθώριο δημοσιογραφικής διάσκεψης, στην Πρεσβεία της Κίνας, στη Λευκωσία, ο Πρέσβης Λιού, μιλώντας μέσω διερμηνέα, επικαλέστηκε πληροφόρηση της Κίνας, η οποία, όπως είπε, συντονίζεται με την Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, για να σημειώσει ότι «η Γραμματεία έχει απορρίψει τη λεγόμενη συμφωνία SOFA» για την ειρηνευτική δύναμη.

Είπε ακόμη ότι «υπάρχουν ήδη κανόνες στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την εκτέλεση των εργασιών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ». Η θέση μας, συνέχισε, είναι ότι πρέπει να τηρούνται οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Εξάλλου, σε γραπτή δήλωση της Πρεσβείας στο ΚΥΠΕ, αναφέρεται ότι «δεν ενημερωθήκαμε από τη Γραμματεία του ΟΗΕ ότι σκοπεύει να υπογράψει συμφωνία για το καθεστώς των δυνάμεων με την περιοχή της 'Βόρειας Κύπρου'. Υπάρχουν ήδη σαφείς κανονισμοί των ΟΗΕ για την υπογραφή τέτοιων συμφωνιών για το καθεστώς των δυνάμεων με τις χώρες υποδοχής. Η κινεζική πλευρά υποστηρίζει ότι το εάν θα υπογραφτεί σχετική συμφωνία εξαρτάται από τους υπάρχοντες κανονισμούς του ΟΗΕ, και ταυτόχρονα θα πρέπει να γίνεται σεβαστή η θέση και η βούληση της Κυβέρνησης της Κύπρου».

«Δεν συμφώνησαν» στη Σαμαρκάνδη για το ψευδοκράτος

Εξάλλου ο Πρέσβης Λιού είπε ότι η κινέζικη πλευρά ενημερώθηκε για την ανακοίνωση στην οποία προέβη ο Τούρκος Πρόεδρος στις 10 Νοεμβρίου για αποδοχή του ψευδοκράτους στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών (ΟΤΚ) με το καθεστώς παρατηρητή, στη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν.

Η Κίνα, συνέχισε, ζήτησε πληροφόρηση από το Ουζμπεκιστάν, ενώ ο Πρέσβης παρέπεμψε και σε ανακοίνωση του Υπουργού Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν, στη βάση των οποίων, όπως είπε, στη σύνοδο της Σαμαρκάνδης «δεν υπήρξε καθόλου αλλαγή του καταστατικού του οργανισμού», ούτε εντάχθηκε «κάποια χώρα ή περιοχή» είτε ως παρατηρητής, είτε ως μέλος του οργανισμού.

Από όσο ξέρουμε, συνέχισε ο Πρέσβης, τα κράτη μέλη θεωρούν ότι στον οργανισμό συμμετέχουν κυρίαρχες χώρες «για αυτό δεν συμφώνησαν ότι η περιοχή της βόρειας Κύπρου θα μπορούσε να συμμετάσχει στον οργανισμό» είπε, αναφερόμενος στα κατεχόμενα, ενώ σημείωσε ότι «ποτέ δεν τροποποιήθηκε το καταστατικό του οργανισμού».

Αναφέρθηκε ακολούθως στα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη βάση των οποίων το βόρειο, κατεχόμενο τμήμα δεν αναγνωρίζεται ως «κυρίαρχη χώρα» και ως εκ τούτου «δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει στον ΟΤΚ», όπως είπε.

«Η κινεζική πλευρά σέβεται πάντα το πνεύμα του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο» ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι η θέση της κινεζικής Κυβέρνησης στο Κυπριακό παραμένει αμετάβλητη, με το Πεκίνο να υποστηρίζει κάθε προσπάθεια του κυπριακού λαού για επίλυση του προβλήματος.

Η έκκληση της Κίνας προς τα ενδιαφερόμενα μέρη είναι για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στο Κυπριακό, στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, είπε.

Σημείωσε επίσης τον σεβασμό της Κίνας προς την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, λέγοντας πως «αυτό το σημείο δεν θα αλλάξει ποτέ». Έκανε τέλος λόγο για αρκετές περιπτώσεις σε πολυμερείς οργανισμούς , όπως στα Ηνωμένα Έθνη, όπου η Κίνα «συντονίζει και προσπαθεί να προστατεύει τα συμφέροντα της Κύπρου».

Εξάλλου, σε γραπτή δήλωση της Πρεσβείας, αναφέρεται ότι ορισμένα κράτη μέλη του ΟΤΚ έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στο διεθνές δίκαιο και το σεβασμό της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών.

Η Κίνα παρακολουθεί στενά το Κυπριακό και τηρεί εξαρχής μια αντικειμενική και δίκαιη στάση, υποστηρίζοντας όλες τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος για τη διαφύλαξη της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας, προστίθεται.

«Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Κίνα έχει διαδραματίσει και είναι πρόθυμη να συνεχίσει να διαδραματίζει έναν εποικοδομητικό ρόλο για να διευκολύνει μια συνολική, δίκαιη και διαρκή διευθέτηση του Κυπριακού εντός του πλαισίου των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της λύσης της Διζωνική Δικοινοτικής Ομοσπονδίας» καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση